– Et stort tap

Dette innlegget ble publisert 16. september 2009 og innholdet kan være utdatert.

Forrige uke skjedde det som ikke skal skje. Lise og Gustav Thorsø Mohrs avlshoppe ble stygt skadet på beite og måtte avlives i en alder av 15 år.

Mon Amour hadde da produsert 9 avkom som har markert seg både i Norge og Danmark.

– Det er et stort tap for oss og for avlen, sier Lise Thorsø Mohr.

Mon Amour var etter Mon Ami/Grandis/Consul og ble kjøpt inn av Lise og Gustav fra Danmark som toåring. Tre år gammel stilte hun til kåring i Dansk Varmblod hvor hun oppnådde bronsemedalje på det danske eliteskuet.

– Det var litt tilfeldig at vi kjøpte Mon Amour. Vi fikk spørsmål fra Møgelholt Stutteri om vi ville kjøpe en femåring og en toåring. Så dro vi til Danmark og bestemte oss for å kjøpe begge to, forteller Lise som falt for Mon Amour allerede da hun så video av henne.

– Vi lot henne stå i Danmark til hun var tre og bedekket henne med med Robin DVH 576 før hun vi tok henne hjem til Norge.

Premiehingst

Og det ble full klaff på første forsøk. Mon Amour fikk sitt første føll i 1998. Hingsteføllet Thorsøs Ravel etter Robin startet sin karriere med å bli årets føll under landsfinalen til Norsk Varmblod det året. Tre år senere ble han så kåret og utnevnt til premiehingst i Dansk Varmblod.

– Det var første gang vi stilte hingst i Herning og så ble han premiehingst, det var helt enormt, forteller Lise.

Men uheldigvis var Ravel strupepiper og dermed fikk han aldri virket i avlen. Men som 4-åring ble han nummer 2 i kvalitetsbedømmelsen og det som den gang var 4-års cupen i Norge. Lise og Gustav solgte så en halvpart til Laila Smedvik som red og konkurrerte han.

I 2000 fikk Mon Amour sitt andre føll, hingsteføllet Thorsøs Don Camillo etter Blue Hors Don Schufro. Også han ble tatt ut til Dansk Varmblods hingstekåring i Herning som treåring, men ble ikke kåret. Men i 2004 vant han egnethetstesten i Dansk Varmblods region 7 og ble senere også tatt ut til å representere Norge i unghest-VM. Men dessverre ble han forhindret fra å delta grunnet en skade.

Gustav og Lise brukte så Blue Hors Don Schufro igjen i 2000 og i 2001 fikk Mon Amour enda et hingsteføll av det som i alt skulle bli 8. Han fikk navnet Thorsøs Danthino. Han ble en stor kar på hele 1.80 m og har blitt på Thorsø.

– Danthino er min ridehest som jeg  koser meg med, sier Lise, som forteller at også han ble stilt til forbesiktigelse i DV, men at han var for grovt bygget for den danske kåringsnemda.

Eneste hoppe
Thorsos Ludwig under kåringen på Brunstad i januar i år. Året etter kom det eneste hoppeføllet Mon Amour produserte. Thorsøs Bianca var etter Bernstein og ble beste hoppeføll i region 1 i 2002. Men som treåring skadet også hun seg på et gjerde mens hun stod i Danmark og resultatet var at hun dessverre måtte avlives.

I 2003 og 2004 kom Thorsøs Di Caprio og Thorsøs Konstatin. Thorsøs Di Caprio er etter Depardieu, mens de så brukte trakehnerhingsten Kaiser Wilhelm og fikk Thorsøs Konstantin. Han har nå blitt fem år og er på Thorsø fortsatt.

I 2006 fikk Mon Amour Thorsøs Ludwig. Han er etter Lauries Crusador xx og ble kåret i Norsk Varmblod på Brunstad i år. Denne sesongen har han stått på hingstestasjon hos Tobajo Sporthorses før han ble sendt til Danmark og Torben Franzen for å klargjøres til den danske materialprøven som startet i dag.

Mon Amour gikk så tom et år før hun i 2008 fikk Thorsøs d’Yquem etter Blue Hors Dicardo. Denne åringen har Lise og Gustav store forhåpninger til.

Mistet mor
I år kom så Thorsøs Rolls Royce til verden. Han er etter Blue Hors Rush Hour og ble nå tre måneder gammel morløs. Heldigvis hadde han og Mon Amour gått i flokk med noen andre hopper og en 17 år gammel hoppe i flokken var rask til å ta han til seg.

– Han er så tapper, sier Lise om det 3 måneder gamle føllet som heldigvis klarer seg forbausende bra og har akseptert sin nye morsfigur fra dag en.

Mon Amour fikk førstepremie i Norsk Varmblod under det regionale skuet på Tune i august i år. Thorsøs Rolls Royce ble nummer to  i klassen for dressurbetonte hingsteføll med karakterene 8,5 – 8,5 – 7,5 – 8,5 – 8 -8.

Med to kårede sønner og ni avkom i alt har Mon Amour satt spor etter seg i avlen. Fire av sønnene hennes ble stilt til kåring i Herning.

– Det er som å miste et familiemedlem, sier Lise.

Mon Amour med hingsteføllet Thorsøs Rolls Royce på Tune i august.

2 Comments

  1. Å, så trist!

    Men så godt at det ble en kåret hingst som kan føre genene videre. Skjebnen er jammen lunefull når det blir ett hoppeføll på ni avkom, og denne at på til dør i ung alder.

  2. Huff..så trist å høre! =/ Godt føllet har en flokk med ei hoppa som tok han til seg! Hoppa mi fikk å et hingsteføll i år, vet ikke hva vi skulle ha gjort med Maxxum om Mia måtte avlives. Har bare mor og sønn her på gården.

    Varme hilsen fra Hanne, Mia Mon (halvsøster til Mon Amour) og Maxxum

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*