Det er tid for føll

Dette innlegget ble publisert 23. april 2010 og innholdet kan være utdatert.

Våren er her og mange føll tar i disse tider sine første skritt. Men hva skal man huske på under føllingen?

I Norsk Varmblod ble det i fjor inseminert 245 hopper, og i disse tider nærmer det seg følling for mange av disse hoppene. En hoppe går normalt drektig i omtrent 11 måneder (cirka 335 døgn), men et føll som fødes etter døgn 320 regnes for å være levedyktig. Det er dessuten heller ikke uvanlig med lengre drektigheter, spesielt er det vanlig at førstegangsfødende hopper går over tiden. Derimot er det heller ikke unormalt at hopper som er inseminert sent på sommeren føller før termin. Dette varierer altså fra hoppe til hoppe, og man må følge nøye med på signalene hoppen gir når det nærmer seg følling.

En normal følling
Vanligvis klarer hoppen en følling på beste måte på egenhånd, men hvis noe skulle gå galt må man ikke nøle med å kontakte veterinær. Sørg også alltid for å ha en hestehenger og bil med nok drivstoff tilgjengelig når føllingen nærmer seg.

Det finnes noen tommelfingerregler det er greit å kjenne til når tiden for følling er inne. Åpningsperioden, hvor kroppen til hoppa gjør seg klar for følling, varer vanligvis i åtte til ti timer. Her merker man ofte at hoppen er urolig og ukomfortabel. Når vannet går og cirka 15 liter vann renner ut er føllingen i gang. Man skal deretter få øye på føllets frambein i løpet av noen få minutter. Hovene og kodene til føllet vil komme først, deretter kommer mulen til syne.

En normal følling bør ikke ta mer enn 20 minutter, så la det derfor ikke gå for lang tid med å gripe inn dersom noe ser ut til å være galt. Ønsker man å hjelpe til med å dra er det viktig at man drar i takt med hoppens rier, og at man drar i retning nedover mot hoppens haser. Når føllet er ute, forsøk å få hoppen til å bli liggende så lenge som mulig slik at navlestrengen ikke brister med en gang, da føllet fortsatt kan tilgodegjøre seg av blodet fra morkaken.

Føllgalleri
Når vidunderet så har kommet og alt har gått bra, vil vi minne dere på Avlshest.no sitt svært så populære føllgalleri hvor du kan sende inn bilder av ditt føll. Du kan også se på føllene fra 2008 (31 stykker) og 2009 (69 stykker). Kan vi få inn flere føll og slå rekorden fra 2009? Tips andre om føllgalleriet vårt!

Et av årets bidrag til føllgalleriet, hoppeføll født 5. april e. Tobajo Picez/Cicero Van T&L, oppretter og eier: Tobajo Sporthorses

2 Comments

  1. Kan noen fortelle meg de offisielle datoene for bedekningssesongens start og slutt? Kjenner til datoene for fullblods, men ikke varmblods ridehest 🙂

  2. Hei Jessica!
    Det kan variere fra stasjon til stasjon og fra hingst til hingst men stort sett starter sesongen ca 15.april – 1. mai og avsluttes ca. 15. august – 1. september i Norge.
    Mange legger ut informasjonen på hjemmesidene sine.

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*