Mer om årets hingster

Dette innlegget ble publisert 21. februar 2010 og innholdet kan være utdatert.

Det er i år meldt rekordmange hingster til Norsk Varmblods kåring. Her blir du bedre kjent med dem.

Det var opprinnelig meldt 26 hingster, men med en strykning ble det endelige tallet 25. Selve kåringen starter i morgen kveld og du kan følge hingstene direkte på nett-TV fra AEG.

Aragorn x

Denne tre år gamle hingsten er etter Albaran xx/Radautz. Faren Albaran xx har en imponerende løpskarriere bak seg og tjente over en tiårsperiode mer enn 4,8 millioner kroner. Han ble kåret i Norsk Varmblod i 2006, og i Dansk Varmblod og Westfalen i 2007. I 2008 ble han kåret i KWPN, Oldenburg og Hannoveranerforbundet, før også Holsteinerforbundet tildelte han kåringsgrad i fjor. Han ble senest vist fram under KWPNs hingstekåring tidlig i februar i år som en betydningsfull foredlerhingst.

Aragorn x er en Norsk Varmblods-hingst og stiller på gangartssiden. Eier og utstiller er Anne  Stine Foldal.

Stall-K’s Sim Sala Bim  – strøket

Denne tre år gamle Samarant-sønnen ble kåret i Oldenburgforbundet i høst og så solgt til danske Klaus Munkedal på den påfølgende auksjonen for 36.000 euro. Senere ble det klart at Stall-K også hadde gått inn på eiersiden.

Samarant er en Sandro Hit-sønn som tilhørte den kjente hingsteholderen Paul Schockemohle før han ble solgt til Danmark i 2008. På morssiden finner vi Dream of Glory som er en Donnerhall-sønn.

Stall-K’s Sim Sala Bim vises av Stall-K og planen er at han skal stå på deres hingstestasjon hvis han oppnår kåring i NV.

Corrato

Corrato er en tre år gammel hingst etter KWPN-hingsten Ukato, som igjen er en Stakkato-sønn. Ukato fikk bl.a. kåret tre sønner under årets KWPN-kåring, og ble selv nummer to i hingsteklassen under kåringen. Moren Whitney B. (e. Padinus) er født i 2003 og med  utmerkelsen «keur springen». Hun er nå solgt til Italia som spranghest.

Hingsten er registrert i KWPN og stiller i klasse 3a. Utstiller er Hege Hoseth.

Land Guard

Denne tre år gamle hingsten er en Norsk Varmblod etter Lucerne Quainton/Cambridge. Han ble Årets Føll i Norsk Varmblod i 2007, med blant annet to 10-tall for type og galopp.

Han stiller i klasse 3a og er oppdrettet av Isobel Kvaavik. Hun står også som eier og utstiller av hingsten.

Royal Butterfly

Royal Butterfly er en av to helt unge Tobajo Picez-sønner som forsøker seg på kåring i år. I likhet med Tobajo Pik Disney som ble kåret på Brunstad i fjor, stiller også Royal Butterfly i klassen for unge gangartshingster. På morssiden finner vi Jimtown som er en KWPN-hingst etter Darco.

Royal Butterfly ble beste hingsteføll, klasse 1 i region 2 i 2007, og nummer 3 av hingsteføllene under landsfinalen samme år. Da fikk han helhetskarakterene 9 – 9 – 9.

Hingsten eies av Knut Erik Halvorsen og skal vises av dressurrytter Stine Gøtesen.

St. Tropez

Den andre 3 år gamle Tobajo Picez-sønnen sikter som sin far mot sprangdisiplinen. På morssiden finner vi fullblodshingsten Northern Flagship xx. Moren St Clair Shores xx gikk et titalls løp på Øvrevoll på slutten av 90-tallet, men uten å tjene stort. Hun har også produsert en rekke fullblodshester.

St. Tropez er registrert i Norsk Varmblod. Hingstens eier er Maria Aakenes og det er også hun som er utstiller.

Osagers Sørandro

4 år gamle Osagers Sørandro er etter Leandro/Racot og oppdrettet i Danmark. Holsteinerhingsten Leandro stod i mange år i avlstjeneste i Danmark og har avlet både suksessfulle sprang- og dressurhester. Han er blant annet far til kårede hingster som Blue Hors Leredo, Le Noir og Levisto Z.  Han er selv utnevnt til elitehingst i Dansk Varmblod.

Osagers Sørandro er registrert i Dansk Varmblod og oppdrettet av Inger Poulsen og Lars Fredriksen. Hingsten stilles i klassen for gangartshingster av Nina Bergestad som også er eier.

Captain Jack

Captain Jack er en 4 år gammel skimmel Mecklenburghingst etter Capo Cassione/Loredo. Faren Capo Cassione er en holsteinerhingst etter den velkjente spranghingsten Cassini I.

Captain Jack stiller i klasse 3a. Utstiller er Maria Aakenes som også eier hingsten.

Sir Cisco


Sir Cisco (San Diego E) er en 4 år gammel mecklenburghingst etter Sandro Hit-sønnen Sansisco med Arpeggio på morssiden. Han er allerede kåret i Norsk Pinto, Norsk sportsponni og Barock Pinto. Rett før jul oppnådde han også kåring i Mecklenburg Verband (ridestamboken) og Mecklenburg PKS (pinto-stamboken).

I høst gjennomførte han sin 30-dagerstest i Tyskland hvor han fikk et samlet resultat på 7,88.

Den pintofargede hingsten tilhører Stutteri-ML ved Lillian Strand som også står som utstiller. Oppdretter er E & G equestian HB, Sverige.

De Chocolat

Denne 5 år gamle hingsten er etter De Noir/Flyinge Admiral. De Noir ble i 2008 utnevnt til elitehingst i Dansk Varmblod i en alder av bare 8 år og har allerede rukket å sette sitt preg på dansk avl.

De Chocolat var kvalifisert til finalen av Stall-K’s 4-årscup i fjor, men stilte ikke. Hingsten stiller i klasse 3b. Han er registrert i Svensk Varmblod og oppdrettet av Arne Holm. Utstiller og eier er Cecilie Schilbred.

Mr. Gold G.


Mr. Gold G er en 5 år gammel hingst etter Milan/Lobster. Milan er en Michellino-sønn med Mannstein på morssiden og var fløyhingst i Danmark som både 3- og 4-åring.

Mr. Gold G ble under sin rytter Louise Almlund Løkken nummer fire i Stall-Ks 4-årscup i fjor. Han ble forsøkt kåret i ASVH i 2009, men oppnådde ikke kåringsgrad.

Hingsten er oppdrettet av Gitte L. Andresen og registrert i Dansk Varmblod. Han stiller i klasse 3b. Eier er Sture Andersson og Louise Almlund Løkken.

Røds Lupicordo

Røds Lupicordo er en fem år gammel norskfødt hingst etter Lupicor med Carano som morfar.  Han har hittil i år vært startet i 1 og 1,10-klasser.

Hingsten stiller i klasse 3b. Eier og utstiller er Merete Rød som står bak Stall Falkeid på Finnøy.

Komarom

Komarom er en fem år gammel shagyahingst etter Korint db Gazlan/Radautz. Korint db Gazlan er født hos Shagyanor ved Anne Stine Foldal, og ble som femåring beste norskfødte spranghest på Norsk Varmblods kvalitetsbedømmelse. Anne Stine Foldal stiller også Aragorn x.

Hingsten stiller i klassen for sprangbetonte hingster.

Godcall Z

Godcall Z er en seks år gammel hingst etter Godsend du Reverdy. Morfar er Calvaro Z. Han er registrert i Belgia og tilknyttet Zangersheide.

Eier og utstiller er North Breeding AS, som er ved John Longva i Ålesund. Hingsten har blant annet startet HM for 5-åringer i Arendal i november i fjor, og 1.10 og 1.15-klasser i år. Han ris av John Harald Gulliksen.

Cabachon


Hingsten etter Casall/Concerto II representerte Norge i Unghest-VM i Belgia i fjor i femårsklassen og ble beste norske ekvipasje under mesterskapet med en 9. plass. Den nå seks år gamle hingsten mottok også pris under årets Hestegalla som «Årets Unghest 2009».

Cabachon ris av Stein Endresen, og eies av norske Kristin G. Andresen og danske Ib Kirk fra den danske hingstestasjonen Katrinelund. Cabachon står oppført med én bedekning i Norsk Varmblods midlertidige bedekningstall for 2009.

Akribori


Den 14 år gamle hingsten e. Acord II/Lavall I virket i svensk avl fra tidlig på 2000-tallet og var en del av Flyinges hingsteprogram til han ble solgt til Holland i 2007. Akribori er eid av Iris Robert i Holland, men stilles ut av Tobajo Sporthorses som skal ha hingsten på stasjon denne sesongen.

Akribori står oppført med 650 registrerte avkom i Sverige og ble i 2003 oppgradert til avlsbokstav AB. 178 av disse avkommene har gått 3-årstest i Sverige og på den svenske BLUP-siden kan du finne avlsindeks for Akribori utarbeidet på bakgrunn av disse resultatene.

Alpino Chileno xx

Argentinsk fullblodshingst etter Alpino Fitz xx/Lode xx. Den 11 år gamle skimmelen ble importert fra Sveits i 2003 og har løpt inn kr 2.415.270. Han eies av Heidi Roarsen og Randi Nilsen og trenes av Rune Haugen. Rune Haugen Racing opplyser at hingsten ble sendt til Team Nijhof i Holland og ble kåret og registrert som avlshingst i Anglo European Studbook. Han er kåret i Tyskland for Oldenburgavl. Alpino Chileno xx er også kåret for fullblodsavl og har fått Norsk Hestesenters ærespris. Hesten stiller i kategori foredler og med 94 i formtall. Her finner du mer informasjon om løpskarrieren.

Bergeruds Aragorn

Bergerud’s Aragorn er fra den første årgangen til Alfas Arnt og har fullblodshingsten Cannon Row på morssiden.

Den nå seks år gamle hingsten ble kåret i Norsk Varmblod i 2008 og fikk samme sesong 5 bedekninger. I fjor står han oppført med 6. Bergeruds Aragorn er oppdrettet av Arve Bergerud, mens eier er Kristine og Ole-Kristian Bergerud. Ellen Birgitte Farbrot tok over treningen av hingsten i oktober i fjor og står som utstiller.

Myrstads Armani

Myrstads Armani er etter Blue Hors Armano/Blue Hors Don Schufro og er fem år gammel. Foredlerhingsten Blue Hors Armano virket i dansk avl i to sesonger. Morfaren Blue Hors Don Schufro trenger ingen videre introduksjon.

Myrstads Armani ble kåret i Norsk Varmblod i 2008 og fikk da bedekningstillatelse for to år. Hingsten er oppdrettet av Dagmund og Silvia Førde. Eier og utstiller er Silvia Førde.

Tobajo Pik Disney


Tobajo Pik Disney e. Tobajo Picez/Walt Disney I ble allerede høsten 2008 kåret til Norges beste 3-årige gangartshest, før han i januar 2009 ble kåret på Brunstad. I bedekningssesongen 2009 fikk den røde hingsten 9 hopper. Etter kåringen tok dressurrytter Trude Hestengen over treningen av Tobajo Pik Disney, og de tok femteplassen i finalen av Stall-Ks 4-årscup.  De siste månedene har ekvipasjen vunnet flere klasser i Danmark, bl.a. sin LA-debut i Birkerød.

Hingsten er oppdrettet av Tormod Bakke Johnsen. Eiere er Ann-Cathrin Ottoson og Connie Mjølnerud. Hingsten stilles av Tobajo Sporthorses.

Captain Hook

5-årige Captain Hook e. Cassini I/Contender ble kåret i Baden Würtemberg (Tyskland) i 2008 og i Norsk Varmblod 2009. Hingsten fikk en øyeskade på hingstebeite som 2-åring og har derfor kun ett øye. Cassini I har en mengde kårede sønner og har satt sitt preg på tysk sprangavl.

Captain Hook fikk ett års bedekningstillatelse av den norske kåringsnemda i fjor og fikk 15 hopper ifølge NVs bedekningsstatistikk for 2009.

Eier og utstiller er Stutteri Ekra Gård.

Clapton

Clapton er en 5-årig skimmel etter Clinton/Triumph som ble kåret i Norsk Varmblods i 2008. Faren Clinton har etterhvert  markert seg som en betydelig holsteinhingst.

Clapton ble kåret på Brunstad i 2008 og fikk da to års bedekningstillatelse. Clapton eies av Geir Madsgård og Terje Bergundhaugen og stilles ut av Geir Madsgård. Dansk Varmblods-hingsten fikk i 2008 fem hopper ifølge NVs bedekningsstatistikk.

Coronado II

Coronado II er etter Corrado/Rebel Z og ble importert til Danmark som helt ung av Bente og Jørgen Steen i Laurbjerg. På stutteri Højagergaard har hingsten fungert i sport og avl siden han ble kåret i Dansk Varmblod i 2003. Han er helbror til den kjente elitehingsten Coronado I og ble kjøpt inn til Norge av Alf-Kjetil Andresen i fjor. Han ble så kåret under interimkåringen på Starum på våren. Coronado II fikk totalt 20 hopper i 2009, ifølge NVs bedekningsstatistikk.

Corronado II er 11 år gammel og stilles til kåring av Alf-Kjetil Andresen.

Tobajo Picez


9-årige Tobajo Picez e. Cortez/Pik Trump fikk sin første sønn kåret i fjor da Tobajo Pik Disney oppnådde kåring. Tobajo Picez fikk ifølge Norsk Varmblods bedekningsstatistikk for 2009 31 hopper og topper dermed listen.  Han er bruksprøvevinner i sprang på Kvalitetsbedømmelsen 2005 med den høyeste avprøvningskarakter (9,6) noen hingst har oppnådd ved bruksprøve  i Norge gjennom tidene. Han vant Norsk Breeders Trophy i 2006 og har flere plasseringer i inn- og utland. Hingsten har med to 3-åringer til årets kåring, nemlig Royal Butterfly og St. Tropez.

Hingsten er inne til endelig avprøvning og stilles av Tobajo Sporthorses.

Alfas Arnt

Denne ti år gamle hingsten er etter Andiamo/Silvano. Som første norskregistrerte hest ble han godkjent for videre avprøvning i Herning i 2003. Alfas Arnt ble kåret og spiss i Norsk Varmblod som treåring og fikk så fornyet kåringsgrad for fem år i 2005. Han er nå inne til endelig vurdering.

Hingsten fikk 28 hopper i sin første sesong i avlen og var per 2008 registrert med 49 bedekninger i Norge. Han har en kåret sønn, Bergeruds Aragorn.

Alfa’s Arnt vant finalen av Stall-K’s 4-årscup i 2004. Han ble også beste norskfødte gangartshest under kvalitetsbedømmelsen. Han er oppdrettet av Stall Alfa og eies av All-transport AS.

1 Comment

  1. Alfa’s Arnt har også en 1. premiert hoppe etter seg, S’il Vous Plait f.2005, som nå er drektig med Coronado II! Vi krysser fingerene for videre kåring av både Arnt og Coronado!

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*