Norge mot trenden

JJ Rayban ris her at testrytter Nikolaj Kowalski under kåringen på Brunstad forrige måned.De europeiske avlsnasjonene rapporterer om nedgang i årets bedekninger, men ser man nærmere på tallene for Norge er bildet et annet.

Norsk Varmblod rapporterte i forrige uke om en nedgang i antall bedekninger i år på 9 prosent sammenliknet med i fjor. De foreløpige tallene fra organisasjonen viser at det ble bedekket 242 hopper i Norge i år mot 267 i 2008.

Men det er uten de fulle tallene fra en av landets største aktører innen ridehestavl. JJ Horses har i år tilbudt sine kunder å registrere avkommene i andre avlsorganisasjoner og resultatet er at over halvparten av deres insemineringer ikke fremkommer av de norske tallene, selv om hoppene er norskeide og står i Norge.

– Ved JJ Horses avlstasjon er det i 2009 inseminert et 40-talls ridehesthopper utover det 30-talls bedekninger som fra oss er innberettet Norsk Varmblod. Disse 40 bedekningene er i all vesentlighet innrapportert til ASVH og Dansk Varmblod, sier Ole Jørgen Jørgentvedt fra JJ Horses.

Medregnet disse tallene viser det seg at det faktisk er bedekket flere hopper Norge i år enn det ble i 2008, til tross for den mye omtalte finanskrisen.

JJ Rayban mest brukt
Dermed fremkommer heller ikke alle bedekningene til JJ-hingstene av NV-statistikken. JJ RayBan står oppført med 13 bedekninger i Norsk Varmblod i 2009, men har i følge JJ Horses hatt godt over dobbelt så mange hopper i Norge.

– JJ RayBan har hatt totalt 34 bedekninger i Norge i år, forteller Jørgentvedt.

Hingsten etter Rascalino/Londonderry/Weltmeyer stod på stasjon hos Jan Brink i Sverige denne sesongen og fikk totalt 65 hopper i Norge og Sverige.

Vanskelig marked i Europa
I forrige uke rapporterte Steven Janssen fra Interstallionprosjektet at antall bedekninger for sportshester i de åtte største hestelandene innen EU hadde gått ned. Hans tall tilsa at det var foretatt nesten 9000 færre bedekninger i 2009.

Trenden fra Europa er også lite handel med føll og åringer og en teori er at avlerne derfor valgte å ikke bedekke i år fordi de allerede sitter på et par årganger med avkom de ikke får solgt.

Vær den første til å kommentere

Legg inn en kommentar