Norskeid til topps i Ungarn

En norskeid hingst gikk til topps i kåringen i Ungarn tidligere i høst.

Bradley Beach på CDI-N stevne i Fot.Bradley Beach, født 2004, etter Baroncelli/Del Piero er født og oppdrettet hos Stall Amerika i Sverige, men ble kjøpt av Kari-Anne Jacobsen som 2-åring. – Etter å ha vært hesteavholds i 12 år, ga jeg i november 2006 etter for presset fra venner, som overtalte meg til å kjøpe hest igjen.

Etter tips endte Kari-Anne endte opp med 2-årige Bradley Beach, mens venninnen Anne Gina kjøpte hans et år eldre bror, en vallak etter Florianus. Anne Gina eier for øvrig også hoppa Bethany Beach (Baroncelli/Wenzel I/Argentan) som vant sin stasjonsprøve i Verden i fjor høst.

Ingen av de to venninnene hadde sett bilder av hestene da de dro for å hente dem i Sverige. – Vi ble snart klar over at vi hadde vunnet i «hestelotto», og at det ikke alltid er dumt å kjøpe hest usett!

Norsk Varmblod
Hingsten ble meldt til kåring i Norsk Varmblod på Brunstad våren 2007. – Han hadde vært håndtert i bare to måneder, så jeg burde ha skjønt at han ikke var klar. Det gikk stort greit, bortsett fra at han «mistet» meg på oppvarmingen til fremmedryttertesten og gjorde iherdige forsøk på å slippe sin fremmedrytter også, forteller Kari-Anne. Bradley Beach ble ikke kåret.

Tatt ut til Unghest-VM
Samme år flyttet hun hesten til Danmark for å gi hesten bedre muligheter og utdannelse, noe som gav resultater. Han bestod og vant sin klasse for ukårede hingster på 35-dagerstesten på Vilhelmsborg høsten 2007. Et år senere kom Kari-Anne inn på veterinærstudiet i Ungarn, og måtte i hui og hast flytte til Ungarn. Ompe, som Bradley Beach kalles, fikk komme i trening på berømte «Hengststation Pape» i Tyskland hvor det meste av slekten hans har sin opprinnelse.

Fra kåringen i Kaposvar.

I mai 2009 flyttet Ompe til Budapest. Han gjorde et godt inntrykk i Ungarn, og ble tatt ut til Unghest-VM i Verden.

«Ompe» og eier Kari-Anne Jakobsen.

Ungarsk rekord
– Dessverre hadde jeg ikke råd til å dra av gårde, forteller Kari-Anne. I stedet satte han ungarsk rekord ved å få over 81% i klasse A og 78 % i klasse L for internasjonale dommere som Leif Törnblad (Danmark), Axel Steiner (USA), Jennie Loriston-Clarke (Storbritannia), Stephen Clarke (Storbritannia) og Uwe Spenlen (Tyskland). – Det var på dette stevnet jeg ble forespurt om å vise ham til kåring, noe jeg selvsagt var interessert i og glad for at jeg gjorde.

Anbefalt å stille i Hannoveranerforbundet
Under kåringen i Ungarn vant Bradley Beach med poengsummen 83,9 prosent – hele 5 % foran nummer to. Han fikk blant annet 9,5 på type. Baumgarten fra Hannoveranerforbundet var hoveddommer under kåringen i Kaposvar, og de tyske dommerne anbefalte Kari-Anne å stille ham til kåring i Hannoveranerforbundet. – Jeg er student og har ikke råd til det på det nåværende tidspunkt, så det får vente til jeg vinner i Lotto, sier Kari-Anne. Hun har mange og store framtidsplaner for hingsten og håper å få beholde ham lenge, men kan ikke utelukke salg ved riktig bud.

– Vi fleiper med at Ompe er en «mamma-hingst» som kan betjenes selv i høye hæler og med håndveske. Han er klok, har en fantastisk psyke og et godt hode og yter alltid sitt beste.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar