Selektive avlsmatadorer

Dette innlegget ble publisert 20. april 2010 og innholdet kan være utdatert.

Tyske Marcus Ehning og Plot Blue e. Mr. Blue/Pilot (foto: FEI/Kit Houghton).

Om du har vurdert å bedekke med den ferske verdenscupvinneren er du allerede for sent ute.

I helgen vant Marcus Ehning og Plot Blue (e. Mr. Blue/Pilot/San Fernando) verdenscupfinalen. Ehning er den første som vinner finalen med tre forskjellige hester. I finalehelgen i Geneve ble han også historisk ved å ri to hester, Noltes Küchengirl og Plot Blue.

Burgers Stables i Holland eier den kårede hingsten Plot Blue, og forteller nå på sine hjemmesider at det kun vil tilbys frossen sæd til et begrenset antall hopper som allerede er selektert ut. – Totalt 20 hopper fra Belgia og Nederland kan bedekkes med Plot Blue i 2010, står det.

Burgers har nå tatt ut de hoppene som han har ansett som mest interessante. Kravet er også at disse hoppene skal insemineres på den hollandske stasjonen DAP Moergestel, og ingen strå kommer til å bli sendt.

Edward Gal og Moorlands Totilas under avskjedsshowet til Totilas' far, Gribaldi, som døde kun kort tid etterpå.

Moorlands Totilas
Også verdenscupvinneren i dressur, Moorlands Totilas (e. Gribaldi/Glendale), blir tilbudt til et begrenset antall hopper. Man kan sende inn et søknadsskjema for den aktuelle hoppen, og man garanteres svar innen 48 timer. Svaret avhenger mye av hoppas stamtavle, i og med at Totilas’ eiere har et navn å leve opp til.

Semira Noman som jobber for Totilas’ eiere har vært opptatt med å ta seg av alle henvendelsene. – Jeg har fått telefonsamtaler fra gråtende amerikanere. Folk blir veldig følelsesladde ved tanken på at de kan få ri et avkom av Totilas. De mailer oss hele fotoalbum av hoppene deres, forteller hun til nrc.nl.

Eierne Kees og Tosca Visser sier at de lenge vurderte om de i det hele tatt skulle bruke hingsten til avl i det hele tatt, ettersom hingsters karakter kan forandre seg etter de har hoppet på en fantomhoppe. – Men våre første erfaringer har vært positive, sier Visser. Vi forsøkte det en gang før et stevne i Amsterdam, og Totilas hadde ingen problemer under stevnet. Han har kanskje vært litt mer rastløs, men det går bemerkelsesverdig lett. Hvis vi i løpet av de nærmeste månedene opplever at sportskarrieren hans blir satt under press vil vi stoppe med en gang.

Kostnadene kommer an på hvor mange insemineringer som er nødvendig, forklarer Semira Norman. – Som med mennesker blir noen hopper lettere drektige enn andre og noen er mer følsomme overfor frossen sæd enn andre. Folk må forvente å betale rundt 5500 euro.

Kees Visser forventer rundt 100 bedekninger per år, som betyr at Totilas kan innbringe 500 000 euro bare i 2010 alene uten å bli solgt.

Norskeid hoppe godkjent
Triumph Dressage ved Jonas Elvebakk og Lars G. Lindø melder på sin Facebook-side at de har mottatt godkjennelse på sin danske elitehoppe Rosche (e. Blue Hors Romancier/Ragtime), som også er mor til Elvebakks Cartier. Videre er hun mor til en bronsemedaljehoppe og flere av hennes avkom er kåret i DV som RDH-hopper. Rosche kommer fra en særdeles solid hoppestamme avlet av Ejgil Bugge Skjødt. I 2006 ble hennes avkom, Roxan e. Blue Hors Romanov beste hoppeføll på føllchampionatet på Blue Hors. Rosche ble konstatert drektig med Blue Hors Romanov i 2009.

Det ble for øvrig tidligere denne våren også kjent at Jonas Elvebakk har returnert fra sitt opphold hos Edward Gal, som rir Moorlands Totilas, etter å ha vært i Nederland siden januar.

Jonas Elvebakk og Cartier under Norway Grand Prix i 2009.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*