Historisk dansk dobbeltseier

Dette innlegget ble publisert 8. august 2009 og innholdet kan være utdatert.

Andreas Helgstrand på Hønnerups Driver med sine to medaljer. Det ble Dansk Varmblod og Andreas Helgstrands dag i Verden lørdag.

Etter to fantastiske ritt tok dansken gull med Hønnerups Driver og sølv med UNO Donna Unique i femårsklassen for unge dressurhester.

Dermed gikk det Dannebrog og Dansk Varmblods flagg til topps over VM-arenaen og beviste at dansk avl har tatt et gigantisk steg og nå befinner seg helt i verdenstoppen i Europa. Den historiske prestasjonen ble ikke noe mindre spesiell av at det var mengder med danske tilskuere på tribunen.

Helgstrand var først i ringen med UNO Donna Unique som er en Blue Hors Don Schufro-datter med Falkland på morssiden oppdrettet av Stutteri UNO. Den elegante hoppa satte ikke en fot feil i dag og gikk rett opp i ledelsen med totalkarakteren 9,08.

Dommerne ga 9,3 for travet som ble beskrevet som elastisk og i oppoverbakke. De bemerket også at hun holdt riktig rytme gjennom hele programmet. For skritt fikk hun 8,8, mens galoppen ble belønnet med 9,2. Om galoppen sa dommerne at den var fantastisk rund, i oppoverbakke og med supre balanserte overganger.

For ridbarhet fikk hun 8,9 og i helhetsinntrykk 9,2. Alt i alt mente dommerne det var en fantastisk hest med ekstremt gode gangarter og masse potensial.

Helgstrand x 2
Først ut i den siste gruppen av hester var vinneren av torsdagens kvalifiseringsklasse, Fürst Romancier. Men den tyske oldeburgerhingsten kunne ikke hamle opp med den danske hoppa i dag. Han endte på karakteren 8,74 etter å ha fått 9,4 for trav, 9,2 for skritt, 8,8 for galoppen, 7,9 for ridbarhet og 8,8 for helhetsinntrykk.

Nestemann ut var så Andreas Helgstrand med sin andre hest Hønnerups Driver. Denne vallaken av den etter hvert mye brukte kombinasjonen Blue Hors Romanov/Blue Hors Don Schufro er oppdrettet av Stutteri Hønnerup og eies av Helgstrand Dressage og Stutteri Hønnerup.

– Vi kunne ikke gå noe lavere enn 10, sa dommerne om travet som de beskrev som naturlig kadensert og lett på foten.

Skrittet ble belønnet med 9 og galoppen med 9,5. Dommerne berømmet det aktive bakbenet og oppoverbakketendensen i hestens bevegelser.

– Det er en imponerende og fantastisk hest. Det er ikke mer å si, sa Annette Fransen-Lacobaeus på vegne av dommerne.

Skuffende tyskere
Nest sist ut i klassen var tyske Eva Möller og Blickpunkt 3. Westfalervallaken etter Belissimo M /Weltmeyer ble nummer to i kvalifikasjonsklassen torsdag og ble tyskernes håp etter at Fürst Romancier i dag ikke nådde helt opp. Men til det tyske publikummets store skuffelse ble Blickpunkt ikke belønnet med mer enn 8,96 totalt og var dermed ikke noen trussel mot den danske dobbeltledelsen.

Dommerne begrunnet dette med at Blickpunkt til tider tiltet hodet litt til siden i skritt og også manglet noe energi i galoppen. Han fikk 8,5 for galopp og 8,7 for ridbarhet. Men de understreket også at det er en hest med flotte gangarter som arbeider i oppoverbakke.

– Dette er akkurat det vi ønsker å se og helt klart en «happy athlete», uttalte de.

Glade dansker
Det var en strålende fornøyd Andreas Helgstrand som møtte pressen etter rittet. Med to medaljer rundt halsen kunne han fortelle at han selvfølgelig visste at han hadde to gode hester med seg, men at han ikke hadde forventet et fullt så godt resultat.

Om vinnerhesten Hønnerups Driver sa han at det antagelig er den beste hesten han noen gang har hatt. Han forklarte også at han har stor tro på kombinasjonen Blue Hors Romanov og Blue Hors Don Schufro.

Om UNO Donna Unique fortalte han at hun har vunnet alt som ung og at han ikke nølte et øyeblikk da han ble spurt om å overta henne i januar.

Konkurranseplassen i Verden er full av danske tilskuere som gjorde seg vel bemerket under ettermiddagens finale. Og festen er ikke over ennå. Danskene er nemlig representert med to ekvipasjer i finalen søndag.

Andreas Helgstrand med avlerne til UNO Donna Unique og Hønnerups Driver.

1 Comment

  1. Gratulerer til Dansk Varmblod som har skjønt hva avl av sportshester går ut på. Gjennom kompetent, systematisk og endringsvillig avlspolitikk høster DV nå sine triumfer i gangartsdisiplinen. Om litt høster de også fruktene i sprangdisiplinen. Godt man er nære naboer !

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*