Elitehopper i fokus

Dette innlegget ble publisert 10. mai 2009 og innholdet kan være utdatert.

Per Martens får her overrakt elitehoppediplomet tildelt hans hoppe You You xx.Norsk Varmblod utnevnte i fjor for første gang elitehopper. Avlshest.no ser nærmere på hva som kreves og vil de nærmeste ukene introdusere deg for de fem damene.

De fem hoppene som ble utnevnt til elitehopper under Eliteskuet i oktober i fjor var Alexis Damgaard, Jasmine, Mid-West Capri, Nicita og You You xx. Disse har alle produsert avkom som har hevdet seg både i utstillingssammenheng og på konkurransebanen.

Forrige helg kunne du bli bedre kjent med Lillian Strands elitehoppe Alexis Damgaard. I dag introduserer vi You You xx som ble utnevt til elitehoppe med hele 22 avkomspoeng.

Men hva er egentlig kravene?
Norsk Varmblod opplyser at hopper kan tildeles betegnelsen ELITE på bakgrunn av avkommenes utstillings- og konkurranseresultater. Men først er det noen generelle krav hoppene må oppfylle.

Generelle krav:

  • Hoppen skal være stambokført i Norsk Varmblods Avlsstambok.
  • Hoppen skal ha en godkjent avstamning i henhold til Norsk Varmblods registreringsregler.
  • Hoppen skal minst ha 3 avkom med minst 2 ulike fedre.
  • Elitestatus tilkjennes på bakgrunn av dokumenterte avkomsresultater i Norsk Varmblods register/stambok (Avkomsinformasjonen må være dokumentert i Norsk Varmblods register/stambok eller i annet ridehestavlsforbund godkjent i Norsk Varmblod (jf. Norsk Varmblods registreringsreglement). Dvs. avkommene må være registrerte, og utstillings-/sportsresultater fra inn- og utland må være innrapportert med dokumentasjon, eller linket til registeret/stamboka gjennom registreringsnummer.)

Spesielle krav
Når det gjelder avkomspoengene må hoppen oppnå minst 10 avkomspoeng basert på avkommenes resultater. Minimumskravet er 3 poenggivende avkom, der hvert avkom kan presentere maks 5 poeng. I denne sammenheng er resultater fra føll og unghest-utstillinger, 3- og 4-års test, hoppeutstillinger, hingstekåring og resultater fra sporten poenggivende.

Retningslinjer for beregning av avkomspoeng
Føll Klasse 1: 1,0 poeng.
Unghest Klasse 1: 1,5 poeng
3- og 4-årstest: Avkom som oppfyller kriterium for 1. premie 3,0 poeng
Avkom som oppfyller kriterium for 2. premie 1,5 poeng
5- og 6-åringer: Avkom som oppfyller kriterium for deltagelse i Breeders finale 2,0 poeng
Kåret hingst: 4,0 poeng
Øvrige sportsresultater: Minimum 3 plasseringer på lands- og elitestevner i MB dressur eller
feltritt, eller 1,30 m hoppning.
Skjønnsmessig resultatvurdering i forhold til fastsettelse av avkomspoeng: 3-5 poeng

Hoppeeierne eller oppdretterne må selv søke Norsk Varmblod om elitestatus og sørge for dokumentasjon på avkommenes resultater. Søknadsfristen er 1. august og selve tildelingen vil finne sted under Norsk Varmblods Eliteskue på Linnesvollen den siste helgen i august.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*