Sprang: Hingstekonkurransen avgjort

Dette innlegget ble publisert 6. februar 2009 og innholdet kan være utdatert.

I kveld møttes spranghingstene til finalene i GMS KNHS/KWPN Hingstekonkurranse.

I formiddag var det de unge håpefulle KWPN-hingstene som viste seg frem, mens kvelden var viet til sporten og vi fikk se litt eldre hingster i de tre sprangfinalene i hingstekonkurransen.

Tanken bak hingstekonkurransen er å gi avlere og andre interesserte litt bedre forutsetninger for å forstå kapasiteten hingstene har i sporten. Det arrangeres 4 innledende runder på tre nivåer i sprang og dressur i desember og januar, før de beste møtes til finaler under kåringen i s’Hertogenbosch.

L-nivå
Først ut var de yngste og minst utdannede hingstene. På L-nivå konkurrerer hingster som er født i 2003 eller 2004 og konkurrerer på L-nivå til vanlig. Etter de fire kvalifiseringene var det Carambole e. Cassini/Capitol I som hadde flest poeng etter å ha vunnet de to første startene i Hengelo og Roosendaal. Men han var tett fulgt av Zidane e. Ladas/Graf Grannus og Zavall VDL e. Casall/Emilion som også hadde sanket poeng i kvalifiseringsrundene.

Men i finalen ble det snudd litt rundt på ting. Carambole fikk et riv i omhoppningen og ble dermed kun nummer fem idag, og det kostet han nok seieren i sammendraget. Dagens klasse ble vunnet av Zapatero VDL e. Chin Chin/Ircolado, og dagens poeng gjorde at han klatret nok i sammendraget til å kapre andreplassen. Nummer to i dag ble en annen hingst som heller ikke har ligget helt i toppen i kvalifiseringsrundene. Eurocommerce Zürich ridd av Tom Brinkman hadde nest raskest tid i omhoppningen og klatret med den plasseringen opp til en femteplass. Zidane ble nummer tre og det holdt også til å sikre sammenlagtseieren.

Sammenlagtresultat på L-nivå
1. Zidane e. Ladas/Graf Grannus ridd av Mathijs van Asten
2. Zapatero VDL e. Chin Chin/Ircolado ridd av Dennis van Tilburg
3. Carambole e. Cassini/Capitol ridd av Willem Greve
4. Zavall VDL e. Casall/Emilion ridd av Angelique Hoorn
5. Eurocommerce Zürich e. Eurocommerce Berlin/Concorde ridd av Tom Brinkman

M-nivå
På dette nivået konkurrerer hingster født i 2003 eller tidligere som konkurrerer på M-nivå eller L-nivå med 10 eller flere poeng. På M-nivå var det et litt annerledes oppsett som betød at alle hingstene som kom til finalen fikk strøket alle tidligere poeng og dermed var det helt åpent om seieren. Etter et par nullrunder på greie tider i omhoppningen var det unge Maikel van der Vleuten som økte presset på sine konkurrenter etter en rask, feilfri runde på Warrant e. Numero Uno/Nimmerdor. Denne hingsten lå i den nedre delen av resultatlistene i de tre første kvalifiseringene, men kvalifiserte seg til finalen etter en åttendeplass i Deurne.

Men rutinerte Peter Geerink tok utfordringen og satset alt med hingsten Wallenberg e. Stakkato/Libero H. Gode svinger og en frisk galopp gjorde at de gikk opp i ledelsen med over et sekund og det holdt til seier.

Resultat M-nivå
1. Wallenberg e. Stakkato/Libero H ridd av Peter Geerink
2. Warrant e. Numero Uno/Nimmerdor ridd av Maikel van der Vleuten
3.  Whistler e. Holland/Iroko ridd av Hester Klompmaker
4.  Eurocommerce Canturano e. Canturo/Coriano ridd av Tom Brinkman
5.  Whitesnake e. Cavalier/Corofino ridd av Kristian Houwen

Z-nivå
Dette nivået er åpent for hingster født i 2002 eller tidligere som konkurrerer på Z-nivå eller M-nivå med 10 eller flere poeng eller som konkurrerer i spesialkonkurranser på D-nivå. Her, som på L-nivå, tok hingstene med seg poeng fra de innledende rundene, selv om poengberegningen er noe annerledes. Det var 7 hingster som startet finalen som gikk i 1.30 m.

Etter kvalifiseringsrundene var det Vegas VDL, en Atlantic-sønn som hadde flest poeng, fulgt av Veneur e. Indoctro/Notaris og Indoctro-sønnen Viceroy T.

Men det var Wim Schröder og den 7 år gamle Eurocommerce Vaillant e. For Pleasure/Nimmerdor som var raskest i omhoppningen i finalen og sikret seg seieren. Dette gjorde at de klatret oppover på sammenlagtlisten også , selv om det ikke var nok til å hevde seg helt i toppen. Andreplassen gikk til Viceroy C ridd av Kevin Olsmeijer.  Lederen før finalen, Vegas VDL, hadde en bom ned og endte på femteplass idag, men grunnet gode resultater i kvalifiseringene holdt det fortsatt til sammenlagtseier.

Sammenlagtseier på Z-nivå
1. Vegas VDL e. Atlantic/Jus de Pomme ridd av Dennis van Tilburg
2. Viceroy T e. Indoctro/Nimmerdor ridd av Kevin Olsmeijer
3. Veneur e. Indoctro/Notaris ridd av Annemarie Bouwman
4. Vittorio e. Calippo/Martell xx ridd av Pieter Keunen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*