Bruksprøvevinnerne 2009

Dette innlegget ble publisert 15. februar 2009 og innholdet kan være utdatert.

Søndag var det tid for premiering av hingstene etter en lang uke på Flyinge.

Bruksprøvevinner i sprang ble Baltimore, en 5 år gammel Balout de Rouet-sønn, mens 4 år gamle Damino SD etter Blue Hors Don Romantic tok gangartstittelen.

Under sermonien ble endelig de eldre hingstene vist under sal, og mange hadde nok særlig gledet seg til å se KWPN-hingsten Lingh som ble vist at Matthias Jansson.

Publikumsfavoritten
Nytt under årets kåring var at publikum kunne stemme på sin favoritthingst på sms. I alt ble det stemt 1388 ganger og det viste seg at publikum ikke var helt enige med kåringsnemdas avgjørelse. For det var nemlig Digital VT som gikk av med seieren etter å ha fått 25 prosent av stemmene, en hingst nemda valgte å ikke kåre.

Bruksprøvevinner gangarter: Damino SD

Gangarter: 8,67
Skritt: 9
Trav: 8
Galopp: 9

Omdöme exteriör
Stor, maskulin, långlinjerad och välutvecklad. Uttrycksfullt huvud, lång välansatt hals, markerad manke, liggande bog, långt sluttande kors. Ngt tät och obetydligt parallellförskjuten. Energisk, taktmässig, mycket rörlig skritt. Taktmässig bogfri och välbalanserad trav.

Omdöme gångarter
Skritten är ren, taktmässig, rörlig samt vägvinnande. Traven är ren, taktmässig, välbalanserad med god bogfrihet. Galoppen är ren, rytmisk , mycket välbalanserad och bärig. Hingst med mycket tilltalande gångartskvalitéer, speciellt i galopp och skritt. Mycket bra bärighet, energi och utvecklingsmöjligheter.

Omdöme testryttare dressyr
HK: Häst med mycket kraft, ibland lite stark i kontakten. Behöver arbeta mer genom ryggen för att få kontakt. Kunde vara mer känslig för hjälperna. Ger en bra känsla, är i uppförsbacke. Framtidslöfte (8-8). HS: Man har mycket häst framför sig. Behöver ibland bli mer lösgjord. Trav, galopp och skritt är jättebra. Han behöver ta halvhalterna bättre, blir ibland lite stark (9-9).

Bruksprøvevinner sprang: Baltimore

Hoppning; teknik och förmåga: 10
Hoppning; temperament och utvecklingsbarhet: 9
Testrytter 1: 8,5
Testrytter 2: 9

Omdöme exteriör
Långlinjerad och ädel. Uttrycksfullt huvud, lång, välformad hals, välutvecklad manke, liggande bog, sänkt rygg, sluttande kors. Tät, lindrigt tåtrång höger fram. Vägvinnande skritt, dock med något stel rygg. Lätt, luftig trav med något svag ryggverkan.

Omdöme hoppning
En spänstig hingst med stor kapacitet och bra inställning. Hoppar fint genom kroppen, använder rygg och bakben på ett starkt sätt.

Omdöme testryttare hoppning
HP: Något långsam i galoppaktionen men växlar om till ett starkt avsprång. Stor kapacitet. Försiktig och hinderklok (8-9).
HL: Välbalanserad, spänstig och lyhöd. Fantastisk känsla när den lämnar backen, stark i avstampet (kanske just därför behöver den utvecklas mer fram) (9-9).

Beste 3-årige spranghingst: Common Sense

Gangarter: 8
Skritt: 9
Trav: 7
Galopp: 8
Temperament og utviklingsmuligheter: 8

Löshoppning; teknik och förmåga: 9
Löshoppning; temperament och utvecklingsbarhet: 9

Omdöme exteriör
Välutvecklad och högställd. Uttrycksfullt huvud, välformad hals, kort manke, liggande bog, långt, välformat, sluttande kors. Något veka bakkotor, i övrigt korrekt. Avspänd, ren och rörlig skritt. Taktmässig och avspänd trav, kunde dock bära något bättre.

Omdöme gångarter
Skritten är ren, taktmässig, rörlig och avspänd med god energi. Traven är taktmässig och avspänd och ganska elastisk. Galoppen är rytmisk, avspänd, välbalanserad med god elasticitet. En välbalanserad, avspänd, energisk hingst med god ridbarhet.

Omdöme löshoppning
En positiv hingst med mycket energi. Har stor förmåga och mycket elasticitet i kroppen. Bra teknik fram och bak och använder ryggen.

Beste 4-årige dressurhingst: Damino SD

Se beskrivelse over.

Beste 5-årige spranghingst: Avon

Hoppning; teknik och förmåga: 9
Hoppning; temperament och utvecklingsbarhet: 7
Testrytter 1: 7,5
Testrytter 2: 8

Omdöme exteriör
Välutvecklad och välproportionerlig. Välformad hals, liggande bog, långt välformat kors. Något upprätade och oelastiska kotor. I övrigt välbenad. Avspänd och rörlig skritt. Taktmässig, spänstig och elastisk trav.

Omdöme hoppning
Hingst med bra inställning, kämpar dock lite mot handen, hoppar spänstigt. God teknik och kommer lätt från marken.

Omdöme testryttare hoppningHP: Nätt häst med förhållandevis stora rörelser. Otroligt försiktig. Ett härligt spänstigt språng. Landar dock lite djupt. Vill inte riktigt komma tillbaka för handen (7-8).
HL: Rörlig, bra galopp, inte så bra mun, något outvecklad. Kommer lätt från marken, bra ryggverkan, atletisk, känns försiktig (7-9).

Besta 5-årige dressurhingst: Dalwhinnie

Gangarter: 8,67
Skritt: 9
Trav: 8
Galopp: 9

Omdöme exteriör
Maskulin, långlinjerad och välproportionerlig. Uttrycksfullt huvud, lång välansatt välformad hals, liggande bog, långt välformat kors. Framåt bruten tåaxel med högre trakter vänster fram,välbenad bak, korrekta rörelser. Aktiv, rörlig och vägvinnande skritt. Rörlig och bogfri trav med väl undersatta bakben.

Omdöme gångarter
Ren, energisk och rörlig skritt med god elasticitet. Traven är taktmässig, välbalanserad med god elasticitet och bakbensaktivitet. Stundtals något överilad i arbetstrav. Galoppen är taktmässig, spänstig, mycket välbalanserad med mycket god bakbensaktivitet. Rör sig med lätthet och elegans. Positiv känslighet.

Omdöme testryttare dressyr
HK: Mycket känslig, svarar för hjälperna, lätt i handen, bär sig själv (bärig). Bra känsla av att sitta i uppförsbacke. Lätt att samla. Hans rörelser och ridbarhet gör honom till ett framtidslöfte inom dressyr (9-9). HS: Ger bra sittkänsla, men när han ska gå framåt blir han lite flack, tappar bak. Måste bli lättare att samla. Springer lite tappar då rytmen. Blir ibland lite kort i nacken (9-9).

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*