Eliteskuet 2008

Dette innlegget ble publisert 21. oktober 2008 og innholdet kan være utdatert.

Søndag 19. oktober ble årets Eliteskue arrangert på Tune Trav og Ridesenter. Det var ikke det helt store oppmøtet hverken blant deltagere eller tilskuere, men de som stilte viste tydelig at kvaliteten på norsk ridehestavl er stigende.

Det var bare en hoppe som stilte i klassen for Årets 2-åring i år, men ifølge dommerne var denne hoppa av så god kvalitet at hun nok ville vunnet uansett.

Dea Felin e. Blue Hors Don Romantic/Michellino fikk kanskje en lett seier, men til gjengjeld kunne ikke dommerne få roset henne nok.

-Hun er en helt fantastisk 2-års. Hun er en flott type, meget høystilt og feminin i sitt uttrykk. Riktig velgående. Hun har enormt lett for å trave og like god kvalitet på galoppen. Og hun har i tillegg det hurtige bakbenet vi ser etter, sa dommer Poul Graugaard.

Dea Felin er oppdrettet av Anne Solberg og eies av Cecilie Anker. Moren Mille Møgelvang er også mor til Tribiani som nylig gjorde det godt i det danske 4-års championatet.

-To fremragende unge hester

Da ble det tettere om tittelen Årets 3-års gangartshest. Dommerne omtalte de to finalistene som to fremragende unge hester. Men det var Tobajo Pik Disney som trakk det lengste strået. Tormod Bakke Johnsens hingst etter Tobajo Picez/Walt Disney er både vakker og utrolig velgående.

Spennende er også Mette Hanssons Vivelstads Renoir e. De Noir/Resident. Denne hingsten ble fremstilt til kåring tidligere i år i både Norge og Danmark, men ble ikke kåret. Begrunnelsen som ble gitt begge steder var at dommerne kunne ønske seg litt mer hingsteformat. Under Stall-Ks utstilling tidligere i sommer uttrykte dommer Poul Graugaard at han hadde en følelse av at dette var en kommende stjerne.

Så den gledelige nyhet er jo da at Tobajo Pik Disney var enda hakket bedre. Så det klassen manglet i kvantitet tok den til gangs igjen på kvaliteten.

Om de to sa Poul Graugaard at de var av god type med smidig overlinje og godt muskulerte kryss. Han var også imponert over at de begge to var så balanserte og fungerte så fantastisk godt under rytter til tross for sin unge alder.

Det som ble avgjørende for dommernes avgjørelse var at Tobajo Pik Disney hadde litt mer format, men Graugaard understreket at det var meget jevnt mellom de to.

Det som er helt sikkert er at dette blir spennende hester å følge i fremtiden.

Få hester stilte

Det var rimelig tynt i rekkene i de øvrige klassene også. Men det var gjennomgående god kvalitet også her. Årets 4-års gangartshest ble JJ Dolce Vita. Denne hoppa etter De Niro/Caprimonde EH er oppdrettet av JJ Horses og eies av Tanya Marlene Tysnes. Hun fikk 1. premie to uker tidligere under region 1s utstilling. Dommerne mente hun arbeidet godt bak, selv om hun var litt overbygd for øyeblikket.

Beste 3-års spranghest gikk til Engas Diva. Denne hoppa etter Cajus/Goldmaster er oppdrettet av Kady Besseberg og eies nå av Marianne Hanssen.

-En lekker spranghoppe som hopper særdeles godt og smidig, var kommentaren fra dommerne.

I 4-års klassen var det også kun en deltaker, Unn Reierstads RR Landdorne. Denne Solos Landtinus/Royal Z-hoppa falt veldig i smak hos dommere Poul Graugaard og Cecilie Kilde.

Dermed sikret hun seg også tittelen Årets Hoppe. Dommerne påpekte at RR Landdorne oppfylte alle kravene som stilles til en hoppe i 2008.

-En usedvanlig smukk, elegant, uttrykksfull, feminin og høystillet hoppe. Hun er i en klasse for seg, sa Poul Graugaard.

Dommerne sa flere ganger i løpet av dagen at nivået på de norskopprettede hestene har gått opp fra år til år og at det nå begynner å nærme seg der det skal være. Så det lover godt for fremtiden, selv om vi får håpe at litt flere tar turen neste år.

1 Trackback / Pingback

  1. Eldre nyheter | RR Reierstad Ridehest

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*