Etablerer seg i Norge

Dette innlegget ble publisert 20. mars 2012 og innholdet kan være utdatert.

Så er det offisielt – Dansk Varmblod oppretter en egen avdeling i Norge.

Det forteller Ole Jørgen Jørgentvedt, som sammen med Hanne Hertzberg møtte ledelsen i Dansk Varmblod under hingstekåringen i Herning 8. mars. Her ble det bestemt at Dansk Varmblod har gitt grønt lys for en egen avdeling i Norge. Denne avdelingen er underlagt Dansk Varmblods avlsplan og vedtekter. Dansk Varmblods organisasjon er godkjent i et EØS-land, og kan dermed drive virksomhet i Norge så sant virksomheten er underlagt hovedorganisasjonen i Danmark.

– Fordi Norge ikke har reservert seg i EØS-avtalen om hysdyravl, innebærer det at Norge er pålagt å følge de direktiver som EU bestemmer som gjeldende for fagområdet, heter det i møtereferatet. I praksis har Norge tilpasset seg de fleste vedlegg og direktiver, og det forventes at «kåringsloven»  – som er i revisjon – endres i framtiden i tråd med gjeldende EU-direktiver.

Etter å blant annet ha arrangert Dansk Varmblod hoppekåring i tre år, ønsket initiativtakerne Ole Jørgen Jørgentvedt og Hanne Hertzberg et bredere engasjement, og innkalte til oppdrettermøte i januar, hvor det møtte opp i underkant av 40 personer.

– Responsen på initiativet vi har tatt, har vært overveldende, fortalte Jørgentvedt på oppdrettermøtet.

Neste steg i prosessen blir et stiftelsesmøte som holdes på Olavsgaard Hotell den 10. april klokken 19. Den norske gruppen skal utarbeide vedtekter som skal godkjennes av det danske avlsforbundet.

Initiativtakere Ole Jørgen Jørgentvedt og Hanne Hertzberg.

 

1 Comment

  1. Dette er virkelig en unik mulighet til å videreutvikle den norske ridehestavlen innen et internasjonalt avlssystem. Næringsavlen i Norge har faglige og forretningsmessige fremtidsbehov som vil få gode vekstvilkår i samarbeid med Dansk Varmblod. Jeg har sterk tro på at vi nå i samarbeid med Dansk Varmblod kan få jobben gjort. Dansk Varmblod er en solid avlsorganisasjon med ressurser og resultater. Vi har sterke felles tradisjoner med danskene. Ikke bare innen hestebransjen, – men også vedrørende språk,kultur og historie.Utviklingen i norsk ridehestavl har inntil nå vært begrenset av formell statlig overstyring som har medført at den enkelte avlsorganisasjon ikke har hatt formell selvbestemmelse og råderett over egen avlsplan, avlspolitikk og organisasjonsstrategi. Denne tiden er nå snart forbi , – men en norsk DV-forening vil uansett ikke måtte forholde seg til dette. Norsk DV-forening vil aldri under noen omstendighet stå under faglig formynderskap av Norsk Hestesenter. Ikke nå og ikke i fremtiden !
    Forhåpentligvis vil mange norske oppdrettere se seg tjent med et nytt organisert avlstilbud , og se fordelene med at norsk avl integreres i et internasjonalt avlssystem. Et norsk-dansk avlssamarbeid er fremtidsrettet både i nasjonal, skandinavisk og internasjonal sammenheng. Vi treffes på Stiftelsesmøte 10/4. ALLE VEL MØTT !

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*