Verdien av BLUP

Dette innlegget ble publisert 28. mars 2011 og innholdet kan være utdatert.

 

Jazz-sønnen Westpoint tok gull under Unghest-VM i 2009, men man skal være klar over at Jazz-avkommene ofte blir noe elektriske.

Hvor korrekt blir bildet BLUP-indeksene gir og hva bør vi passe oss for? Horze Magazine har tatt for seg fordelene og begrensningene ved avlsindekser som verktøy for å avle sportshester.

Australske Horze Magazine har forsøkt å lage en gjennomgang av de europeiske avlsverdiene. Hvorfor er BLUP-indeksen i ferd med å forsvinne i Frankrike, mens den lever i beste velgående i resten av Europa?

I jakten på en «objektiv» måte å rangere individer i avlen på har flere og flere avlsorganisasjoner tydd til BLUP indekser. Best Linear Unbiased Predictor er en matematisk formel som har blitt brukt til alt fra å forutse vekstrater hos kylling til vulkanutbrudd.

En av de sterkeste kritikerne av BLUP-indeksen, journalist og avler Bernard de Courtois, mener at den brukes som en livbøye av uerfarne avleresom ikke har nok kunnskap.

– Mange nykommere i hesteverden brukte BLUP som en livbøye. Plutselig følte de at de var på likefot med de profesjonelle avlerne, i håp om at denne indeksen ville kompensere for deres manglende kunnskap, men uten å skjønne at de lurte seg selv, sier Courtois ifølge Horze Magazine. I dag kan det se ut som om Courtois har nådd frem med sin kritikk for det snakkes mindre og mindre om indekstall og BLUP i Frankrike.

En annen franskmann fra avlsverdenen, Arnaud Evain, føler derimot at man nå har gått for langt i motsatt retning. Han føler at BLUP før ble brukt for mye spesielt når det gjaldt hingsteselektering, men at indeksene nå ikke blir brukt slik de burde. Ikke nødvendigvis som et verktøy for å velge ut hingster, men for å forbedre hoppestammen.

– Om BLUP ikke  er en god estimator for den individuelle kvaliteten på ett individ, er den veldig realistisk for gjennomsnittskvaliteten på produksjonen i en stor gruppe hann- eller hunndyr. Hvis du for eksempel bruker den samme hingsten på en gruppe med 30 hopper med en BLUP på 15 og på en gruppe med 30 hopper med en BLUP på 20 og trener begge grupper under samme forhold kan du forvente med 95 prosents sikkerhet at gjennomsnittsindeksen for sprang for den andre gruppen vil være 5 poeng høyere enn den første gruppen, sier Evain og understreker at BLUP er et flott instrument for å høyne det genetiske nivået i en stor gruppe, men veldig vanskelig å bruke til å spå om individer.

Artikkelen fokuserer også på det andre aspektet ved disse indeksene, nemlig graden av sikkerhet. Denne oppgis sammen med selve indekstallet for et individ. Ettersom en hingst får flere og flere avkom i konkurransedyktig alder vil sikkerheten på indekstallet gå opp. Det vil si at en ung hingst kan ha en høy indeks, men at denne er basert på få resultater, og dermed har en lav grad av sikkerhet.

Suksess – men hvorfor?
Et annet viktig poeng er at selv om rangeringene som brukes basert på avlsindekser kan fortelle at en gitt hingst produserer suksessfulle avkom, sier de ikke noe om hvilke kvaliteter ved individet som bidrar til dette. Indeksen kan vise at både Capitol og Cor de la Bryere er hingster som avler meget godt, men ikke at den ene bidrar med energi og styrke, og at den andre gir forsiktighet.

Selv mannen som oppdaget den lovpriste KWPN-hingsten Jazz er enig i at avkommene ikke er for enhver rytter.

– Jeg tror at de fleste Jazz-avkom ikke er egnet for amatører, spesielt hoppene da de er mer kikkete og elektriske. For profesjonelle eller semi-profesjonelle ryttere derimot er Jazz-hestene helt topp, sier Nico Witte og legger til at det gjelder for mesteparten av hingstens avkom, men selvfølgelig ikke alle.

Les hele artikkelen her for mer om BLUP samt en detaljert gjennomgang av hvilke hingster som topper de europeiske avlsindeksene, og hvilke hingster som er mest populære. Så langt er det nemlig ikke samsvar mellom de to hos de europeiske forbundene.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*