Vil ha konkurranseklare hester

Dette innlegget ble publisert 24. april 2010 og innholdet kan være utdatert.
Ryttere er som oftest interessert i å kjøpe ferdige hester mellom seks og ti år, forteller svenske Petra Aittola.

– Oppdrettere må regne med å tape penger på noen hester.

Kjøperne vil ha konkurranseklare hester, skriver svenske Lantbrukets Affärstidning (ATL) på sine hjemmesider. I Sverige koster det cirka 35 000 kroner fra føll til et halvt års alder. Da har man valgt en av de billigste godkjente hinggstene og hverken fått betalt for arbeid eller gjort avskrivninger på hoppa. Det har Erik Johansson regnet ut for ATL. – En oppdretter jeg snakket med sa at hun ikke slipper et føll for under 40 000 kroner. Da blir det ingen fortjeneste, sier Johansson.

Han er selv oppdretter og har overlatt en av sine unghester til Petra Aittola for utdannelsens skyld. – Det mest ettertraktede i dag er ferdige hester som er mellom seks og ti år og cirka 165 cm høye. De skal være friske, rene i røntgen og ferdige å konkurrere på det nivået hvor rytteren befinner seg, forteller Aittola.

Hun forklarer at ryttere som oftest ikke har tid, kunnskap eller økonomi til å kjøpe føll. For oppdretteren trenger det derimot ikke å koste så mye å beholde hesten til den er tre år og kan ris litt og vises i løshopping. Når Swedish Select Horse Sales (SSHS) avholdt auksjon for noen av landets mest lovende unghester i fjor lå snittprisen for treåringer på over 220 000 svenske kroner.

Aittola tror at oppdretteren må regne med tap på noen hester og ta det igjen ved å satse på de som er bra. Meritter veier tungt. Har man en hoppe uten meritter kan det lønne seg å selge det første avkommet billigere til en dyktig rytter som kan gjøre den merittert. Da blir de kommende avkommene mer verdifulle.

Kilde: ATL.nu

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*