Nye regler for bruk av importsæd

Dette innlegget ble publisert 16. desember 2009 og innholdet kan være utdatert.


Norsk Varmblod innfører forhåndssøknader for bruk av importsæd.

Norsk Varmblods nettsider melder om at Norsk Varmblod har innført nye krav for 2010 til hoppeiere som velger å bruke importsæd på sine hopper. I henhold til krav gitt i forskriften om (reinavla/registrerte) godkjente dyr i hestefamilien vil det fra denne sesongen bli krav om forhåndssøknad for bruk av importsæd fra hingster som ikke allerede er kåret i Norsk Varmblod.

Søknaden skal inneholde all informasjon om hingsten. Avstamning, kåringsresultat, bruksprøver og eventuelle sportsresultater samt informasjon om avkom dersom det er en eldre hingst. Norsk Varmblod har foreløpig ikke gitt noen informasjon om hvilke kriterier og krav kåringsnemda forholder seg til for at hingsten skal bli godkjent.

Det er verdt å merke seg at kun hingster med full bruksprøve vil bli godkjent av kåringsnemda. Dette innebærer i praksis at det ikke er mulig å bruke utenlandske 3-åringer ettersom de fleste avlegger bruksprøve på høsten.  Den eneste muligheten til å bruke en 3-åring er dermed om den er kåret i Norsk Varmblod.

Det beregnes fire ukers behandlingstid av søknaden. Hovedsøknadsfrist for behandling i kåringsnemda er 1. februar. Det vil være mulig å søke etter dette, men det vil da påregnes lengre behandlingstid.

Søknaden sendes til Norsk Varmblod, Starum 2856 Lena.

Andre forbund
Som eksempel har Dansk Varmblod et lignende system. Her pekes det til konkrete kriterier hingstene må oppfylle for å bli godkjent i henhold til de forskjellige forbundene.

I tillegg er søknadsfristen for å søke om bruk av hingst satt til 31. desember i bedekningsåret. Det er også mulig å søke etter dette, mot en større avgift. Det er selvsagt anbefalt at man søker før hoppen blir bedekket for å være sikker på at avkommet kan registreres i Dansk Varmblod.

Avlshest.no vil komme tilbake med mer informasjon i denne saken når det foreligger fra Norsk Varmblod.

6 Comments

 1. Så dette var det de trodde skulle hjelpe for å få flere til å registrere sine føll i Norsk Varmblod????? Ja, ja…

 2. Dette er en gave pakke fra og til norske hingste eiere, men mon tro på sikt så er det starten på at vi får en forening som heter Dansk Varmblod region Norge. Det er veldig merkelig at en forening som ikke selv har bruksprøver på sine egne hingster, krever at import hingster skal ha avlagt bruksprøve… Det betyr jo at vi ikke får bruke utenlandske 3 års hingster overhodet. Det er heller ikke gitt noen kriterier som hingstene skal oppfylle…. Hva skal vi hoppe eiere legge til grunn når vi skal velge en utenlandsk hingst? Og en søknadsfrist som går ut 1. februar hvis man vil ha svar 1. mars. Når kriterier ikke er gitt må man jo vente til man har fått svar på søknaden før man bedekker, og med så lange behanlingstider og mulig tilfeldig behandling av søknader ser jeg på dette som bare et forsøk på å sette kjepper i hjula for oss som vil bruke utenlandske hingster. Det blir nok registrering i utlandet etter dette…..!

 3. Avlshest.no skrev onsdag at Norsk Varmblod ikke har et eget bruksprøvesystem. Det er ikke korrekt. Norsk Varmblod har en individtest som finner sted under kåringen ved AEG i Vestfold.

  På bakgrunn av førstegangs individbedømmelse vil en 3-4 år gammel hingst kunne tilkjennes
  avlsgodkjennelse (kåring) for henholdsvis 2 eller 1 år. Ved førstegangs visning, uansett alder,
  gjennomføres 1. del av den totale individavprøvning (individtest). Denne individtesten foregår
  over en sammenhengende 5 dagers periode på kåringsplassen. Norsk Varmblod har i sitt avlsmål krav til en individbedømmelse for hingster på 8 dager. […] Ved 2. gangsvisning (fornying) gjennomføres individtestens 2. del. Denne delen av individtesten foregår over 3 (evt. 1) dager på kåringsplassen avhengig av alder og
  prestasjoner.

  Mer informasjon om dette i avlsplanen: http://www.norskvarmblod.no/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=59&67ed18b0a3c166f218d5d72f9d87ca37=f97ce66559fbf34b73243d7fa3f32566

  Vi vil komme tilbake med en mer detaljert sak om dette temaet når det foreligger mer informasjon fra Norsk Varmblod.

 4. Dette ble vel spikern i kista for NV. Foreningen for hingsteholdere. Hoppe eiere har pr dags dato ikke egen forening. Men det kommer vel. Det skjer at den tenkte hingst ikke passer i match i sæd, egg og midt i sesongen må man bytte hingst. Da skal NV melke eier for penger og bruke så lang behandlingstid at du mister i alle fall en brunst. (det er det de varsler selv om man skøker etter 1. februar) Det er mange fine hingster i Norge men som hoppe eier ønsker jeg friheten til å vurdere hele verden,
  Hvorfor så nøye med alt nå. Denne linjen har stått i norske lover i hundre år men aldri vært praktisert. MEN vi praktiserer interimkåring, og kårer hingster på et døgn som ikke har nådd opp i f.eks. Dansk varmblod. Selvfølgelig hjelper det at hingsteholder for sesongen sitter i styret i NV. Så på levende individ er det ok med dårlig kvalitet, men på importsæd skal vi normenn sitte å overprøve hva de store forbund i europa har allerede prøvd ut. Jeg kan akseptere en engangs godkjenning av utenlandske hingster på sæd. Men ikke hvert år for alle hoppeeiere. Lisen må gjelde en gang for alle. Med mindre man får beskjed om at hingsten er avkåret i utlandet.

 5. Jeg er også hingsteholder men synes det er ganske dumt at vi må betale 300 kr og gjøre det vanskelig importere sæd. Vi hadde f.eks lyst hente sæd fra flyinge da vi bor rett ved svenskegrensa. og vi må kanksje bytte hingst eller hoppe midt i bedekningen. det skjer. skal man da søke igjen for nye hingsten o.l. enig i at man skal søke om en gangs godkjennelse i norge. egentlig burde det ikke være nødvendig å få godkjennelse til hingster som Lingh, Krack c o.l.

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*