Elitehoppeprofil: Nicita

Dette innlegget ble publisert 3. juni 2009 og innholdet kan være utdatert.

Nicita med Solbakkens Francine på føllskue i 2003. (Foto: Privat)Navn: Nicita
Født: 1994
Avstamning: Chirac/Napoleon
Antall avkom: 8
Eier: Cathinka Gjester Leren

Elitehoppen Nicita blir beskrevet som en kopimaskin. Hver eneste gang har det kommet ut en liten kopi av hingsten.

Nicita begynte sin avlskarriere i Sverige. Der fikk hun to avkom, ett etter Sack og ett etter San Quintero xx.

Men så i 2002 begynte Nina Paulsen å se seg om etter en avlshoppe. Og på internett fant hun det hun lette etter.

– Jeg kjøpte henne faktisk usett fra Sverige. Nina Karstensen og jeg satt og kikket på avlshopper til salgs og valget falt tilslutt på Nicita da vi likte stammen hennes, forteller Nina.

Nicita var da drektig med D-Day og våren etter ble Solbakkens Francine født. Hun utmerket seg allerede som føll og ble tatt ut til landsfinalen i 2003 hvor hun ble nummer to. Hun ble så beste 3-års gangartshest i 2006 og var i fjor beste norskfødte 5-åring i Breedersfinalen med en 4. plass med Mette Ono Njøten.

Nina valgte så å bruke Trakehnerhingsten Blue Hors Hertug. Resultatet ble hoppa Solbakkens Nassida La Quarta og også hun kvalifiserte til landsfinalen som føll.

Beste føll 2005
Året etter falt valget på Londonderry og denne gangen ble det et hingsteføll. Solbakkens Legenderry nådde helt til topps og ble beste føll i Norsk Varmblod i 2005. Han ble så kjøpt av Morten Ringsrud og Øivind Ødemotland.

I 2005 falt valget på den tyske hingsten Sandro Hit. Nok en gang var det et hingsteføll som kom til verden. Solbakkens Hitman gikk også rett til landsfinalen som føll. Han ble vist på Norsk Varmblods forbesiktigelse for unge hingster under eliteskuet i fjor høst, men ble ikke stilt på Brunstad.

Solbakkens Commander er som de andre avkommene til Nicita veldig lik sin far. (Foto: Privat)Det siste føllet Nina avlet på Nicita var Solbakkens Commander. Han ble født i 2007 og var sort med fire hvite sokker som sin far Aurelio. Nå to år gammel er han allerede 1.70 høy og står hos sin nye eier i Finnmark.

– Alle avkommene etter Nicita blir så like på faren. Det er morsomt når en velger ut hingst for en kan nesten velge hva en vil ha, sier Nina.

Men det var ikke farge og avtegn som avgjorde hingstevalget for Nina.

– Nicita selv er litt av den gamle svenske typen hest. Hun er litt tett i skapningen, har litt korte ben og meget gode bevegelser. Jeg ville derfor ha hingster med et innslag av fullblod for å lage moderne typer, forteller Nina.

God kontakt
Selv om hun ikke har Nicita lenger følger Nina med på avkommene og har også god kontakt med Nicitas nye eier, Cathinka Gjester Leren.

– Jeg følger fortsatt opp og holder kontakten med de nye eierne. Det er så hyggelig og jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger. Jeg har solgt alle avkommene før de har vært ett år, forteller Nina og forklarer at tanken hele tiden var å avle for å selge.

Bruker foredlerhingster
Når det gjelder hingstevalg følger Cathinka samme tankegang som Nina. Også hun ønsker å bruke foredlerhingster da hun føler det passer Nicita best. Hun kjøpte Nicita av Nina i fjor og fikk i år sitt første føll. En liten Louis Vuitton-kopi.

– Nicita er en liten kopimaskin og det kommer en kopi av hingsten ut. I år fikk vi et hingsteføll som er veldig lik på sin far, forteller Cathinka.

Cathinka har nå inseminert Nicita med Thorsøs Ludwig. Så blir det spennende å se om det kommer en liten Ludwig-kopi neste vår.

Avkom etter Nicita:

2001 Lime e. Sack
2002 Chaquette e. San Quintero xx
2003 Solbakkens Francine e. D-Day
2004 Solbakkens Nassida La Quarta e. Blue Hors Hertug
2005 Solbakkens Legenderry e. Londonderry
2006 Solbakkens Hitman e. Sandro Hit
2007 Solbakkens Commander e. Aurelio
2009 Lerens Leonardo e. JJ Louis Vuitton

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*