Vellykket hobbyavl

Dette innlegget ble publisert 22. mai 2009 og innholdet kan være utdatert.

Maria Sundfær og I-Costa har markert seg i sporten. (Foto: Harald Sæterøy)Solveig Sundfær gleder seg til årets føllskue. Det er ekstra spennende å se føll etter egenoppdrettet hingst.


Hvem, hva, hvor:

Solveig Sundfær omtaler seg selv som en typisk hobbyavler fra Trøndelag. Hun sitter i styret for Norsk Varmblod og har blant annet avlet den kårede hingsten Quite Expensive.

1. Hvor mange føll venter du i år og hvem er de etter?

Jeg har tre hopper som venter føll i år. I-Costa (14) venter føll med hannoveranerhingsten Euroman (far: Embassy/Escudo- mor: Saphira/Stakkato) i slutten av juli. I-Costa  er etter elitehingsten Coronado I, som bl.a. er far til Cajus. Coronado I har også samme far som Clinton, nemlig Corrado I. Før hun kom til Norge, har hun hatt ett føll i Danmark. Nassini (e.Cassini I) ble bedekket med  Quantum, og fikk hoppeføllet Saquine i 2004. Saquine ble uttatt til dansk springchampionat med 9 i hopping.

Den andre hoppen min som venter føll i begynnelsen av juni heter Quanta Costa (også bedekket med Euroman). Quanta Costa er en 4-årig datter av I-Costa. Hennes far, Quite Easy, er etter den velrennomerte Quidam de Revel, som har ligget i toppen av rankingslistene i flerfoldige år. Quanta Costa har både blitt beste føll og unghest på utstillinger i region 7, og har kvalifisert seg til Eliteskuet. Hun er helsøster med den kårede hingsten Quite Expensive, og har også en 2 år gammel helsøster som heter IQ.

Den tredje hoppen, Irish Miss (12), har jeg lånt. Hun venter føll i månedsskiftet juni-juli. Hoppen er bedekket med Quite Expensive e. Quite Easy. Irish Miss har plasseringer i sprangkonkurranser med sin Ådne Sæterøy opptil 140 cm (bl.a. NM-sølv i sprang for lag 2002), og er brennmerket (mest sannsynlig belgisk varmblod). Papirer/pass er dessverre kommet på avveie, og hoppen vil derfor bli vist på utstilling i høst for å bli typegodkjent. Parallelt vil vi forsøke å spore opp avstamningen/passet på hoppen.

2. Hvilke hopper skal bedekkes i år og med hvem?

Jeg  planlegger kun å bedekke I-Costa i år. Hadde tenkt å bedekke henne med Stardust fra Ib Kirk.

3. Hvorfor valgte du å avle på hoppene?

Quite Expensive ble ferdigkåret på Brunstad tidligere i år. Her med testrytter Anita Sande. Jeg mener at resultater fra sporten er viktig på avlshopper (i tillegg til god stamtavle). Det skal kun avles på de gode hoppene, og de må bevise at de kan nedarve gode gener både fra seg selv og hingsten. Det har både Irish Miss og I-Costa bevist.

I-Costa (2.premie på utstilling) har selv vært en kjempegod spranghest med toppresultater i 140 og 150 cm klasser med sin rytter Maria Sundfær. Ekvipasjen har startet internasjonalt og har bl.a. to sølvmedaljer i NM sprang. I-Costa fikk dessverre en skade, og ble avlshest i stedet. Det skulle vise seg å være et lurt valg.

Hun er mor til Quite Expensive, som fikk fornyet kåring på Brunstad i år med gode resultater. Han hadde 17 hopper til bedekking i 2008, og de første føllene er nettopp kommet til verden (tre hingsteføll og ett hoppeføll så langt). Quite Expensive har – i likhet med sine foreldre – allerede bevist at han duger i sporten, med fine resultater i bl.a. unghestklasser.

Samtidig mener jeg det er viktig å sette gode hopper inn i avlen så tidlig som mulig. Derfor ble Quanta Costa bedekt allerede som 3-åring. Planen er at hun skal trenes opp til å gå i sporten etter at føllet er avvent ved nyttår.

4. Fornuft eller følelser ved valg av hingst?

Ved valg av hingst prøver jeg å bruke hodet. Det vanskeligste er å velge bort alle de gode hingstene på «glanset papir» som virkelig har alt, men som kanskje ikke passer helt til min hoppe.

5. Planlegger du å dra på føllskue med årets føll?

Selvfølgelig skal jeg vise frem føllene på utstilling. Det er jo kjempegøy! Det blir ekstra spennende i år fordi Quite Expensive får så mange fine avkom.

1 Comment

  1. Heia Solveig! 🙂 I-Costa har lagd noen fine avkom, og det blir spennende å se hva som kommer neste år hvis Stardust blir brukt!

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*