Fargeglede

Dette innlegget ble publisert 15. mai 2009 og innholdet kan være utdatert.

BoleroHos Stutteri ML har de en forkjærlighet for pintofargede hester. Men Lillian Strand understreker at de må være av god kvalitet.

Hvem, Hva, Hvor

Stutteri-ML ligger i Hedmark fylke og drives av Lillian Strand. Stutteriet begynte å ta form høsten 2008 da de kjøpte hingsten Royal Olymp, men de hadde drevet med avl i liten skala i noen år allerede og kost seg med det.

Det hele begynte nemlig i 2003 da de avlet Årets Føll, Betty Boop. Nå har de fire avlshopper og kjøpte tidligere i år enda en hingst, San Diego, som er kåret for Norsk Pinto og Norsk Sportsponniavl.

1. Hvor mange føll venter dere i år og hvem er de etter?

– I år venter vi to føll og har kjøp oss ett. Vi har allerede fått et føll e. Cajus, ML Egon u. Ashka xx vår fullblodshoppe som er kåret i DH i Dansk Varmblod. Hun er en superflott hoppe. Så venter vi føll rundt 25. mai på hoppen Andisjan e. Andiamo. Hun er drektig med avlshingsten Samico F (hess), som er en pintofarget kåret tysk hingst. Så har vi i tillegg kjøpt oss et hoppeføll fra Holland, vår framtidige avlshoppe. ML Fit For Fun, pintofarget Westfalen hoppe e. Flovino (Florestan I x Apart) u. Flin Flon e. Faschingsprinz (westf).

2. Hvilke hopper skal bedekkes i år og med hvem?

Flin Flon skal i år bedekkes med (Foto: Hilde Haugsrud)– Jo, i år skal vi skal bedekke 4 stykker. Vi kjøpte også hoppen Flin Flon f. 1997 e. Faschingsprinz (westf). Dette er da mor til hoppeføllet vi kjøpte fra familien Ten Huevel fra Holland.

Hun er inseminert med Bundes-championatsvinneren i dressur for 3-års hingster, Lissaro van de Helle (Lissabon x/Matcho AA/Gribaldi).

Så har vi hoppen Ashka xx f. 1999, en fullblodshoppe som blir inseminert med Royal Olymp.

Hoppen Bolero (kwpn) f. 2006 e. Tolando (Krack C / Rubinstein) mf. Elcaro, er en pintofarget hoppe.  Hun er ei lita nett hoppe som vi har valgt å benytte Royal Olymp på. Hun kan godt få litt mer masse og høyde. Så dette mener vi er en god kombinasjon.

Vi må jo ikke glemme vår gamle gode elitehoppe, Alexis Damgaard f. 1986 e. Allegro/Scotsman xx. Vi krysser fingre og tær for at hun skal ta seg og få et kjærkommet hoppeføll til oss neste år. Så vi kan bygge videre på hennes linjer og kvalitet. Hun er nå oppe i en alder av 23 år. Så dette blir vel mest sannsynelig det siste.

3. Hvorfor valgte dere å avle på hoppene?

– Hoppa Ashka xx ble egentlig kjøpt inn med tanke på at hun ville passe perfekt til Royal Olymp. Hun er kåret i DH i Dansk Varmblod, noe jeg mener er et virkelig kvalitetsstempel for ei god fullblodshoppe.

Bolero er innkjøpt da jeg har en liten forkjærlighet for pintofargede hester av god kvalitet. De skal også kunne registeres som Norsk Varmblod. Det er ingen enkel sak å avle kvalitet, i tillegg til at man gjerne skal ha fargen som en bonus.

4. Fornuft eller følelser ved valg av hingst?

– Fornuft eller føleser ved valg av hingst… Vi har jo anskaffet en hoppe til hingst denne gangen. I tillegg er det hopper som har vist sin kvalitet i avl. Det er jo ganske naturlig at valget faller på avlshingsten Royal Olymp, siden vi også eier han. Vi har jo avlshingsten San Diego også, men jeg føler jeg gjør det rette med å bedekke hoppene med Royal Olymp. Flin Flon blir jo inseminert i Holland før hun kommer hjem. Royal Olymp vil utfylle hoppene Ashka og Bolero med størrelse og type. San Diego ville passet supergodt til vår elitehoppe, men hun er så gammel at jeg får ikke så mange sjanser til, og San Diego er ikke kåret for NV.

Skulle gjerne ha kjøpt ei hoppe til San Diego også, men det kommer jo et år til neste år også. Så da får man se hva tiden vil bringe. Jeg sitter med følesen av at jeg har valgt riktig hingst til hoppene. Man kan ikke benytte sin hingst bare for at man eier den. Man må jo ta en helhetsvurdering på kombinasjonene. Hingsten må jo også passe hoppa.

5. Planlegger dere å dra på føllskue med årets føll?

– Skal jeg være helt ærlig, så er jeg ikke så imponert over systemene til NV. Da tenker jeg ikke direkte på føllskue, men flere ting. Blant annet at man kun kan stille sin hoppe til kåring en gang. Det er ikke alltid de er klare for en utstilling. Og det er jo flere faktorer som kan gjøre at en hoppe ikke viser seg optimalt. Pluss at jeg mener personlig at planleggingen og informasjonen rundt skuene er for dårlig. Og med dette utgangspunktet tror jeg ikke vi kommer til å stille noen av våre føll i NV i år.

Vi ønsker da heller å fokusere og bruke tid på å klargjøre våre hopper Flin Flon og Bolero som skal stille til hoppekåring i Dansk Varmblod som skal holdes på norsk jord for først gang i oktober. Dette vil da gi oss 4 DV kårede hopper å avle videre på. Hvor vi da kan registere våre føll i Dansk Varmblod, noe vi ser på som et pluss.

Men med dette vil jeg presisere at vi har ikke avskrevet NV, men vi ønsker å ta en tenkepause, og se hva som vil gi oss de beste forusetningene. En ting er helt sikkert og det er at vi skal stille vårt hoppeføll kjøpt fra Ten Huvel, Holland i Westfalen i juni/juli for registering og bedømning.

ML Fit For Fun blir sannsynligvis ikke å se på føllskue i år. (Foto: Hilde Haugsrud)

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*