Unghingst topper listen

Dette innlegget ble publisert 23. desember 2008 og innholdet kan være utdatert.

Kermos White Talisman var en av hingstene som fikk flest hopper i år. Her under en hingstevisning arrangert av Bråten Gård tidligere i år.

2008 går mot slutten og årets føll begynner nå å vokse til. Men hvilke hingster vil dominere 2009 årgangen?

Avlshest.no har fått bedekningstallene for 2008 fra Norsk Hestesenter og det viser seg i år som i fjor at det er noen få hingster som står for hovedandelen av bedekningene. Louis Vuitton fra JJ Horses topper listen med 34 hopper.

Spranghesten Cicero van T&L vises her av dressurrytter Stine Gøtesen. Sprang
På sprangsiden er det to hingster som utmerker seg når det gjelder antall bedekninger. Det er Cicero van T&L e. Equest Carnute/Hearbreaker og Tobajo Picez e. Cortez/Pik Trumpf som begge fikk 23 hopper. Cicero van T&L går dermed litt ned i antall bedekninger etter å ha hatt 30 ifjor, mens Tobajo Picez gjør et stort hopp opp fra kun 3 ifjor.

Ellers ligger Laurin i år som i fjor på 15 bedekninger. Denne snart 24 år gamle hingsten etter Ladalco/Moltke I ble utnevnt til elitehingst i Norsk Varmblod i 2007.

Dressur
Når det gjelder dressurhingstene er det en som nykommeren Louis Vuitton som utmerker seg med 34 bedekninger. Denne tre år gamle hingsten etter Lauries Crusador xx/Bogenschuetze ble premiehingst i Hannoveranerforbundet i fjor og ble så kåret på Brunstad i februar. Kermos White Talisman har også fått en god andel med sine 28. Denne hingsten ble kåret for første gang i Dansk Varmblod i 1998 og har stått i avlen der før han ti år senere ble kåret i Norsk Varmblod i 2008.

Fjorårets desidert mest brukte hingst på dressursiden var Stall-K’s Dynamit. Denne Dormello/Landadel-hingsten fikk 35 hopper i 2007, men i år falt tallet til 12.

Nykommerne
Bergeruds Aragorn blir vist av Thomas Lassen under kåringen på Brunstad i februar i år.Men hvordan gikk det egentlig med de andre nykårede NV-hingstene fra i år?
Kingsland SM e. Kolibri/Julio Mariner xx endte opp med 7 bedekninger, Clapton e. Clinton/Triumph fikk 5 og det samme fikk Bergeruds Aragorn e. Alfas Arnt/Cannon Row xx. De tre øvrige, Myrstads Armani e. Blue Hors Armano/Don Schufro, Quite Expensive e. Quite Easy/Coronado og Favoritas xx e. Reitar xx/Lipezk xx er ikke oppført i statistikken fra Norsk Hestesenter, men dette kan skyldes manglende innrapportering.

Ellers er det gledelig å se at bedekningstallene har gått noe opp fra i fjor. I 2007 registrerte Norsk Hestesenter totalt 233 bedekninger, mens i år var det 267 fordelt på 57 hingster.

Utenlandske hingster
Velkjente Blue Hors Stutteri i Danmark er tydeligvis populære blant norske avlere også. Deres hingster fikk 34 hopper seg i mellom i år. Blue Hors Romanov fikk 9, fulgt av Blue Hors Don Romantic med 8 og Blue Hors Doolittle med 5.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*