Lærerikt KWPN College

Dette innlegget ble publisert 5. februar 2009 og innholdet kan være utdatert.

KWPN har nå opprettet en egen «utenlandsavdeling» for å hjelpe utlendinger som er interessert i å skaffe seg KWPN-hester. Som en del av dette arrangerte de også noe de kalte KWPN College på hingstekåringens første dag i s’Hertogenbosch.

Hans Peter Minderhourd og KWPN hoppen Exquis Nadine (Foto: Kit Houghton/FEI)Dette var en mulighet for utlendinger til å få bedre innsikt i denne store avlsorganisasjonens arbeid og utvelgelsesprosessen rundt hingstekåringen. Det hele ble også overført via live streaming på KWPNs hjemmeside og viste seg å være riktig interessant og lærerikt.

KWPN produserer mellom 13- og 15.000 føll i året. Av disse kommer ca 6-700 hingster til forbesiktigelse. I år kom 170 av disse videre til s’Hertogenbosch. Disse skal så reduseres til mellom 20 til 25 individer som tilslutt oppnår kåring. Men hva er det egentlig de ser etter?

Mer spesialisering
De senere årene har KWPN spesialisert seg mer og mer mot egne sprang- og dressurlinjer. I tillegg har de Gelder-hesten som er en litt tyngre, mer tradisjonell type, men som også brukes i sporten på alle nivåer.

Grunnet denne spesialiseringen blir ikke dressurhingstene lenger testet over hinder, da målet er å finne ut om de kan egne seg til Grand Prix dressur, ikke hvorvidt de kan hoppe.

Vil ha hester som går til Grand Prix
Men avlsmålet er det samme – nemlig å avle hester som kan brukes på høyeste nivå i sporten – enten det er dressur eller sprang. Under presentasjonen ble det også forklart hva som skiller det de ser etter hos dressurhingstene i forhold til spranghingstene når det kommer til eksteriøret.

Hos dressurhingstene ønsker de seg langbente, høystilte individer med mer ‘vertikal lengde’, altså hester som ikke er for korte i kroppen. Dette er blant annet fordi de erfarer at litt lengre hester er lettere å bøye gjennom hele kroppen enn kortere typer. Mens for spranghingstene vil de ikke ha like høystilte hester, selv om de fortsatt bør være relativt langlinjede, men med en mer ‘horisontal’ kroppsform. I sprangavlen vil de ikke ha spesielt langbente individer, men det er heller ikke noen tendens til at spranghingstene har spesielt korte ben. Det ble understreket at en selvfølgelig ser etter en ‘hel’ hest og at det derfor selvfølgelig er mange forhold som spiller inn.

Rolf-Göran Bengtsson red inn til en sølvmedalje i OL med KWPN-hesten Ninja La Silla etter Guidam, som er representert i finalen. (Foto: Kit Houghton/FEI)

Vi fikk se flere dressurhingster på forskjellige nivåer, men det som gikk igjen i kommentarene var viktigheten av et aktivt bakben med gode vinkler og at hesten var i stand til å bære seg selv. Hos spranghestene ble det fremhevet som avgjørende at de var balanserte, med god rytme og teknikk og at de hadde en naturlig ‘kvikkhet’ fra bakken i avspranget.

Komplementer hoppa
Ellers er det selvfølgelig et mål for alle hestene at de har 3 korrekte gangarter, god overlinje og god smidighet. KWPN ønsker seg ellers litt forskjellige typer hingster i kolleksjonen for å kunne komplementere hoppestammen best mulig. Det ble understreket at noe av det viktigste for hoppeierne er å finne en passende hingst til akkurat sin hoppe. Tenk gjennom hva din hoppe bør ha mer av var rådet, og se så etter hingster som kan veie opp for dette.

På spørsmål fra salen om det er sett ned på å blande sprang og dressurblod var svaret at det selvfølgelig til syvende og sist er avlerne som bestemmer. Men at spesialiseringen er noe som har skjedd over mange år og at å blande nå blir litt som å blande fisk og kjøtt – med andre ord ikke nødvendigvis fordelaktig.

Vurderes hvert fjerde år
KWPN-hingstene vurderes ikke bare en gang, men flere. Etter kåringen vil de først bli vurdert på sin første føllårgang, for så å bli vurdert igjen rundt hvert fjerde år. Dette er fordi at når det gjelder føllene så kan en ikke si så mye om annet enn typen, og til en viss grad gangartene. Det som er viktig for KWPN er hvordan avkommene fungerer under sal, da det er det som avgjør om de oppnår avlsmålet sitt. Derfor vurderes hingstene når første årgang har blitt 4 år og så igjen når disse er 7. På den måten kan de danne seg et bedre bilde av hva hingsten faktisk nedarver ridemessig.

Exquis Nadine og Ninja La Silla
KWPN hadde også invitert to toppryttere som konkurrerer på høyeste nivå på KWPN-hester. Hans Peter Minderhoud fortalte om Exquis Nadine som han deltok i OL i Beijing med. Om denne 14 år gamle hoppa etter TCN Partout/Charites sa han at det han likte best ved henne var at hun var så sjarmerende og elegant. Han trakk også fram det faktum at hun har tre like gode gangarter som et stort pluss. Denne hoppa får særlig god uttelling for travet sitt grunnet et veldig ekstravagant forben kunne han fortelle. Exquise Nadine har allerede hatt to føll, og Hans Peter sa han håper å kunne ri henne på Grand Prix-nivå i et par år til før hun går tilbake i avlen.

Svenske Rolf-Göran Bengtsson fortalte om Ninja La Silla, hesten han vant OL-sølv med. Han sa at den nå 14 år gamle vallaken etter Guidam/Lys de Revel er en ganske liten hest som er lett i typen og har evnen til å justere seg. Mer generelt om KWPN sa han at de avler gode spranghester som er lette å ri og har god innstilling.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*