Forskning på Norsk Varmblods ridehest

Dette innlegget ble publisert 1. november 2008 og innholdet kan være utdatert.

Mens Sverige nå ser resultatene av opptil flere studier på ridehestavl, henger Norge fortsatt etter når det gjelder forskning på avl på ridehest.

Men nå har masterstudent ved Universitet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) Siri Furre startet det møysommelige arbeidet med å samle inn informasjon om resultatene fra fireårstestene i Norge tilbake til 1981 i oppgaven «Analyse av kvalitetsbedømmelsen for Norsk Varmblods ridehest 1981 til 2006».

Siri Furre har en bachelor i husdyrvitenskap fra UMB og har tidligere jobbet med hest. Da hun fikk muligheten til å ta en masteroppgave på hest var valget derfor lett.

– Jeg valgte å ta en master i husdyravl fordi jeg liker statistikk og samtidig synes det er enormt viktig å ha en viss oppfatning om hva man gjør og hvorfor når man bestemmer hvilke dyr som skal bli foreldre til neste generasjon, det være seg produksjonsdyr eller hobbydyr, sier Furre.

Masteroppgaven vil se på generell statistikk som blant annet går på kjønnsfordeling på de hestene som stiller til kvalitetsbedømmelsen, hvor hestene kommer fra, om de er født i Norge eller utlandet og variasjoner i oppmøte fra år til år.

Furre vil i tillegg se på om dyrematerialet har forandret seg over de siste 25 årene og utviklingen i gjennomsnittskarakterene.  Hun tror også det kan bli aktuelt å gjøre genetiske analyser for å se på sammenhenger mellom delkarakterer, for eksempel om en hest med gode eksteriørkarakterer også får gode prestasjonskarakterer.

Den største utfordringen for henne i arbeidet med oppgaven så langt har vært å få samlet inn korrekt informasjon om alle hestene og resultatene. Mesteparten av årgangene er komplette, men det er også noen hull som krever gravearbeid.

-I 1983 har jeg for eksempel foreløpig bare stamtavleinformasjon og ingen resultater, mens det for 1988 finnes kun resultater og ikke stamtavler. Så det mest tidkrevende og utfordrende med oppgaven er å dobbelsjekke avstamningsinformasjon, sier Furre.

Masteroppgaven skal være ferdig i mai 2009.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*