Godt fornøyde

Dette innlegget ble publisert 17. mars 2012 og innholdet kan være utdatert.
Johnny Hansen var testrytter for spranghestene.


Testrytterne Johnny Hansen og Jan Brink begrunnet sin karaktersetting for publikum under fremmedryttertestene i forbindelse med Unghestchampionatene under Dansk Varmblods hingstekåring i Herning.

Jan Brink bedømte de unge dressurhestene.

Riv ikke avgjørende
Fremmedrytteren i sprang var i år berider Johnny Hansen. Begge testrytterne red med mikrofon og kommenterte sine opplevelser av hestene underveis, og delte etter noen minutters ridning ut to karakterer for henholdsvis ridbarhet og generelle manerer, samt kapasitet og fremtidsutsikter i sin aktuelle gren. Testrytterens vurdering teller totalt 40% av vurderingen for hver enkelt hest i championatene.

Enkelte av de unge spranghestene var vel ivrige i tjenesten – men, som Hansen påpekte, er det bedre at de søker litt for godt frem til hinder, fremfor at rytter selv må ri dem frem dit.

– Jeg kommer raskt frem i trav etter å ha satt meg på, og tester knappene der før jeg begynner å galoppere. Galoppen er tross alt den viktigste gangarten for en spranghest, så jeg sjekker snart om hesten både kan ris frem, og tas tilbake på samme rytme, forteller Hansen. Ellers innen ridbarhet bemerker han seg form, letthet i hånden, vendbarhet, konsentrasjon og samarbeidsvilje for å nevne noe. Innen kapasitet vurderes blant annet rytme, sprangteknikk og holdning. Hansen tok hensyn til hver enkelt hest, og testet dem individuelt ut fra kapasitet og ridbarhet både i forhold til hinderstørrelse og rideveier. Ikke alle de unge håpefulle lot bommene ligge når okseren ble bygget opp.

– Det er ikke avgjørende om hesten plukker ned en bom, forteller Hansen. Det jeg bryr meg om, er hva hesten lærer av det. Hopper den bedre neste gang?

Noen av hestene utmerket seg med både god ridbarhet og kapasitet.- Det eneste problemet her, er at jeg ikke har et bedre forhold til min bank, uttalte Hansen om Maiboms Alphabeat (Heartbeat/Andiamo), som senere skulle på auksjon.

Vallaken Chacom Ask (Carson Ask/Caretino), som senere vant unghestchampionatet, oppnådde 9 i ridbarhet og 10 i kapasitet under testrytter Hansen. Totalt lå karaktersnittet for ridbarhet og kapasitet på henholdsvis 7,5 og 8,2.

Ingen under 7
Årets fremmedrytter for de dressurbetonte hestene var Jan Brink, tidligere OL-rytter og verdenscupvinner. Karakterene ble satt i tilsvarende kategorier som for de sprangbetonte hestene, men på basis av andre faktorer.

– Hestens selvbæring er svært viktig for meg når jeg tester, fortalte Brink. Videre merket han seg blant annet retthet og likesidig styrke i begge sider, balanse, løsgjorthet og elastisitet, rytme og taktmessighet i tempovekslinger og sidebevegelser, kvalitet på gangartene samt samarbeidsvilje og konsentrasjonsevne. Det sistnevnte punktet hadde en rekke av de unge hestene litt problemer med, tidvis grunnet et noe urolig publikum. Brink understreket at denne elektrisiteten absolutt kunne være en fordel med hensyn til hestens kommende karriere, men at det samtidig var vanskelig å teste dem skikkelig i en slik situasjon. Dette gikk igjen utover karaktersettingen, ettersom disse hestene i praksis ikke fikk vist sitt fulle potensiale. – Jeg håper ikke det er mitt barn, humret Brink fra salen idet en svært ung tilskuer uttrykte sin misnøye på tribunen, og understreket av karakterene han satt gjaldt ‘i dag’.

Flere hester imponerte Brink, og blant annet fikk Druebrogaard’s Quite Nice (Quite Easy/Come Back II) og De Negro-WI (De Noir/Münchhausen) hvert sitt 9- og 10-tall, for henholdsvis kapasitet og ridbarhet. – En veldig fin hest med mye power, superfin å ri – den kan bli litt hastig i travet, men er samtidig lett å regulere, sa Brink om Quite Nice. De Negro-WI fikk spesielt god tilbakemelding på sitt trav, mens galopp og skritt kunne vært bedre. – Dette er en sensitiv hest, men samtidig er den konsentrert og oppmerksom på mine signaler, fortalte Brink.

Totalt fikk ingen hester lavere karakterer enn 7, og snittkarakteren for dagens viste dressurbetonte hester lå på hele 8.5 for både ridbarhet og kapasitet. Brink var fornøyd med nivået, og avsluttet med å rose Dansk Varmblod for godt avlsarbeid. – Jeg kjøpte selv en hest etter Blue Hors Zack her ved auksjonen i fjor (Zaladin Mi ue. Solos Landtinus, red.anm.), og den er jeg meget fornøyd med, smilte han. Brink kjøpte for øvrig også K2 Trampolin (e. Tailormade Temptation) ved årets auksjon.

Møllegårdens Pas Partout (Don Primero/Bøgelys Camaro) kom på delt 1. plass med Sirikit (Blue Hors Hotline/Blue Hors Don Schufro) i unghestchampionatet i dressur. Brink belønnet begge disse med 9.5 for både ridbarhet og kapasitet.

Møllegårdens Pas Partout tok en delt førsteplass i unghestchampionatet - egenrytter var Andreas Helgstrand.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*