Årets hingstekandidater

Dette innlegget ble publisert 7. mars 2012 og innholdet kan være utdatert.


Kåringen i Norsk Varmblod nærmer seg. Vi har tatt en titt på de påmeldte.

Den ordinære påmeldingsfristen gikk ut 15. februar, men det er fortsatt mulig å etteranmelde seg fram til og med 12. mars. Vi tar derfor høyde for at det kan komme til flere hingster etter hvert, og vil i så fall oppdatere saken.

Blant de femten påmeldte finner vi fire 3-åringer, og fire hester er førstegangsregistrert i Norsk Varmblod.

NB! Vi tar forbehold om feil. Ta gjerne kontakt på post@avlshest.no om du har flere faktaopplysninger om hingstene.


 

Batman T

Batman T

KWPN
6 år
Cartano/Espri

Den seksårige vallaken er oppdrettet av A. van Triest. Batman T. er etter KWPN-hingsten Cartano, som fikk svært gode resultater på sin bruksprøve i Ermelo i 2005, med blant annet 8,5 for teknikk og 9 i kapasitet.

Batman T. selv har gått feilfrie runder i 90 cm og 1 m som 4-åring i Polen. Hans rytter Marie Skram Enholm har startet ham i unghestklasser siden han ble kjøpt inn til Norge. Batman T stilte til kåring i 2011, men kom da ikke gjennom nåløyet. Eier er Stall Oro.

 


Bellver

Svensk Varmblod
4 år
Waliant/As de Thurin

Den svenske hingsten er oppdrettet av Lena Delér. Den palominofargede hingsten har Waliant (1993 – 2010) som far, en svensk hingst etter Weltmeyer med Cordon Bleu på morssiden. Waliant vant føllchampionatet i Malmöhus, og fikk 9 og 10 av testrytterne i dressur under Bruksprovet. Han har selv konkurrert til og med Intermediare i dressur. Waliants mor, Gorbie, er elitepremiert og kvalitetsbedømt i klasse I i dressur, i tillegg til å ha statens ‘förärvningspremie’.

Bellvers mor Bella Rubia oppnådde klasse I som føll og ble utnevnt til premiehoppe i 2005.


Bernstein – trukket

Hannoveraner
16 år
Banditentraum/Winterwald

Fuksen ble kåret i Verden og solgt til Danmark, hvor han ble premiehingst i 1999.

Dommerne beskrev ham da slik:

Stor hingst af særdeles god type med godt hingsteudtryk. Velansat hals. God skulder. Godt markeret sadelleje. God og smidig overlinie. Velformet, middellangt kryds. Lemmerne passende føre og tørre. Bevægelsen særdeles god i skridt, trav og galop. Middel springning. Kniber lidt med brug af ryg og benteknik.

Under bruksprøven fikk han følgende karakteristikk:

En flink og reel hingst med god opførsel i stalden. Et godt temperament og en god karakter. Hingsten arbejder villigt såvel ude som i ridehus med tre særdeles gode gangarter. Springer villigt såvel løs som under rytter og med god teknik. Hingsten har udviklet sig positivt. Konkurrenceegenskaber særdeles gode. Prøven er bestået.

Bernstein ble vist til kåring igjen i 2000, og ble da utnevnt til fløyhingst med beskrivelsen: ‘Stor hingst af særdeles god type, godt hingsteudtryk. Velansat og velformet hals. God skulder og et godt velmarkeret sadelleje. God og smidig overlinie. Velformet muskuløst kryds. Lemmerne passende føre og tørre. Særdeles god bevægelse. ‘ Han ble gitt 10 for type og helhet.

Årets Føll i Dansk Varmblod 2000 og 2002 var etter Bernstein. I 2003 vant hingsten alle dressurklassene som han deltok i i Danmark. Føllbeskrivelsen fra Dansk Varmblod 2011 etter to årganger var som følger:

Ensartede og passende store føl af god type med et ret godt udtryk. Flere er knap højstillede nok. Velansat, middellang, lidt kraftig hals. Middellang skulder, flere med umarkeret manke. God overlinie og særdeles muskuløst kryds. Lemmerne passende føre og velstillede. God skridt, særdeles god og elastisk trav, god galop. Passer bedst til hopper med høj andel af ædelt blod. Bør ikke anvendes til lavstammede hopper.


Bojek

Pinto
5 år
Pasza/Niger

Pintohingsten er polskoppdrettet og eies av Cecilie Hauen. Han ble kåret på Starum i 2010 for pintoavl med karakterene. 7 – 8 – 7 – 7 -7. I løshopping oppnådde han tre 7-tall, mens det ble gitt 9 i lynne.


Color of Love

Holsteiner
13 år
Candillo/Ahorn Z

Denne 13 år gamle holsteinerhingsten som har Candillo som far og Ahorn Z på morssiden har det siste året blitt konkurrert i sporten av Maia Stange Røsholm. Color of Love er Candillos første sønn som ble godkjent i 2001. Cassini I-sønnen vant bruksprøven i Tyskland 1996 og har hatt stor suksess i sporten.


Don's Amethist

Don’s Amethist

KWPN
4 år
Quidam de Revel/Burggraf

Hingsten etter Quidam de Revel/Burggraaf/Voltaire er oppdrettet i Holland, og eies av Tobajo Sporthorses ved Tormod Bakke Johnsen. Hingsten ble vist under 3-årstesten til Norsk Varmblod på Drøbak Ridesenter i oktober 2011. Om eksteriøret mente dommerne at den var passe stor av god type. Den har et pent hode, en noe umarkert manke, en god overlinje, og et noe kort kryss. Den er tåvid og har steile koder. Skrittet og travet er taktmessig, mens galoppen er stor og god. Det ble gitt 8 på kropp, 7 på kropp, 6,5 på bein, 7 i skritt, 7,5 i trav, 8 i galopp og 8 i helhet.

Etter løshoppingen fikk hingsten utdelt et 9-tall i både teknikk og kapasitet, mens den fikk 8,5 for galopp og temperament, noe som ga en sprangindeks på 8,7 og en total på 8,42.

Gangartsprøven søndag ga 7 i skritt og trav og 8 i galopp og ridbarhet. Med en gangartsindeks på 7,6 og totalindeks på 7,76 tok Don’s Amethist også i land seieren som beste gangartshest.


Engas Alzack

Norsk Varmblod
3 år
Blue Hors Zack/Lillemarkens Arkibal

Som føll oppnådde Engas Alzack førstepremie. Han er etter Blue Hors Zack på hoppa Alberthe etter Lillemarkens Arkibal. Oppdretter er Kady Besseberg og eier Pauline Grødem. Han ble Årets Dressurbetonte 2-åring i Norsk Varmblod ved Eliteskuet 2011.

– En hest av god type, for dagen uferdig og noe uharmonisk i sin kroppsbygning. Rører seg ledig og godt i skritt. Travet er stort og taktmessig, men ønsker noe opp i fronten, noe som er typisk for 2-åringer. Galoppen er romslig for dagen, men noe ubalansert, sa dommerne om hingsten og ønsket at hingsten kom til kåring.


Giant Sandman xx

Engelsk fullblod
5 år
Footstepsinthesand xx/Darashan xx

Fullblodshingten er oppdrettet av det irske stutteriet Barronstown Stud, og trenes nå av norske Rune Haugen som står bak Rune Haugen Racing. Han eies av Sandman Stables. Hingsten har et formtall på 93 og har tjent inn 1.039.224 kr.


Raoul

Norsk Varmblod
11 år
Ragazzo/Casanova

Ragazzo-sønnen ble kåret på Starum i 2004, og fikk fornyet sin kåring på Starum i 2006 for fem år.

Beskrivelsen dommerne ga hingsten  i 2006 var da som følger:

Sterkbygd hingst av bra type. Vel ansatt hals. God skulder, godt markert manke. God overlinje, godt kryss. Franske forbein med litt umarkerte framkoder. Skøyter spesielt høyre forbein. Svært godt skritt (løs). Mer innundergripen ønskes i trav (løs). Sterkbygd hingst av bra type med god kroppsbygning. Svært godt skritt for hånd. Ønsker mer innundergripen i trav. God ridbarhet. Gode resultater fra kvalitetsbedømmelsen. Venstre testikkel rotert.

Eksteriørpoengene hingsten fikk var 7 – 8 – 7 – 10 – 7 – 8.

Raouls mor, Griola, er mormor til Myrstad Armani, som også er godkjent for norsk avl. Raoul ble nummer fire i Breeders-finalen for 5-åringer, og tok andreplassen i Breeders-finalen for 6-åringer.

Hingsten er oppdrettet av Dagmund og Silvia Førde ved Stutteri Myrstad, som også står som eiere.


Royal Butterfly

Royal Butterfly

Norsk Varmblod
5 år
Tobajo Picez/Jimtown

Norsk Varmblod-registrert og ppdrettet av Knut Erik Halvorsen. På morssiden finner vi Jimtown som er en KWPN-hingst etter Darco.

Royal Butterfly ble beste hingsteføll, klasse 1 i region 2 i 2007, og nummer 3 av hingsteføllene under landsfinalen samme år. Da fikk han helhetskarakterene 9 – 9 – 9. Hingsten ble så stilt til kåring i Norsk Varmblod i 2010, men oppnådde ikke kåring. Han stilte til kåring igjen i 2011, og fikk da bedekningstillatelse for ett år. Dommerbeskrivelsen var da som følger:

Passe stor hingst av god type og med godt uttrykk. Litt grov overgang hode-hals. Middels lang, velansatt hals. Steil skulder, kort manke. God overlinje. Velformet kryss. Snaue underlår. Gode ledd og vinkler. Kort, uelastisk skritt. Velbalansert galopp med god bakbeinsaktivitet. Har avlagt en meget god sprangprøve. Har vunnet regional tre-årstest i sprang.

Under 3-årstesten på Stall-K i august 2010 oppnådde hingsten kvalitetsklasse 1 med en sprangindeks 8.5, eksteriørindeks på 8 hvilket ga en total på 8.3. Sammen med eier Andreas Høiås tok ekvipasjen en andreplass i finalen i den nasjonale unghestklassen på AEG i år.


Sir Cisco

Sir Cisco

Mecklenburg
6 år
Sansisco/Arpeggio

Sir Cisco (San Diego E) er en 6 år gammel mecklenburghingst etter Sandro Hit-sønnen Sansisco med Arpeggio på morssiden. Han er allerede kåret i Norsk Pinto, Norsk sportsponni og Barock Pinto. Han har også oppnådd også kåring i Mecklenburg Verband (ridestamboken) og Mecklenburg PKS (pinto-stamboken).

Høsten 2009 gjennomførte han sin 30-dagerstest i Tyskland hvor han fikk et samlet resultat på 7,88. I Stall-Ks 4-årscup i dressur endte han på en 16 plass med 68 prosent, mens det ble 7. plass i FERDs 4-årschampionat i sprang.

Høsten 2011 oppnådde hingsten en 6. plass i Bundeschampionatet i feltritt med rytter Inger Bugge etter å ha kvalifisert seg med flere førsteplasser i stevnesesongen i Tyskland.

Den pintofargede hingsten tilhører Stutteri-ML ved Lillian Strand. Oppdretter er E & G equestian HB, Sverige.


Thorsøs Ludwig – trukket

Dansk Varmblod
6 år
Lauries Crusador xx/Mon-Ami x

Thorsøs Ludwig er en 6 år gammel hingst etter Lauries Crusador xx/Mon Ami x.
Hingstens mor, Mon Amour, er førstepremiehoppe i Norge og bronsemedaljehoppe i Danmark.
Den DV-registrerte hingsten ble kåret i Norsk Varmblod i 2009 for to år. Han fikk da en eksteriørindeks på 8, gangartsindeks på 7.7 og sprangindeks på 6.2.

Dette sa dommerne:

Hingst av meget god type. Pent hode. Velformet og vel ansatt hals. Skrå skulder og godt markert manke. Noe lang lend med lite muskelsetning. Godt muskelsatt kryss. Myke koder. Tåvid bakbeinsstilling. Spent i overlinja. Taktmessig og godt skritt. Velbalansert, men noe på forparten i galopp. God innundergripen i trav. God gangartsprøve.

Under Norsk Varmblods eliteskue høsten 2010 tok han en delt førsteplass i klassen for 4 år gamle gangartshester med en gangartsindeks på 8. I følge NVs statistikker fikk han 9 hopper i Norsk Varmblod i 2009 og 8 i 2010.

Hingsten stilte så til kåring i Norsk Varmblod i 2011, men ble da ikke kåret, noe dommerne begrunnet med at hingsten ikke hadde tilstrekkelig resultat på bruksprøven.

Dommerne ga denne beskrivelsen:

Passe stor hingst med godt uttrykk. Pent hode. Noe bredt ansatt hals. God skulder og manke. Velformet, godt muskelsatt kryss. Gode lår og underlår. Ledig, godt skritt. Ledig trav med god skulderfrihet. Noe stram overlinje. Veivinnende galopp, noe på forparten. Viser til tider uønsket temperament under bruksprøven.

Thorsøs Ludwig er oppdrettet av Lise og Gustav Thorsø Mohr som også eier hingsten.


Thorsøs Rolls Royce (foto: privat).

Thorsøs Rolls Royce

Dansk Varmblod
3 år
Blue Hors Rush Hour/Mon-Ami x

Denne tre år gamle hingsten er halvbror til Thorsøs Ludwig, som det står skrevet om over her. Unghingsten oppnådde klasse I under Norsk Varmblods føllutstilling på Tune Trav og Ridesenter i 2009.

Hingstens mor, Mon Amour, er førstepremiehoppe i Norge og bronsemedaljehoppe i Danmark.

Han er oppdrettet av Lise og Gustav Thorsø Mohr som også eier hingsten.


Tobajo Piri Piri

Tobajo Piri Piri

Norsk Varmblod
3 år
Tobajo Picez/Come Back II

Hingsten ble Årets Sprangføll under Eliteskuet i Norsk Varmblod i 2009. Den ble nummer tre i avkomsklassen til Tobajo Picez under Føllfestivalen samme år med karakterne 8 8 7 8 7 8 8. Silje Hagren eier Piri Piris mor Cayenne som har to avkom fra før,  Carpe Diem (e. Cicero Van T&L) født 2006 og Unbeatable Class (e. Unbelivable) født 2008. Carpe Diem ble Beste Spranghest på 3-årstest i Region Østfold med 8,7 i sprangindeks (8,5 i sprangteknikk – 8,5 sprangkapasitet – 8,5 galopp – 9 temperament). Hingsten er oppdrettet av Silje Hagren og eies av Tobajo Sporthorses ved Tormod Bakke Johnsen.


Zack-Ki Rosenlund

Dansk Varmblod
3 år
Blue Hors Zack/Leandro

Zack-sønnen er oppdrettet av KM Smedejern i Danmark og eies av Blue Hors. Den 3-årige hingsten ble vist til forbesiktigelse i Dansk Varmblod på nyåret og gikk videre til kåringen i Herning. Der ble han kåret i mars 2012.


Blue Hors Lodestar

Dansk Varmblod
5 år
Lauries Crusador xx/Weltmeyer

Fuksen er oppdrettet av Jörg og Anke Gifhorn, og eies av danske Blue Hors.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*