Kåringsnemdas dom

Dette innlegget ble publisert 25. februar 2011 og innholdet kan være utdatert.
Swix ble årets gangartshingst i Norsk Varmblod.

Norsk Varmblods hingstekåring er over for i år og resultatet ble 8 kårede hingster.

Årets resultat er en blanding av helt unge og litt eldre hingster. Ifjor lot ikke nemda seg imponere av noen av de 3 år gamle hingstene, men i år valgte de seg ut en helt ung spranghingst og en helt ung dressurhingst. 3 år gamle JJ Hamsun som er etter Blue Hors Hotline/Sandro Hit/Donnerhall og Clearo etter Clearway/Landjunker/Carneval.

Blant de litt eldre hingstene var det tre som i år var inne til 2. gangs visning. Nemda valgte å bare ta med seg to av disse videre. Mr. Gold G og Swix fikk fornyet tillit av nemda, mens Thorsøs Ludwig dermed ikke ble godkjent for videre avl.

Nemda valgte også å kåre den 4-år gamle Tobajo Picez-sønnen Royal Butterfly. Dermed går Tobajo Picez inn i historien som den første norskoppdrettede hingsten med to kårede sønner. Fra før er gangartshingsten Tobajo Pik Disney kåret i NV, mens Royal Butterfly nå går i sin fars fotspor som spranghingst.

Tre litt eldre spranghingster oppnådde også kåring. 6 år gamle Drammen HH Z etter Diamant de Semilly/Calvados/Darco og Careme etter Radiator/Contender/Landgraf I, samt Stein Endresens nye OL-håp Acolino, en 9 år gammel hingst etter Acorado/Latus II/Caletto II.

Dette sa leder av kåringsnemda Cecilie Kilde om de nykårede hingstene fredag kveld:

JJ Hamsun

3 år gammel Norsk Varmblod etter Blue Hors Hotline/Sandro Hit/Donnerhall

Oppdretter: Ole Jørgen Jørgentvedt/JJ Horses

Dette er en middels stor hingst med et edelt og godt uttrykk. Vi synes at det er en deilig modell, den har en vakker kropp og den har  god muskulatur og den er akkurat den type hingst vi gjerne ønsker i dressuravlen.

Den har meget godt bevegelser, den har meget god bakbensaktivitet i trav og galopp. Den gjorde også en utmerket bruksprøve både på sprang- og gangartsbiten.

Det er en ting med denne hingsten som vi ikke er så begeistret for, den har en meget padlende frambensføring som dere vil se når den blir mønstret. Men vi synes allikevel at det er så mange positive egenskaper med denne hingsten at vi har valgt å ta den med.

Eksteriørindeks: 8
Gangartsindeks: 8
Sprangindeks: 8

Kåret for 2 år.

Mr. Gold G

6 år gammel Dansk Varmblod etter Milan/Lobster/Vivaldi

Oppdretter: Gitte Anderson, Danmark

Dette var en hingst som hadde sin først prøve i fjoråret, den er derfor ikke bedømt annet en for hånd av oss i dag. Vi synes at hingsten har utviklet seg særlig positivt eksteriørt, den gir et meget tiltalende inntrykk. Den har seire og plasseringer i unghestklasser i Norge og Sverige og den er også vinner av norsk breedersfinale for 5-åringer. Den har fått en eksteriørindeks på 8,5, vi har altså lagt til noe for bedre type og kropp. Den har en fra før en gangartsindeks på 8,5.

Eksteriørindeks:  8,5
Gangartsindeks: 8,5

2. premie.

Vi venter oss mye av denne hesten og skulle nesten ønnske at den hadde gjort en full bruksprøve denne uken for da hadde den kanskje oppnådd et enda bedre resultat.

Swix

5 år gammel Norsk Varmblods etter Sandro Hit/Depardieu/Manstein

Oppdretter: Kristin G. Andresen

Vi synes at denne hesten er en deilig type, den er av noe mindre format enn den foregående, men har også et meget godt uttrykk og er særdeles godt bygget. Den har en vakker kropp, gode ben. Den viser ledige og taktmessige bevegelser og den er meget ridbar, noe vi synes er utrolig viktig når de skal virke i avlen.

Eksteriørindeks: 9
Gangartsindeks: 8,5

2. premie

Årets gangartshingst

Clearo

3 år gammel Holsteiner etter Clearway/Landjunker II/Carneval

Oppdretter: Tyskland

Det er en snaut middels stor hingst, ganske edel type, den har mye fullblodsinnslag. Den er kun tre år og det synes selvsagt, den kommer til å bredde seg og utvikle seg mye neste gang vi ser den. Den har en vakker kropp. Den har gode ben, noe sped  Den har en meget god og velbalansert spranggalopp, dette er jo et sprangemne. Vi synes den er meget tiltalende. Vi legger veldig vekt på galoppen når det er en spranghest da det jo er der den skal bevege seg.

Eksteriørindeks: 8
Gangartsindeks: 7
Sprangindeks: 7,5

Kåret for 2 år

Royal Butterfly

4 år gammel Norsk Varmblods etter Tobajo Picez/Jimtown/Concorde

Oppdretter: Knut Erik Halvorsen

En typisk spranghest. Den er en vakker hest, av meget god type og med meget godt uttrykk. Vil gjerne se at det er en hingst på langt hold og denne synes vi er et godt eksempel på ridehesten vår. Den er født i Norge, det er vi selvsagt glad for. Vi ønsker å stimulere norsk avl.

Den har en vakker kropp, den har en særdeles velbalansert og god spranggalopp med god bakbensaktivitet. Den har avlagt en meget god sprangprøve her denne uken og også vunnet en regional 3-årstest i sprang.

Eksteriørindeks: 8
Gangartsindeks: 6,8
Sprangindeks: 8,1

Kåret for 1. år

Drammen HH Z

6 år gammel zangersheidehingst e. Diamant de Semilly/Calvados/Darco

Oppdretter: New Nordic Horses

Det er en helt annen type hest, den er passe stor av ganske god type, men en litt mer umoderne type enn det vi ønsker oss for framtiden. Den har en god kropp, den har en meget velbalansert galopp og den har gjort en særdeles god bruksprøve denne uken i sprang

Eksteriørindeks: 8
Sprangindeks: 9

Kåret for 1. år

Carême

6 år gammel Svensk Varmblods etter Radiator/Contender/Landgraf I

Oppdretter: Caprice Horsebreeding

En spranghingst som har gjort en materialprøve både i Sverige og Tyskland. Dette er en passe stor hingst av god type, den har en god kropp og en veivinnende galopp med god bakbensaktivitet. Den har hos oss denne uken vist en noe middels sprangprøve, men fra Tyskland har den en materialprøve med en sprangindeks på 133,4 og var nr. 1 av 30. Det er et resultat vi har valgt å hensynta i hestens sprangindeks.

Eksteriørindeks 8
Sprangindeks 8

3. premie

Acolino

9 år gammel holsteiner e. Acorado/Latus II/Caletto II

Oppdretter: Tyskland

Dette er en hingst som vi synes har en utrolig fin type, den har det uttrykket vi ønsker oss, man ser på 100 meter at det er en hingst. Den er vakker, vakkert bygd. Den har en god kropp. Den har en meget god galopp, den er kvikk i sin galopp slik at den kan skifte om når det trengs. Den har også meget gode prestasjoner i sporten, blant annet plassering i 1.50 og 1.60 nasjonalt i Tyskland.

Eksteriørindeks: 9
Sprangindeks: 8,7

2. premie

Årets spranghingst

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Royal Butterfly u. Roshana M kåret | RR Reierstad Ridehest
  2. Royal Butterfly kåret | Johnsten.no

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*