Sjarmerende sprangføll

Dette innlegget ble publisert 21. august 2010 og innholdet kan være utdatert.

De deltagende sprangføllene under årets føllfestival lover godt for den norske sprangavlen.

I motsetning til de offisielle ustillingene hvor det ofte har vært langt mellom føllene med sprangbetont avstamning, har føllfestivalen klart å tiltrekke seg en stor andel.

Årets føllfestival slo ikke rekorden på totalt 70 føll fra i fjor, men ble allikevel en kjempefest for føll, oppdrettere og eiere.

Katalog nummer 14 e. Tailormade Confidence/Holland

20 sprangføll
På sprangsiden var det Tailormade Confidence og Tobajo Picez som hadde flest deltagende føll. Tilskuerne fikk se 7 føll etter hver hingst med sprangavstamning, mens Tobajo Picez i tillegg hadde med 2 føll av dressurbetont avstamning.

Hingsten etter Cortez/Pik Trump fikk flest bedekninger i Norsk Varmblod i fjor og hans avkom har markert seg både på sprang- og dressursiden. Hans kårede sønn Tobajo Pik Disney har tydelig vist at hingsten også nedavler gangartskvaliteter.

– Avkommene etter Tobajo Picez er sortert etter avstamningen på morssiden da oppdretterne benytter hingsten både med tanke på dressur og sprang, sa Ole Jørgen Jørgentvedt. Dermed ble det også kåret to vinnere.

Tobajo Pandora etter Tobajo Picez/Cicero van T&L

Beste føll av de syv med sprangbetont morsavstamning ble katalog nummer 17, Tobajo Pandora. Hoppeføllet har Cicero van T&L på morssiden og er dermed et helnorsk oppdrett. Pandora fikk karakterene 8 for type, kropp og ben, 7 for skritt og 8 for skritt, trav og helhet. Dommerne beskrev henne som et føll av særdeles god type med god harmoni i kroppen.

Tailormade Confidence er etter Cordalme/Grannus og har stått på stasjon hos JJ Horses denne sesongen. Av de 7 føllene stilte Dag Ove Kingsrød med hele 4. Og det var også et av hans føll som stakk av med seieren i denne avkomsklassen. Katalog 14, et udøpt hingsteføll med Holland på morssiden, ble beskrevet som et høystilt og harmonisk føll av særdeles god type. Han fikk karakterene 8 på type, 9 på ropp, 8 på bein, 7 på skritt og trav, mens galoppen ble belønnet med et 9-tall og han endte på en total på 8.

Bråten Gård Sprangføll
Men det holdt kun til en tredjeplass totalt i Bråten Gård Sprangføll. Vinneren ble Solbakkens Dragonheart, et hingsteføll etter Heartbeat med holsteinerhingsten Carolus på morssiden. Moren Ilona xx er også mor til årets sprangbetonte føll i Dansk Varmblod i år og eies nå av Nina og Trond Paulsen. Solbakkens Dragonheart fikk karakterene 9 – 9 – 9 – 7 – 8 – 9 – 9. Dommerne bekrev hingsteføllet som et fantastisk lekkert, uttrykksfullt føll.

– Et helt klasseføll som er fantastisk i type og funksjon og helt moderne, sa Poul Graugaard.

Han sparte heller ikke på lovordene om katalog nummer 2 som også endte på andreplassen. S.E. Miss Pogany etter Diarado u. Concordia ue. Corlando fikk også en helhet på 9 og ble beskrevet som et meget flott, velutviklet føll av fremragende god type.

Også på sprangsiden var det flere føll etter importhingster. Indoctro var representert med 2 føll, In Your Dreams og Inferno, mens Cartier, Corona, Koro d’Or og Radison VDL med ett hver.

Solbakkens Dragonheart med oppdrettere Nina og Trond Paulsen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*