Årets føllfest

Dette innlegget ble publisert 22. august 2010 og innholdet kan være utdatert.

For tredje gang arrangerte Bråten Gård og JJ Horses Føllfestival denne uken. 35 dressurbetonte føll viste seg for de danske dommerne.

De to hingstestasjonene inviterte til nok en føllfest i flotte omgivelser på Jørgentvedt Gård i Mysen denne uken. Plenen var for anledningen gjort om til utebane med kafételt langs ene langsiden.

Nytt av året var at de to hingstestasjonene inviterte alle føll til sitt uoffisielle føllskue  og at det i år kostet penger å delta. Tidligere år har festivalen kun vært åpen for føll etter stasjonshingstene. Resultatet ble 55 føll til start i både egne avkomsklasser og Bråten Gård Sprangføll og Swix Dressurføll. Det er en liten nedgang fra i fjor, men allikevel en imponerende samling føll for en utstilling. 35 av disse føllene var av dressurbetont avstamning.

Flest føll var det etter JJ Horses sin egen JJ RayBan, som var representert med 13 unge håpefulle. JJ RayBan etter Rascalino/Londonderry fikk tilsammen 65 hopper i fjor i Norge og Sverige. Ikke uventet markerte den første årgangen seg og dommer Poul Graugaard likte det han så.

– De fleste føllene har et godt uttrykk, meget harmoni i kroppen og god bevegelse, uttalte dommer Poul Graugaard etter å ha sett samtlige 13 utfolde seg i ringen.

Radiant M e. JJ RayBan/Bøgelys Camaro

Roxanne og Radiant M
Og vinneren av klassen for avkom etter JJ RayBan ble Roxanne u. Vanilla ue. Depardieu. Hoppeføllet fikk 9 i helhet, 9 for type, 9 for kropp og ben, 8 for skritt, 9 for trav og 9 for galopp, hvilket ga 9 i helhet. Roxanne er oppdrettet av Kristin Andresen.

Nummer to i klassen ble Radiant M u. Malou-Slot ue. Bøgelys Camaro. Hingsteføllet som er oppdrettet av Marianne Hattevik Marthinsen oppnådde også 9 i helhet etter å ha fått karakterene 9 – 8 -8 – 8 – 9 – 9. Dommerne beskrev han som et meget uttrykksfullt, edelt, velbalansert føll av fremragende type.

Royal Olymp avkom
Det var også en egen avkomsklasse for føll etter Stutteri-MLs Royal Olymp e. Rohdiamant/Florestan. Her var det 5 føll som kjempet om førstepremien og vinneren ble katalog nummer 51, Royal Key. Hingsteføllet som har Mackay på morssiden ble beskrevet som et edelt, høyreist føll med godt uttrykk av særdeles god type. Dommerne ga ham 8 i type, 7 i kropp, 8 på ben og skritt, 7 i trav og 8 i galopp og helhet. Royal Key er oppdrettet av Stine Johannessen.

Katalog nummer 51 Royal Key

Dommerne ga også katalog 50 8 i helhet. Det udøpte føllet er oppdrettet av Tone Beate Pedersen på hoppa Wienna e. Wetano. Dommerne beskrev det som et uttrykksfult, velreist føll av særdeles god type med gode rammer. De ønsket seg noe  mer bæring i trav og galopp, men bemerket at føllet er såpass ungt at dette ikke nødvendigvis er et riktig bilde.

Katalog nummer 28 Ibiza H

Inspirador-avkom
I år deltok det også føll etter JJ Horses stasjonshingst Inspirador, en P.R.E-hingst etter Sultan MS/Aquiles II. Hingsten var representert med 3 føll med variert hoppestamme.

Ibiza H er et hoppeføll med fullblodsmor, mens udøpte katalog nummer 30 har ponnihingsten Magic Dancer H på morssiden. Magnolias mor har fullblodsaraberen Corak som far.

Vinneren av avkomsklassen ble katalog nummer 28, Ibiza H. Hoppeføllet som har den irske fullblodshingsten Alhaarth på morssiden er oppdrettet av Hilde og Stian Haugsrud som også eier Inspirador. Dommerne beskrev hoppeføllet som et uttrykkfullt føll av god type og ga 8 i helhet.

Swix, Tobajo Pik Disney og Stall-K’s Dynamit
Det var også en rekke føll etter andre hingster som stilte i år, blant annet en representant fra den første årgangen til Swix. Denne Sandro Hit-sønnen ble kåret i både Norsk Varmblod og Dansk Varmblod i fjor og er oppdrettet av Kristin Andresen. Hans mor Vanilla er også opphav til både årets og fjorårets beste dressurbetonte føll under føllfestivalen.

WS Quickstep som har Åtoftens Walit på morssiden fikk en helhetskarakter på 8 og ble beskrevet som et høystilt, edelt føll av særdeles god type. Dommerne var særlig begeistret for travet som de belønnet med et 9-tall.

I og med at Tobajo Picez har vist at han nedarver både gode sprang- og dressuregenskaper hadde disse avkommene blitt delt inn i en dressurbetont og en sprangbetont avdeling. I klassen for de dressurbetonte Tobajo Picez-føllene stilte også et føll fra den første årgangen til Tobajo Pik Disney. Tobajo Pik Disney er en norskoppdrettet hingst kåret i Norsk Varmblod. Og det ble nettopp dette føllet, Tobajo Incendio, som stakk av med seieren. Hun fikk 8 på alt og ble beskrevet som et høystilt, edelt og feminint føll av særdeles god type. Føllet er oppdrettet av Tobajo Sporthorses selv, ved Ann-Cathrin Ottosson.

Norskeide og norskkårede Stall-K’s Dynamit var også representert med ett føll. Stall Kankerud’s Kartouche II fikk beskrivelsen ytterst velgående, men ikke fullt så høystilt som dommerne kunne tenke seg. De berømmet den fremragende aktiviteten i travet og den gode smidigheten og bæringen og belønnet det med et 9-tall. Hingsteføllet fikk et helhetskarakter på 8.

Mange norske hoppeeiere fortsetter også å bruke importsæd til sine hopper. KWPN-hingsten Ampère var representert med to avkom, mens Blue Hors Doolittle, Blue Hors Don Romantic, Don Frederico og Fürstenball alle var representert med ett hver.

JJ RayBan-avkommene markerte seg
I år var det ingen egen klasse for importhingster og disse føllene stilte dermed i den åpne klassen Swix Dressurføll. Men ingen av disse kunne hamle opp med JJ RayBan-datteren Roxanne. Hun tok hjem seieren for sponsor av klassen Kristin Andresen, hvilket ble den andre seieren på rad under føllfestivalen for oppdretterens avkom etter hoppen Vanilla. I fjor var det Leroy etter JJ Louis Vuitton som ble beste dressurbetonte føll.

– Et helt uimotståelig føll med forrykende gode gangarter sa dommer Poul Graugaard om det unge hoppeføllet.

Andreplassen i klassen gikk også til et JJ RayBan-avkom. Radiant M ble nummer to også totalt og vant dermed også bedekningsrettigheter og gavepremier. Tredjeplassen tok Tobajo Pik Disney-datteren Tobajo Incendio.

Roxanne e. JJ RayBan/Depardieu

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*