3 til Verden

Dette innlegget ble publisert 4. juli 2010 og innholdet kan være utdatert.

 

Norsk Varmblod valgte seg ut 3 hester som får reise til Unghest-VM i dressur. Men det skjedde ikke uten dramatikk.

Søndag morgen en drøy time etter at alle de 10 kandidatene hadde ridd sitt finaleprogram, annonserte Thomas D. Larsen innstillingen til uttakskommiteen.

De hadde valgt seg ut de to 5-åringene Tailormade Lancelot og Myrstads Armani og 6 år gamle Bergerac. Avgjørelsen førte til høylytte reaksjoner fra de andre deltakerne med norskoppdrettede hester førstegangsregistrert i Norsk Varmblod.

Avgjørelsen ble så påklaget med bakgrunn i at Tailormade Lancelot er en tyskoppdrettet hingst og eies av det danskregistrerte firmaet Tailormade Horses. Dermed er ikke kriteriene for å representere Norge oppfylt og NV valgte derfor å ta klagen til følge. Minstekravet for å representere Norge er at hesten har norsk rytter og delvis norsk eierskap.

Dermed ble det Trude Hestengen og Tobajo Pik Disney som fikk den andre VM-billetten. NV-hingsten etter Tobajo Picez/Walt Disney er oppdrettet av Tobajo Sporthorses og eies av Tove og Trude Hestengen.

Myrstads Armani og Bergerac
Myrstads Armani er oppdrettet av Dagmund og Silvia Førde og ble vist av Roger Frøyland.  Ekvipasjen ble beste norskfødte i klassen lørdag kveld med 83 prosent.

Bergerac er en hannoveranerhingst etter Belissimo M/De Niro som ris av Isabel Bache. Eier er Kristin G. Andresen og Frank Piste. Denne ekvipasjen representerte Tyskland i 5-årsklassen i Verden i fjor.

18 Comments

 1. Spørsmålet må jo være:
  Hvem eier Tailormade Horses?
  Og er ikke det nok for å oppfylle kravene?
  For det ser slik ut, slik jeg leser dem…

  Mvh
  Jørgen Huse

 2. Hvorfor ble Tailormade-hingstene invitert til uttaket hvis de ikke oppfylte kravene for å delta i Unghest-VM?
  Jeg trodde at et at et av kriteriene for å bli invitert, var at man oppfylte kravene.
  Det er jo litt kjedelig å reise helt fra Danmark til Norge for å være med på uttaket, hvis de uansett ikke kunne delta!
  Jeg synes det er kjempebra at vi har på fine norskfødte 5-åringer, og jeg skjønner at de gjerne ville sende dem. Men jeg synes at avgjørelsen om at Tailormade-hingstene ikke kunne delta burde blitt tatt før de ble invitert til uttaket, og hvertfall før alle hadde ridd og en av dem blitt tatt ut!

  Så kommer jo også spørsmålet som ble stilt over her: hvorfor de ikke oppfyller kravene når Tailormade Horses er et norskeid firma, selv om det er et danskregistrert.

 3. Problemet til NV i dette tilfellet er vel at de i statuttene ikke har noe formkrav til det norske eierskapet eller eierstruktur. Så da må man legge til grunn at det er reell eier som gjelder og så lenge 100 % av aksjene i det danskregistrerte selskapet eies av en norsk statsborger vil det iflg norsk lov være reell eier. Tror ikke NV har forhørt seg med noen med kjennskap til selskapsrett og eierstruktur i denne saken.
  Eierstruktur har jo heller aldri vært et tema for NV før men da har jo heller ikke lederen og en i avlsledelsen selv hatt/ vært oppdretter av to hester i samme aldersklasse ;)

  Det jeg synes er mer uforstålig er at NV vil sende en hest som over hodet ikke kan skritte. Trodde vitsen med å sende en norskfødt var å få PR for norsk avl og da i første rekke positiv PR…….

  Men hvorfor hisser vi oss opp, dette føyer seg jo bare inn i rekken over manglende kompetanse og innsikt samt ting som blir håndtert uprofesjonelt av NV.

 4. Dette er faktisk en konkurranse som går på avlsforbundene.
  Det står helt klart og tydelig i norske kriterier at hester som er førstegangsregistrert i Norge vil bli prioritert hvis de er kvalifiserte. Tailormade-hesten er førstegangsregistrert i Tyskland og deretter Danmark. Hva er blitt meg fortalt sendte ikke Danmark hesten, fordi den var Tyskfødt !
  Hvis det er en konkurranse mellom landenes avlsforbund, ville det vel nesten vært juks å sende en tyskfødt , dansk hingst som representant for Norsk Varmblod ?

 5. Fra http://www.norskvarmblod.no/ «Norsk Varmblod beklager at denne situasjon oppsto, men vil påpeke at det er hesteeiers ansvar å sørge for at hesten til enhver tid oppfyller de krav som stilles i forbindelse med uttak til representasjon og andre kvalifiseringer. Norsk Varmblod vil også gå gjennom våre rutiner for kvalifisering og uttak for å unngå at slike situasjoner oppstår igjen.»

 6. Jeg er helt enig i at man bør prioritere å sende norskfødte, i og med at det er en konkurranse mellom avlsforbund. I Danmark for eksempel er det et krav at hesten er førstegangsregistrert i Dansk Varmblod!
  Men så har jo også Danmark litt flere å ta av. Men jeg regner med at dette vil være et mål for NV i fremtiden.
  For 6 åringer var det ingen norskfødte som var kvalifisert, og den som reiser er en tysk hingst.

  I redgjørelsen på Norsk Varmblods hjemmeside skriver de følgende:
  «I kravene for uttak til unghest-VM i dressur heter det at:
  -Hester fra andre avlsforbud som skal representere Norge skal være eiet eller delvis eiet av en norsk statsborger- »

  Ut fra slik jeg forstår dette oppfyller Lancelot dette kravet ved at han er 100 % eiet av en norsk statsborger, gjennom et danskregistrert firma. Firmaet i seg selv har jo ikke noe statsborgerskap.

  Så slik jeg forstår det ville det vært det motsatte som ikke var lov;
  – Å sende en hest fra et annet avlsforbund, eiet av et norskregistrert firma, men som var eiet av utenlandske statsborgere. I og med at Norsk Varmblod uttrykkelig skriver at det går på eierens statsborgerskap!

  I og med at reglene var så difuse synes jeg fortsatt at Tailormade Horses burde blitt varslet om dette før de ble invitert til uttaket!

  Men uansett lykke til til de 3 som ble tatt ut, og jeg synes absolutt at det er to kjempefine norskfødte 5 åringer, som Nosk Varmblod kan være stolte av å sende, som er blitt tatt ut!

 7. For og svare på en ting som stod over, så er Norge faktisk det eneste landet som også kan ta ut hester fra andre avlsforbund enn sitt eget. Dvs. for eksempel Danmark tar kun ut danskefødte hester, altså hester med pass fra Dansk Trakhener forbund, Dansk Oldenburg, Dansk Varmblod etc. I Danmark kommer kun danske hester i betraktning, til forskjell fra Norge hvor det fukker opp både Tyske oldenburgere, Dansk Varmblod og Hannoveraner… De samme reglene gjelder for Tyskland, her er det avslforbundene som er representert, emn som sagt, både Tyskland og Danmark f.eks er det flere og ta av…

  Jeg syns det er synd for Tailormade at det skulle gå så langt, men regler er regler, og de burde følges. I denne saken er det Tailormade (firmaet) som står som eier, og ikke den norske personen, hvilket gjør at hesten er danskeid, dessverre…

  Ps. Danmark sender ikke KUN Dansk Varmblods hester, i år er det en Dansk Trakhener hingst på laget, Aston Martin

  • Hanne sa: «For og svare på en ting som stod over, så er Norge faktisk det eneste landet som også kan ta ut hester fra andre avlsforbund enn sitt eget.»

   Påstanden din er desverre feil. Ifølge uttak som er offentliggjort sender Belgia i år en hest fra KWPN, en Oldenburger og to Hannoveranere. Dette på tross av at Belgia er en relativt stor avlsnasjon (BWP er listet topp 5). Tidligere år har det vært langt i fra alle land som har stilt med «lag» bestående utelukkende av hester som er førstegangsregistrert i avlsforbund tilhørende det representasjonslandet. Små avlsforbund har historisk sett sendt de beste hestene de har tilgjengelig og som har hatt de beste forutsettningene til å kunne representere sitt land på en best mulig måte.

   Hanne sier også: «Jeg syns det er synd for Tailormade at det skulle gå så langt, men regler er regler, og de burde følges. I denne saken er det Tailormade (firmaet) som står som eier, og ikke den norske personen, hvilket gjør at hesten er danskeid, dessverre…»

   Desverre for de som ikke kan sin seskapsrett har nok Tailormade Lancelot «eier fra representasjonslandet». Tailormade Horses APS et datterselskap av Stiansen Eiendom AS. Den reelle eier er dermed et norskt AS, som tidligere påpekt av «Christine Hillestad». Regler er regler og de burde selvfølgelig også gjelde for NV v/Mette Hansson.

   Det er synd at mange som velger å uttrykke sine (tidvis sterke) meninger dessverre ikke innehar nok kunnskap til at dette blir en seriøs diskusjon.

 8. Beklager feilen:
  Mente at Danmark kun sender danskfødte hester, men de kan sende enten fra Dansk Varmblods eller Trakehneravlsforbundet. Det er kun disse to som er medlem av WBFSH, så derfor kan de ikke sende fra andre danske avlsforbund!

 9. Vi minner om at vi ønsker fullt navn på de som ønsker å delta i debatten. Innlegg uten fullt navn vil fra nå av ikke bli publisert.

  Avlshest.no

  • Takk Avlshest.no for at dere strammer inn på navnekravet i debattene på sidene deres.
   Jeg viser til tidligere tråd : https://avlshest.no/?p=13205 og gjentar spørsmålet: Går det an å be om at ‘Kristoffer’ presenteres med fullt navn? Dette da det bl.a. fra svaret hans fremstår noe uklart hvilken rolle han har. (Kristoffer Gulsvik, stevneleder for Breeders 2009, og styremedlem i NV 2010??)
   Forøvrig gir jeg min tilslutning først og fremst til Hildes Blogg Politikk og Følelser i NV, https://avlshest.no/?p=13856, bl.a med referanse til manglende premiering av beste norskfødte sprang under Breeders 2009 ‘ved en feil’ med ditto manglende offentlig beklagelse i etterkant (beklagelse fra styreleder i NV Mette Hansson ble mottatt pr sms med ettersendelse av NV pokal pr post) og deretter manglende invitasjon til å representere NV under Oslo Horse Show selv om det ble annonsert overfor publikum at det var årets beste norskfødte som var invitert til og skulle vises frem: istedet valgte man der å invitere flere utenlandskfødte, utenlandskregistrerte og importerte hester til under parolen å representere NV/NVs ‘avlsfremgang’ – f.eks Dansk Varmblods (apropos Dansk Varmblod i Norge..) vallaken (dvs. ikke engang avlsdyr aktuell for NVs avlspopulasjon) Stall-Ks Rochar, fra NV styreleders samarbeidspartner.

 10. Regner med at NV dekker kostnadene forbundet med reise, opphold og tapt inntekt for Tailormade..!?

 11. Hvorfor trur de fleste at NV har INVITERT Tailormade ? Kvalifiseringene er vel noe man melder seg på og ikke blir invitert til ?
  Nevner nok en gang at første linje på kriteriene på NV sider er at hester som er førstegangrsregistrert i Norge blir prioritert hvis de er kvalifiserte. Hvis man melder seg til en kvalifisering så har man ansvar å vite kriteriene og det er eget ansvar å ta den sjansen. NV jobber vel for at Norge skal produsere og avle eget ? Det blir jo å undergrave norsk avl, hvis vi selv ikke synes det er bra nok. Ære være de få som faktisk driver med avl og oppdrett i dette landet.

 12. Jeg støtter Thomas Larsen og de andre i uttakskomiteen fult ut. Velg norskfødt om de er gode nok til å sendes til Verden. Om de norskfødte IKKE har noe der nede å gjøre send en fra annet forbund eller la vær å fylle plassene. All PR er IKKE god PR !!! Jeg kan godt forstå at det blir bråk innad i DV nå og at både Thomas Larsen og de andre som hadde ansvaret for uttaket trekker seg fra sitt samarbeid med NV hvis de velger å sende hester som ikke innehar ønsket kvalitet. Deres faglige kompetanse blir jo helt undergravet i denne saken, og de står igjen som idioter.
  Man bør få en slutt på denne idiotiske saken så norge for beholde samarbeidet med dyktige folk med ekspertise..
  Send Armani og Bergerac og dropp å sende hester av for dårlig kvalitet. Og siden Tailormade faktisk var invitert av NV på tross av at de VET at Tailormade er et DANSKREGISTRERT datterselskap som er 100 % norskeid, bør de dekke alle utgiftene/økonomiske tap Tailormade har hatt og få en beklagelse på rotet NV har fått de opp i.
  Det som også er ironisk i det hele er jo at Tailormade hadde bestemt å løse tysk lisens på sine ryttere å ri for Tyskland. Men siden de ble innvitert av NV til å kvalifisere for Norge så droppet de det. Og det var jo selvfølgelig et valg som ble gjort pga at det er norske interesser bak og derfor heller ønsket å ri med norsk flagg på brystet å være med å heve inntrykket av norsk dressur internasjonalt.

 13. Det er leit at NV nok engang roter det til for seg. Er det ikke på tide at NV lever opp til sine egne selvpålagte mål om profesjonalitet ? Oppskriften er da ganske enkel ?: Klare og entydige uttaksregler hva gjelder uttak til VM. Delegert myndighet, og de bemyndigedes beslutninger, kan ikke overprøves. Sammenblanding av egne interesser og organisasjonsinteresser må ikke finne sted.
  Forøvrig flott at fullt navn må fremkomme på innlegg !

 14. Denne saken dreier seg dypest sett ikke om uttakskriterier eller tekniske,finurlige detaljer vedrørende eierskap. Opinionen i sin allminnelighet reagerer da heller ikke på det faktiske uttaksresultatet. Det som derimot får folk til å løfte øyebrynene opp til hårfestet, er nok en klassisk demostrasjon av Norsk Varmblods kulturtradisjon. Akkurat i det øyeblikk man tenker : » Nå må de da vel ha lært» , – demonstrerer NV`s ledende representanter en tilnærmet horisontal læringskurve. Situasjonen som oppsto i forbindelse med uttaket kan vel best betegnes som en «klype-seg-selv-veldig-hardt-i-armen-opplevelse». Historien denne gang kan vel forholdsvis kort sammenfattes i det følgende: NV-utpekt 4-manns komite med uttaksmandat presenterer sin beslutning. Avgjørelsen adstedkommer klager, som resulterer i at representant(er) ? for NV`s styre omgjør uttakskomitens vedtak. Som oppdretter/eier/rytter til en av hestene som gagnes av endret beslutning, må vi vel forutsette at NV`s Styreleder ikke var involvert i denne prosessen. I motsatt tilfelle ville vel vedkommende kunne risikere og havne i en betydelig habilitetskonflikt.
  Denne saken virker i beste fall svært klosset håndtert av NV`s representant(er) , – i verste fall noe helt annet. Det er nærmest å forvente at det i overskuelig fremtid vil havne et erstatningssøksmål på NV`s Styrebord. Og alt annet vil være uhørt ! På et eller annet tidspunkt må uprofesjonaliteten få en eller annen form for målbar konsekvens. I følge sigende skjedde ting fryktelig hurtig søndag morgen, og det virker nesten som NV`s representant(er) handlet i affekt ! Kanskje på tide med en » time out»…..
  Når NV`s ledelse til stadighet legger seg ut med næringsaktører, sportsmiljøer og naturlige samarbeidspartnere i inn- og utland , blir man unektelig nysgjerrig på motivasjonen……. Muligens blott et genuint ønske om marginal oppslutning og ensomhet ? En slik målsetning kan være innen rekkevidde.

 15. Nå har det etterhvert fremkommet så mange emosjonelle og delvis lite saklige utsagn at det er på tide å se på hva som virkelig gjelder her.
  1) Arrangøren av unghest VM sender ut en invitasjon i samarbeid med WBSFH. Det er vel denne vi må forholde oss til. Utgangspunktet her er at det nasjonale rytterforbundet skal nominere deltakerne og at de deltakende hestene skal være fra den eller de nasjonale avlsorganisasjonene. Det gis riktignok rom for unntak i 2010. Dette innebærer at Tailormade hesten skulle ha vært nominert for Tyskland og de som nomineres for Norge skal være registrert i vårt nasjonale forbund som er NV. Alle kan komme med meningsytringer, men det er nå engang innvitasjonen / proppene vi må forholde oss til.
  2) Etter det jeg forstår er Tailormade hesten av en slik kvalitet at den kunne ha vært kvalifisertt for Tyskland. Tyskland har større mulighet enn Norge til å søke om Wildcard derfor bør Tailormade snarest søke det Tyske forbundet om wild card. Riktignok er eierskap et tema ved søknad om wild card og det norske rytterforbundet må godta at en norsk rytter rir for Tyskland.
  3) Eier av en hest er det som står i passet. Her er det ikke snakk om juridisk snikk snakk.
  4) Etter som jeg forstår fikk gruppen som dømte hestene ikke annet mandat enn å gi råd om uttaket. De burde ha vært innsatt i de kriteriene som NV har lagt til grunn og som står å lese på NVs hjemme side. De gikk vel litt lengre enn det deres mandat tilsa med å proklamere et uttak. I utgangspunktet er det altså rytterforbundet som skal stå for den offisielle nominasjonen av ekvipager.
  5) Vi har havnet i en beklagelig situasjon med at en hest som åpenbart er av en kvalitet som vi alle burde glede oss over desverre ikke oppfyller de kriteriene som er satt opp både i invitasjonen til unhest VM og fra NV. Det forundrer meg at noen aktører bruker sin energi til å få utløp for sin frustrasjon mot NV
  burde vi heller ikke først lese invitasjonen fra Verden og sette oss riktig inn i situasjonen. Blant menigsytrerne her på siden er det mange kompetente mennesker som heller burde bruke sin energi på å hjelpe Tailormade med innspill som gjør at deres fantastiske hest får en mulighet til å vise seg sammen med de norske hestene i Verden.
  6) Vi burde som heste innteresserte mennesker «glede oss over» at situasjonen har oppstått, fordi problemet er at vi faktisk har en årgang av norskfødte hester som er av en kvalitet vi aldri har sett i Norge. Vi har flere 5 års dressur hester som faktisk er gode nok til å representere Norge internasjonalt. Vi må faktisk kunne glede oss over de fine hestene uavhengig av hvem som eier eller rir dem eller hvem som er oppdretter.
  Jeg håper Tailormade lykkes i å få sin hest nominert til Verden, men ikke på bekostning av de Norske fordi dette ikke ville være i tråd med innvitasjonen.

 16. Mange kloke innlegg her, men det er vel ingen tvil om at det var NV som inviterte Tailormad. De burde vel kjenne til reglene,eller trodde de at uttaket var klart på forhånd. Jeg går også ut fra det jeg har lest på NV sine sider og invitasjonen fra Verden at det ikke skulle være noe hinder for å sende denne hesten. Det er beklagelig at en leder og et styre i et forbund som skal være til utøverens beste ikke følger spillereglene og ikke minst forstår konsekvensene av det de gjør. Jeg er også av den oppfattning at Norge burde stille med de beste hestene, det er vel plasseringen som teller og ikke at en har vært der.
  Jeg hadde faktisk tenkt å melde meg inn i NV, men etter det jeg har lest og ikke minst opplevd fra denne forreningen så tror jeg at det ver best å prøve noe annet.
  Hvorfor svarer ikke NV leder på dette som har hendt, eller styret. Hva sier Norges rytterforbund?
  Håper det er med god følelse ledelse i NV reiser med til Verden.

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*