Sans for oldenburgere

Dette innlegget ble publisert 21. juni 2010 og innholdet kan være utdatert.
Berit og Kjetil Skaugen med Stallknektens Denise (e. De Noir) og Stallknektens Foryou (e. Florencio)

Kjetil og Berit Skaugen understreker betydningen av en gjennomavlet hoppestamme.

Kjetil Skaugen driver et lite oppdrett i Brumunddal sammen med sin kone Berit, og de har også hjelp av sønnen Cato. De har holdt på med hest siden 1992 da de startet med kjøring og begynte med oppdrett av oldenburgere tre år senere. For tre år siden bedekket de med varmblods ridehest for første gang og har gjort det siden. – Bruk av frossensæd har jo gjort at man kan velge blant verdens beste hingster og det er noe av grunnen til at vi har begynt å bruke varmblods ridehest hingster, forteller Kjetil.

– Vi har også et meget godt samarbeid med Ståle Sagstuen og Maria Henriksson med innkjøring av unghestene. De er begge meget erfarne kusker og Maria er også en meget dyktig rytter.

Præstegårdens Asta 3 år gammel. Hun ble trent og vist fram av Kristian Olesen fra Møgelholt Stutteri. Her sammen med Berit Skaugen.

Nå planlegger de å utvikle samarbeidet. Ideen er at Ståle og Maria skal ha en egen stall hos Berit og Kjetil hvor de tar imot hester til utdannelse i kjøring og ridning. – Vi har en visjon om å bygge stedet til en plass for utdannelse av spesielt unghester –  men også eldre. Og da med gode fasiliteter for dette.

Hestene blir kjørt inn når de er 1,5 år gamle fordi de mener det er godt for den videre utdannelsen og bra for disiplinen av hesten. Alle føll står på spilt fra de tas fra moren og til de er tre år gamle. – Det gjør de mye mer trygge på alt som skjer bak seg og de lærer å være bundet, mener Kjetil. Alle hestene er for øvrig ute 12 – 14 timer hver dag.

Hvor mange føll venter dere i år og hvem er de etter?
– Vi har i år fått to hoppeføll. Det ene føllet er etter Ampère og Præstegårdens Asta som er etter Painter’s Row og har Aleksander som morfar.

Stallknektens Amy e. Ampère og Præstegårdens Asta (e. Painter’s Row/Aleksander.

Det andre er etter Jazz og Præstegårdens Adele som er etter Lauries Crusador xx og har Aleksander som morfar. Denne hoppen har vi lånt av oppdretteren av begge to som er Kurth Carlsson – en pensjonert sogneprest som kalles «Presten». Når man får låne en hoppe etter Lauries Crusador xx takker man ja.

Hvilke hopper skal bedekkes i år og med hvem?

– Asta skal bedekkes med Ampère igjen, da vi er meget godt fornøyd med resultatet. Vi har også en annen halvsøster til førnevnte hopper, Præstegårdens Akeleje etter Urprinz som dessverre gikk tom sist år og som nå skal bedekkes med Ampère.

Hvorfor valgte dere å avle på hoppa/hoppene?
– Grunnen til at vi avler på disse hoppene er at de er gode hopper med en gjennomavlet stamme som i Danmark har avlet unghestchampionat-vinner, flere kårede hingster, flere årets hopper og flere årets føll.  Det er meget viktig med en gjennomavlet hoppestamme.

 

Fornuft eller følelser ved valg av hingst? Hva er bakgrunnen for hingstevalget i år?
– Valg av hingst er ikke lett, våre hopper er fullblods foredlede oldenburgerhopper og er i og for seg edle hopper, men man skal tenke nøye på hvilken hingst man bruker ettersom det litt tyngre blodet lenger bak i stammen kan dukke opp igjen. Vi prøver derfor å velge hingster som er edle og høystilte og har gode gangarter. Oldenburger-blodet gjør sitt til at temperamentet stort sett blir meget bra. Ampère ble valgt i år fordi vi er meget fornøyd med det føllet vi fikk i år, og har fortsatt sæd igjen.

Planlegger dere å dra på føllskue med årets føll?

– Jazz-føllet som står i Danmark skal nok ikke på føllskue, det venter vi med å stille ut til vi får det hjem. Ampère-føllet skal på føllskue, og så har vi en to-års hoppe etter De Noir og Akeleje som også skal på skue.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*