Siljes «kjøkkenoppdrett»

Dette innlegget ble publisert 2. juni 2010 og innholdet kan være utdatert.
Silje Fagertun Kristiansen og Bealicious Charmira (e. Highcruiser/Nactus)

– Man må ha en liten porsjon flaks. Det er mye som skal klaffe.

Silje Fagertun Kristiansen er 29 år og gift med Frode. Sammen har de lille Frida på 1 år og bor i Bardu kommune i Troms. Til daglig jobber hun som sykepleier, mens fritiden er fullstendig viet til «kjøkkenoppdrettet» av Norsk Varmblod Ridehest i Nord-Norge. Hun kaller det «kjøkkenoppdrett» fordi det er hobbyoppdrett i liten skala. Familien har nå to avlshopper og to unghopper på stallen. Det satses på ett eller to føll i året. Med seg på laget har Silje moren sin, Solfrid Fagertun, som i løpet av årene har blitt minst like interessert i avl som datteren. De samarbeider også om den daglige driften.

Hvor mange føll venter dere i år og hvem er de etter?
– I år venter venter vi ett føll. Den åtte år gamle hoppa vår Celine SWB (Nactus u. Censia ue. Napoleon/Guiness) venter føll med Ampere (KWPN) i juni.  Ampere (Rousseau x Flemmingh) vant 70-dagerstesten og var Champion i KWPN 2008. Han er kåret i ni forbund i en alder av 5 år og er far til blant annet «Årets dressurbetonte føll» i KWPN 2009. Flere føll etter denne hingsten har vunnet sine utstillinger i Nederland og Tyskland, og blitt solgt dyrt på auksjon. Ampere var den tredje mest brukte hingst i KWPN i fjor.

KWPN-Champion i 2008, Ampère (e. Rosseau/Flemmingh) under hingstekonkurransen i Den Bosch i februar i år.

Celine er ei ukomplisert og trivelig hoppe, hun har blitt drektig på første forsøk alle gangene, fersk som frossent. Siste avkom ble vist på utstilling i Bergen i vår i regi av Starum og fikk 9 på skritt, 9 på trav, 9 på type, 8 på muskulatur, 7 på bein og 8 i helhet. Bealicious Celebration eies av Bergitte Skrede.  Så vi venter i spenning på årets føll.

Hvilke hopper skal bedekkes i år og med hvem?
– Vi tenker å inseminere Celine på nytt med Ampere om det viser seg å være  en bra kombinasjon. Vår andre hoppe Chakira SWB (Nactus/Chirlon) vurderer vi å inseminere dette året, men hun ligger ute for salg da hun trives best med å bli brukt.  Om hun ikke blir solgt så tenker vi å inseminere henne. Da blir nok valget Ampere eller Heart-Ache BS hos Nina Karstensen –  en DV-hingst som ser utrolig spennende ut.  Chakiras siste føll fikk 8,5 i helhet  og var årets føll i region 8 2009.

Hvorfor valgte dere å avle på hoppa/hoppene?
– Da jeg bestemte meg for å begynne med avl i 2006 kom jeg i kontakt med en norsk dame, Veronika Holtskog, som var bosatt i Ystad i Sverige. Hun hadde avlet i SWB i 25 år og hun inviterte meg på besøk. Der valgte jeg ut mine to hopper Celine og Chakira. Veronica skulle avvikle sin avlsvirksomhet på store hester da hun var begynt med oppdrett av Amerikansk Miniatyrhest. Celine og Chakira var Veronicas 5. generasjon avl og to hopper hun satte veldig høyt. Siden hun kjente hoppelinjene sine så godt fikk jeg mye lærdom med på kjøpet og hvilke hingster som passet mine hopper.

Begge hoppene var etter den A-premierte hingsten Nactus som hadde 8-8-8-gangarter og 8 helhet, samt 9 på sin sprangtest da han ble kåret. Det jeg falt for var det trivelige gemyttet, det gode steget og et vakkert eksteriør. Jeg fikk også anledning til å se føllene disse to hoppene hadde ved fot. Det er jo en fordel når man kjøper seg avlshopper at disse er fertile. Nactus eid av Gøran og Cilla Hagg inviterte meg på besøk slik at jeg fikk hilst på Nactus og enda flere avkom etter denne hingsten.

Fornuft eller følelser ved valg av hingst? Hva er bakgrunnen for hingstevalget i år?
– Fornuft eller følelser – det er jo et godt spørsmål. Man vet jo aldri hvordan utfallet vil bli, man må ha en liten porsjon flaks da det er mye som skal klaffe . Jeg vet at til mine hopper kan jeg med fordel velge hingster med foredlerblod eller hingster som er moderne i typen. Jeg er selv opptatt av gemytt, samarbeidsvilje og holdbarheten. Sistnevnte er noe av det  viktigste etter min mening. Chirlon, far til føllet vi fikk i fjor, er nå fylt 21 år og blir ennå ridd på Tullstorp. Eller så vil jeg på det varmeste anbefale «Att välja hingst» – en hingsfilosofi som Eva og Per Pileryd ved Angagården i Sverige har utarbeidet. Den kan man lese på deres hjemmeside. Flyinge har blant annet anbefalt flere å ta en titt på Pileryds side.

Planlegger dere å dra på føllskue med årets føll?
– Vi har tenkt til å delta med Celine og føllet på NV region 8 føllskue i august. Vi tar også med 2-årshoppa e. Highcruiser u. Chakira for bedømmelse dette året.

Hingsten Celebration e. Sandaken u. Celine ue. Nactus ble vist på utstilling 1. mai i år og fikk 9 på skritt, 9 på trav, 9 på type, 8 på muskulatur, 7 på bein og 8 i helhet.

1 Comment

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*