NV samarbeider med NRYF

Dette innlegget ble publisert 27. mai 2010 og innholdet kan være utdatert.

Norsk Varmblod endrer også på Eliteskuet. Her er endringene du bør få med deg.

For kort tiden offentliggjorde Norsk Varmblod og NRYF sitt nye samarbeid, som innebærer en felles utarbeidelse av statuttene for NRYFs Unghestcup og Norsk Varmblods Norsk Breeders Trophy i sprangridning. Det er også kommet nye regler for Eliteskuet, som finner sted samme helg som finalehelgen til NBT/Unghestcupen.

Norsk Varmblod melder at felles statutter gjør kvalifiseringen enklere, og at rytterne får et større tilbud for mulighet for deltakelse i en NRYF Unghest/NBT-cup – samt en ren NBT-finale. Det kreves imidlertid ingen innmelding for å delta i Unghest-cupen, mens deltakelse i NBT-finalen er forbeholdt innmeldte hester. Det er altså snakk om to cuper med felles statutter og felles finalehelg.


Slik kvalifiserer du hesten

Kvalifiseringen skjer på lands- og elitestevner over tre dager. Klassene på dag én og to går i bedømmelse 279. Klassene på finaledagen går i 238.2.2. Clear round i klassene dag én og to gir 5 poeng, mens clear round på finaledagen gir 10 poeng. Finalekravet er 20 poeng.

5-åringer
Før 1. juni: Det må gjennomføre to clear round-omganger i henholdsvis 100 og 105 cm, samt en grunnomgang med omhopping i 110 cm.
Etter 1. juni: Samme som over, men hinderhøyden økes med 10 cm (110/115/120 cm).
Alternativt kan femåringene kvalifisere seg på landsstevner i 120 cm. Finalekravet er 20 poeng. Feilfri omgang gir 10 poeng, mens fire feil gir 5 poeng.

6-åringer
Før 1. juni: Det må gjennomføre to clear round-omganger i henholdsvis 110 og 115 cm, samt en grunnomgang med omhopping i 120 cm.
Etter 1. juni: Samme som over, men hinderhøyden økes med 10 cm (120/125/130 cm).
Alternativt kan seksåringene kvalifisere seg på landsstevner i 130 cm. Finalekravet er 20 poeng. Feilfri omgang gir 10 poeng, mens fire feil gir 5 poeng.

Slik avholdes finalen 26. – 29. august på Linnesvollen
I den første avdelingen er det felles start for alle kvalifiserte. I den andre avdelingen blir hestene delt. Her er det en egen avsluttende finale for hestene som er meldt inn i NBT. Norskfødte hester vil bli premiert ekstra. Den siste dagen er det en åpen finale i cupen for samtlige hester.

5-åringene går 115 cm dag én og to, mens hinderne heves til 120 cm på finaledagen. 6-åringene går 125 cm de to første dagene, før de skal ut i 130 cm til slutt. De to første dagene går i bedømming 238, mens finaledagen går i 238.2.2. Den med lavest antall feilpoeng sammenlagt etter finaledagen vinner. Er det flere ekvipasjer med samme sum på de tre første plassene avgjøres rekkefølgen ved omhopping. Øvrige skilles på tid.

Ønsker å stimulere til bedekning av unge hopper
Det er nytt at 6-årige hopper som har fått føll kan få delta på 5-åringenes premisser i NRYFs Unghestcup, en ordning som til nå har vært gjeldende i NBT-systemet i flere år. I mai ble det informert om at 7-årige hopper ikke fikk delta på 6-åringenes premisser.

– Det er en unison oppfatning i alle grener av sporten at da har man tatt igjen det tapte og i så fall får en fordel de andre ikke har, uttalte Mette Hansson, leder i Norsk Varmblod.

Nå har imidlertid NV snudd, og i statuttene står det nå at også 7-årige hopper delta på 6-åringers premisser – men ikke i unghestcupen i sprang.

4-årscupene

Vinner av Avlshest.nos 4-årschampionat 2009, Rebekka Lie Andersen og Bakkelys Queen (e. Quebec/Racot)

Også statuttene for Stall-Ks 4-årscup er nylig endret på sidene til Norsk Varmblod. Det er satt opp ni kvalifiseringsstevner i 2010, hvor  fem er avholdt per dags dato. Endringene består i at også 5-årige hopper kan delta i cupen, så fremt dokumentasjon på føll kan fremskaffes. Finalekravet for dressurhestene er 67 % på spesifikke landsstevner.

For de yngste spranghestene er det flere veier til finalen. Kvalifiseringen skjer på distriktstevner eller høyere.

1. Ekvipasjen må ha gjennomført to feilfrie grunnomganger i 100 cm.
2. Ekvipasjen må ha gjennomført fire grunnomganger med fire feil i 100 cm.
3. Ekvipasjen må ha to runder med fire feil, samt en feilfri runde i 100 cm.

Finalen vil gå over to dager med hinderhøyde 100 cm begge dager. Den første dagen er det bedømming 279, finaledagen er det også bedømming 279, men det vil også gis karakter på teknikk, kapasitet og ridbarhet fra 0-10. Disse legges sammen og deles på tre. Har ekvipasjen hinderfeil trekkes dette fra, og man har et endelig resultat.

Også her kan 5-årige hopper være med, således dokumentasjon på føll kan fremvises. Vinner av Avlshest.nos 4-årscup i 2009 på Linnesvollen ble da også en 5-årig hoppe som hadde hatt føll, nemlig Rebekka Lie Andersen og Bakkely’s Queen (e. Quebec/Racot) som hadde fått føll etter Treldegårds Santino.

Det blir også her ekstra premiering i finalene til norskfødte hester. Det vil også bli oppdretterpremie til beste norskfødte/norskregistrerte hest.

Eliteskuet

Nytt er at føll, hopper og to år gamle hester som ikke har hatt mulighet til å delta på regionale utstillinger tidligere i sesongen kan delta denne helgen og eventuelt gå direkte videre til selve Eliteskuet senere i helgen.

dsc_4549sirius

2 Comments

  1. Når nå hopper som har hatt føll bare får delta som 6 åringer i 5-års klassene i Breeders og ikke året etter som 7 åringer, innebærer dette at de bare får sjans et år til å delta. Dette er et kinder egg for arrangøren, hoppe eieren betaler full pris for innmelding, men få halvparten. Dersom dette er det NV forstår under avlsfremmende tiltak så tror jeg noen har misforstått noe vesentlig.

  2. Artikkelen er oppdatert med lenke til de nye statuttene for Norsk Breeders Trophy 2010.

    Der opplyses det at 7-årige hopper som har hatt føll får starte NBT-finalen for 6-åringer – men ikke i unghestcupen.

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*