Optimisme i nord

Dette innlegget ble publisert 18. mai 2010 og innholdet kan være utdatert.

 

Det er ikke lett å avle ridehest, men man lærer så lenge man lever. Møt to som satser i Nord-Norge.

Sissel Holtaas har bakgrunn som dressurrytter på middels nivå og dressurdommer. Hun er utdannet trener 1, trinn 1 og har blant annet jobbet på Tromsø Rideskole, hos Martina Hannover i Tyskland og på Stall-K i Kongsberg. – Jeg har alltid likt avl, unghester og hingster, forteller Sissel. Sammen med samboer Andreas Jakobsen startet hun Stall og Stutteri Holtaas i 2005 på familiegården. Sissel og Andreas er høyskoleutdannet innen fiskerinæringen. I 2003 avlet de SH Precious Fontira, noe som gav mersmak. Nå har de avlet flere premieføll og klasse 1-hopper, i tillegg til å ha avlshingsten Kermos White Talisman. Paret holder til i sør-Troms i Nord-Norge med sin femten måneder gammel sønn, Johannes.

Hvor mange føll venter dere i år og hvem er de etter?
– Vi venter 4 føll i år. Vi har fått ett føll etter Lingh. Hun heter SH Precious Leeloo. Mor er egenoppdrettede SH Precious Arriba (e. Starlight DVH) som fikk 8 og 9 på alt som føll. Leelo har fantastiske bevegelser og et bra eksteriør. Ellers så venter vi på at Blue Legend xx og Anisette skal få føll med White Talisman, som har sølvmedalje i Dansk Varmblod. Vi venter også føll etter Vikslund Danica og Royal Olymp. Danica (e. Alfas Arnt) er pintofarget og 2. premiert i NV.

2. Hvilke hopper skal bedekkes i år og med hvem?
– Talisman er satt på prøve til en svensk rytterinne så i år har vi valgt å bedekke frieseren Jenni B med Sir Cisco, som blir Barockpinto. Mali, en dansk varmblodshoppe etter Raimondo/Lebensmann skal også insemineres med Sir Cisco og registreres i Dansk Varmblod. Blue Legend xx (e. Blue Alert xx) insemineres med elitehingsten Amiral. Anisette (e. Chapman/Flamingo) skal insemineres med elitehingsten Master. Begge ridd av Kyra Kyrklund. Je M’apelle Juin, en svensk varmblod etter Turban Rose, insemineres med El Bundy. Det blir vårt første forsøk på å lage en god spranghest. Men vi passet på å finne en hingst som også avler god gang! Hehe. Vikslund Danica skal ifoles med enten Royal Olymp eller Master.

Vi har også to gode islandshopper som er drektige med termin i april neste år. Og hvis de ikke blir solgt eller lånt bort til rytter skal SH Precious Arriba og SH Precoius Aurelia (e. Aurelio/Löjtnantshjärta) – som er tredje generasjons Holtaas-oppdrett – insemineres med White Talisman. Vi får laget frossen sæd av ham nå, etter ønske fra hoppeeiere i Danmark, Sverige og USA.

Hvorfor valgte dere å avle på hoppene?
– Vi synes hester med litt farger er spennende og friesere er flotte, så det er hvorfor vi vil prøve med Jenni. Mali er en eldre hoppe med gode resultater i sprang og dressur i Norge og Danmark. Vi har vært litt uheldig med henne, men prøver igjen ettersom hun har flott eksteriør, god gang og har verdens beste ridbarhet og temperament.

Blue Legend xx har selv løpt inn 600 000 kr, og det er fint å ha en fullblod på stallen med gode grunnkvaliteter. Hun har god holdbarhet og godt gemytt. Ettersom hun kun har ett Norsk Varmblod-føll etter White Talisman før årets Talisman-føll må vi prøve oss litt frem med henne. Hun er for øvrig av samme morsstamme som Weltmeer, Rot Matinee og My Companion som er avlet av Linn Næss Evensen.

Sissel og Anisette.

– Anisette er egentlig konkurransehesten min, men på grunn av graviditet og dårlig tid har også hun gått i avlen siden 2009. Anisette har fått 3. plass i NBT dressur for 6-åringer og er selv 2. premiert. Hun har avlet SH Precious Aniara (e. Solos Landwind) som nå er 5 år og viser veldig gode takter etter å ha kommet godt i gang med sin nye rytter Siv Øvernes. Samarbeid sport og avl fungerer godt også i Nord-Norge!

– J M’apelle Juin har gode resultater i 140-klasser og LA dressur. Hun er så snill at hun kan gå som handikap-hest. Hun har ett føll i Sverige, Je m’appelle Juin, som har gjort det veldig bra i sprang. Vi håper på full klaff når vi nå forsøker oss på vårt første sprangføll (og forhåpentlig med god gang også).

Viklunds Danica (e. Alfas Arnt)

Danica er en flot dame som er 2. premiert i NV og pintofarget. Hun er kun 6 år og får sitt første føll etter Royal Olymp i sommer, så vi vet ennå ikke hvordan hun avler. Det blir spennende å se om vi får et flekkete Royal Olymp-føll! SH Precious Arriba har allerede bevist at hun lager gode føll. Hun er nett i kroppen, har gode bevegelser og også god ridbarhet og gemytt. Vi solgte moren hennes Arrami (e. Arram/Ceylon) drektig til Linda Rognø.

3-årige SH Precious Aurelia kommer fra ridbare stammer på begge sider – noe som viser seg nå når hun er under innridning. Med sine 175 cm er hun litt for stor som ridehest for meg, så vi vurderer å selge henne. Hun ble kåret i klasse 1 i september 2009 med 8 i helhet og 8,5 i trav.

Fornuft eller følelser ved valg av hingst?
– Jeg føler at man må bruke begge deler. I og med at de fleste hoppene våre ikke har vært avlet på før, så prøver vi å bruke eldre hingster med gode
avkomsresultater. Vi er ennå litt ferske i «gamet» ettersom vårt eldste oppdrett kun er 7 år. Vi valgte blant annet å kjøpe White Talisman da vi visste at han avlet bra og at avkommene hans var veldig ridbare og med godt temperament. Temperamentet MÅ være godt. Talisman har vært en engel med alt og de tre avkommene vi har fått er også det. De er ikke nervøse eller redde for noe! Det er helst slik vi vil ha dem, så de blir gode brukshester. Det beste avkommet vi har fått var Rozalina e. BH Don Romantic/Eight Eight Keys xx. Hun fikk blant annet 9 på trav som åring. Hun var den optimale hest, for å si det sånn.

Men først mistet vi moren Little Joy xx under følling i 2009 og i februar i år mistet vi Rozalina også. Det var trist. Vi håper årets Lingh-føll har de samme kvalitetene som Rozalina. Hun ser lovende ut. Vi har også beholdt ett av de tre Talisman-føllene våre, SH Precious Tequila som ser meget bra ut. Tequila er etter Aniara, altså barnebarnet til Anisette.

Sissel og Andreas har valgt å beholde ett av avkommene til White Talisman fra sesongen 2009, SH Precious Tequila.

Det er ikke lett å treffe riktig med kombinasjonen hoppe og hingst, men man lærer så lenge man lever. Selv om man har en Grand Prix-hingst og en Grand Prix-hoppe med verdens beste stamme er det likevel ikke sikkert at avkommet blir like bra.

Planlegger dere å dra på føllskue med årets føll?
– Vi bor dessverre for langt unna til å komme oss på føllskue selv om vi har veldig lyst. Vi måtte nok ha kjørt i cirka 30 timer med stor hestebil for å ha kommet oss til Sør-Norge. Og det går jo ikke med føll eller nydrektige. Det er ikke så lett å drive med avl i nord, men miljøet vokser. 2009 var første gang det ble arrangert bruksprøver her oppe – kjempegøy! På den ene Norsk Varmblod-utstillingen i året i august får vi vist fram alle hestene, også føllene. Vi trenger utstillinger for å vise fram våre nord-norske hester – og vi trenger ryttere til disse hestene så de kommer seg ut i sporten. Vi har mange uslepne diamanter her i nord, så det er bare for dyktige og satsende ryttere å ta kontakt med nord-norske avlere!

Har du lyst til å være med i spalten «Fem om føll»? Send oss litt informasjon om bakgrunnen din og svar på de fem spørsmålene. Send med bilder av deg og hestene dine. Vi ønsker å få fram avlere av varmblods ridehest i Norge – det spiller ingen rolle om du avler én eller ti føll i året. Send til post@avlshest.no!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*