Dette mente dommerne

Dette innlegget ble publisert 28. februar 2010 og innholdet kan være utdatert.

Fredag kveld falt dommen fra kåringsnemda. De valgte i år å kåre 12 hingster, hvorav 7 var inne til annengangs eller endelig kåring. Her finner du karakterene og uttalelsene fra nemda.

HEST
TYPE
H/H/K
BEIN/BEV.
SKRITT
TRAV
GALOPP
HELHET
Alfas Arnt
8
Tobajo Picez
8
Akribori
9,5
9
7,5
8
8,5
9
9
Coronado II
8
7,5
8
7
7,5
8
8
Bergeruds Aragorn
9
8,5
7,5
7,5
8,5
9
9
Myrstads Armani
9
8,5
7,5
8,5
8,5
8
8,5
Captain Hook
8
8,5
7,5
7,5
7
7,5
8
Clapton
8
8
6,5
9
7
8
8
Tobajo Pik Disney
8,5
8,5
7
6,5
9,5
8,5
8,5
Cabachon
9
8,5
7
7
7,5
8,5
8,5
Alpino Chileno xx
9
9
7
8,5
8
8
8,5
Mr. Gold G
8,5
8
7
8,5
7,5
7
8

Mr. Gold G

e. Milan/Lobster

Stor hingst av meget god type. Noe overbygd. Pent hode, godt uttrykk. Passe lang, kraftig hals. God skulder og manke. Velformet kryss. Spede frambein. Myke koder. Ledig godt skritt. Padler HF. Taktmessig trav, ønsker bedre innundergripen. Energisk galopp, men ubalansert og stampende ved løsvisning. Viser seg meget godt i alle gangarter under rytter. Meget god ridbarhet.

Eksteriørindeks: 8
Gangartsindeks: 8,5
Sprangindeks: 5,1

Kåret for sesongen 2010.

Cabachon

e. Casall/Concerto II

Egenprestasjoner: Meget gode egenprestasjoner i unghestklasser.

Storrammet, edel, flott hingst av meget god type. Pent hode. Velansatt hals. God skulder. Høy manke. Velformet kryss. Spede piper og steile koder foran. Skøytende frambeinsføring. Aktivt trav. Veivinnende galopp med kvikk bakbeinsaksjon. Særdeles god sprangprøve. Meget gode egenprestasjoner i unghestklasser.

Eksteriørindeks: 8,5
Sprangindeks: 9,1

2. premie

Akribori

e. Acord II/Lavall I (1996)

Avkom: Hingsten har mange avkom i Sverige og Tyskland. Noen av disse har hevdet seg bra i sporten både i sprang og dressur.

Stor, harmonisk hingst av meget god type. Maskulin og med meget godt uttrykk. Pent hode. Velansatt og velformet hals. Lang, velliggende skulder. Lite markert manke. God overlinje. Velformet kryss. Inntå VF. Hevelse i krone HB. Ledig skritt. Taktmessig, ledig trav. Velbalansert, meget god galopp. Hingsten har ingen dokumenterte egenprestasjoner. Den har mange avkom i Sverige og Tyskland.

Eksteriørindeks: 9
Gangartsindeks 8,7

2. premie

Alpino Chileno xx

e. Alpino Fitz xx/Lode xx (1999)

Passe stor, edel hingst av meget god type. Uttrykksfullt hode. Velformet, velansatt hals. God skulder og manke. Toppet, godt muskelsatt kryss. Gode lår. Tørre bein. Flate piper. Asymmetriske framhøver. Lave drakter. Uttået VF med skøytende beinføring. Beste formtall 94 fra galoppsport med i overkant 2,4 mill innridd. Kåret for fullblodsavl. Avlsgodkjent i AES i Nederland og i tysk oldenburgerforbund. Viser seg fordelaktig under rytter.

2. premie

Bergeruds Aragorn

e. Alfas Arnt/Cannon Row xx (2004)

Edel, høystilt hingst av meget god dressurtype med godt uttrykk. God kropp med velformet hals og godt markert manke. Meget gode bevegelser i trav og galopp. Noe spent i skritt. Taktmessig trav og velbalansert galopp.

Eksteriørindeks: 9
Gangartsindeks:  8

2. premie

Myrstads Armani

e. Blue Hors Armano/Blue Hors Don Schufro (2005)

Stor, tiltalende hingst av meget god type. Harmonisk kroppsbygning med god skulder og manke. Godt muskelsatt, noe hellende kryss. Gode bein med inntå HF. Padler HF i skritt og trav. Elastiske, meget gode bevegelser i alle gangarter. Særdeles god ridbarhet med meget gode gangarter.

Eksteriørindeks: 8,5
Gangartsindeks: 8,6

2. premie

Tobajo Pik Disney

e. Tobajo Picez/Walt Disney I (2005)

Egenprestasjoner: Gode prestasjoner i unghestklasser.

Storrammet hingst av meget god type. Pent hode. Grov overgang hode-hals. Velansatt hals. God skulder og manke. Velformet kryss med god muskelsetning. Gode lår. Inntå VF. Korte framkoder. Korte, steile bakkoder. Padler VF. Spent, kort skritt. Kraftfullt, elastisk trav med meget god bakbeinsaksjon. Velbalansert, kraftfull galopp. Særdeles gode bevegelser i trav og galopp på rideprøve med meget god ridbarhet. Gode prestasjoner i unghestklasser.

Eksteriørindeks: 8,5
Gangartsindeks: 8,6

2. premie

Captain Hook

e. Cassini/Contender (2005)

Egenprestasjoner: Gode resultater i unghestklasser.
Veterinærklasse: Mangler venstre øye

Stor, harmonisk hingst av god type. Storrammet. Velformet hals. God skulder og manke. Velformet kryss. Understilt foran. Korte koder. Veivinnende, velbalansert, noe flat galopp løs. God ridbarhet. Gode resultater i unghestklasser.

3. premie

Clapton

e. Clinton/Triumph (2005)

Egenprestasjoner: Gode prestasjoner i unghestklasser.

Middels stor, edel hingst av god type. Pent hode. Velansatt hals. God skulder. Lang, litt umarkert manke. Velformet kryss. Asymmetriske framhøver. Balleforskyvning HF. Trang beinføring. Ledig skritt med godt overtramp. Veivinnende, noe flat galopp. Meget god sprangteknikk. Gode prestasjoner i unghestklasser.

Eksteriørindeks: 8
Sprangindeks: 8

Coronado II

e. Corrado I/Rebel Z (1998)

Egenprestasjoner: B-hest i sprang i Danmark.
Avkom: Få, men gode avkom i sprang i Danmark.

Oppsynt hingst av god type med godt uttrykk. Overbygd. Pent hode. Velansatt, velformet hals. Middels lang skulder. God manke. Muskelfattig og lav rygg. Velformet kryss med god muskelsetning. Trange drakter. God beinstilling. Kort skritt, låst i skulderen. Taktmessig trav, mangler noe bakbeinsaktivitet. Velbalansert galopp.

Gangartsindeks: 8
Sprangindeks: 8,2

3. premie

Tobajo Picez

e. Cortez/Pik Trump (2001)

Stor hingst av god type. Funksjonell kropp. Grov overgang hode-hals. Godt markert, men litt kort manke. Gode bevegelser. Hingsten har gode egenprestasjoner i sporten. Av 30 registrerte avkom har flere vist seg bra både på sprang og gangartssiden i unghesttestene. Den har en kåret sønn.

Eksteriørindeks: 8
Sprangindeks: 9,2

2. premie.

Alfas Arnt

e. Andiamo/Silvano (2000)

Passe stor hingst av meget god type. Vakkert hode. Velansatt, velformet hals. God skulder og manke. Litt oppskutt lend. Velstilte bein med litt skøytende frambeinsføring. Litt spent i skritt, men taktfast. Taktfast trav. Hingsten har få egenprestasjoner i sporten. Av 30 registrerte avkom framheves en kåra hingst og noen hester som har hevdet seg i unghesttester.

Eksteriørindeks: 8
Gangartsindeks: 8

3. premie

HEST
TYPE
H/H/K
BEIN/BEV.
SKRITT
TRAV
GALOPP
HELHET
Alfas Arnt
8
Tobajo Picez
8
Akribori
9,5
9
7,5
8
8,5
9
9
Coronado II
8
7,5
8
7
7,5
8
8
Bergeruds Aragorn
9
8,5
7,5
7,5
8,5
9
9
Myrstads Armani
9
8,5
7,5
8,5
8,5
8
8,5
Captain Hook
8
8,5
7,5
7,5
7
7,5
8
Clapton
8
8
6,5
9
7
8
8
Tobajo Pik Disney
8,5
8,5
7
6,5
9,5
8,5
8,5
Cabachon
9
8,5
7
7
7,5
8,5
8,5
Alpino Chileno xx
9
9
7
8,5
8
8
8,5
Mr. Gold G
8,5
8
7
8,5
7,5
7
8

8 Comments

 1. Hvilke signaler og beskjeder ønsker kåringsnemda i NV å sende til oppdrettere i Norge ?

  En av hingstene som ble kåret i år er Akribori. Akribori har ingen egenprestasjoner i sporten, og har 650 registrerte avkom i Sverige. Mange av disse er utprøvd som 3 års med middels resultater, og svært få har gått videre som sportshester. Han er brukt på et bredt utvalg hopper, og ifølge avlsindeks-beregninger fra Sverige, nedarver hingsten middelmådige bruksegenskaper innenfor såvel dressur- som sprangdelen. I rettferdighetens navn skal det nevnes at hingsten viser en positiv nedarving i forhold til eksteriør Type-kvalitet. Hvilken bruksmessig avlsfremgang forventer man å få ved å ta inn en slik hingst i norsk avl? Det er vel hevet over en hver tvil at karakterene fra kåringen påvirker hoppeeierne i valget av hingst, og ut fra det virker han unektelig som et spennende og godt valg. Man kan ikke ta for gitt at den enkelte oppdretter selv kan skaffe slik informasjon til veie, og ut fra hingstens beskrivelse/dommerkort er det ingen ting som tyder på at man har tatt hensyn til avkomskvalitet i forbindelse med vurdering av denne hingsten. Snarere tvert imot! Hingsten tilkjennes 2.premie på grunnlag av eksteriørkarakterer fra en løsvisning, som jo er totalt underordnet så lenge det foreligger avkomsgranskning. Aldri har vel en kåringsnemd i Norge hatt bedre mulighet til objektivt å vurdere en hingsts nedarvingsevne, men velger i stede å skulle «klare selv», – og ignorerer all utenlandsk kompetanse og informasjon!

  De fleste oppdrettere av NV i Norge har et ønske om å lage avkom som faktisk kan selges til en god pris, men er til en stor del prisgitt avprøvningene i NV i valget av hingst. Men holder disse avprøvningene virkelig mål? I tillegg blir hoppeeiere ”låst” til det norske markedet av et reglement som ene og alene beskytter hingsteeierne. For ikke lenge siden ble bruken av utenlandske hingster for norske hoppeeiere regulert, – både ved å hindre bruk av treåringer og komplisere og fordyre bruken av andre hingster man ønsker å importere sæd fra. Samtidig med dette så tas det inn eldre hingster til Norge som beviselig ikke avler godt nok andre steder. Signalene man i NV gir ved å premiere og karaktersette hingstene høyt, oppfordrer jo hoppeeiere til å bruke nettopp disse. Hvilken avlshensikt har det? Målet for en avlsforening må jo være å påvirke avlen i en utviklende retning. Jeg synes det er respektløst å ikke bry seg mer om oppdretternes innvesteringer, for det er faktisk store penger, tid og engasjement som blir investert i et føll. Det er den enkelte oppdretter som må betale prisen! Viktigheten av å lage salgbare hester av største betydning. Kjøperne finnes, men ofte reiser de ut av landet for å finne hest, mens norske oppdrettere sitter igjen med sine, eller blir tvunget til å selge langt under kostpris. Det er viktig å følge markedet, om man skal klare å selge for priser som det faktisk reelt koster å lage disse avkommene. At kåringsnemda leder hoppeeiere i retning av hingster som ikke holder mål, går i total feil retning!

 2. Svenskenes BLUP-index er et nyttig verktøy, men må betraktes som nettopp det, et verktøy og ikke en fasit. Hvis man går litt dypere inn i den, og ser hva de samme hoppene som har avkom etter Akribori har levert med andre hingster, så kommer Akribori absolutt heldigere ut.

  Det må også sies at Akribori HAR gode avkom i Sverige, som har hevdet seg godt på utstillinger og unghesttester, men antallet står ikke prosentmessig i forhold til antallet fødte føll.

  Akribori ble markedført stort av Flyinge som typeforbedrer som tilførte gang, og man trodde nok også at han ville gi størrelse til avkommet. Man kan jo undres hvordan det ville sett ut hvis han var blitt tilbudt markedet med en litt annen «label», for de eldre avkommene gjør det meget godt i sporten, spesielt i Nederland. Ta gjerne et søk på «St. Ludwig’s Akribori.» Da vil man også finne at Akribori har egne konkurranseresultater fra 2009.

 3. Jeg er glad for at Alfa’s Arnt og Coronado II er kåret videre! Jeg har selv en 1. premiert hoppe etter Arnt og hun er nå inseminert med Coronado II og vi gleder oss til nedkomsten! Vi var veldig spente på om Arnt fikk videre godkjenning, så det var gledelig å se at han ble endelig kåret i NV! Og det er klart at for jeg som sitter med hoppe etter Arnt og sannsynligvis blir det flere føll etterhvert, så er det gull verdt at Arnt har fått endelig kåring! Spennende er det jo også at Coronado er eies av Arnts oppdretter! Se opp for kombinasjonen arnt/coronado på føllutstilling til sommeren…

 4. Jeg må arrestere meg selv før noen andre gjør det. Resultater jeg fant på Akribori var fra 2008, ikke 2009. 🙂

 5. Helle Cathrine Gran: Det finnes dessverre få fasitsvar i det å avle hest, og det er nettopp derfor det er viktig å ta i bruk de verktøyene som faktisk finnes. Jeg skal innrømme at jeg ikke har studert alle de hoppene som har fått de 650 registrerte avkommene som indexen bygger på, men med et så stort materiale er det sannsynlig at mødrene representerer et noenlunde gjennomsnitt av den svenske hoppepopulasjonen. Og selvfølgelig finnes det sikkert gode avkom av han også, ellers hadde han jo nærmest vært en genetisk sensasjon! Poenget er at hans index-vurdering bygger på så mange viste avkom at de peker en ganske klar retning på hans avlsverdi, og jeg stiller spørsmål om det vil tjene norsk avl å ta inn en slik hingst, med signaler fra bedømmelsen som gjør at han kan få en rimelig stor del av hoppematerialet i Norge.
  Både opplysninger fra blup.se og kåringsnemdas egne opplysninger viser manglende dokumentasjon på egenprestasjoner, så deres avgjørelse har blitt gjort uten at hans eventuelle egenprestasjoner har blitt tatt med i avgjørelsen. Uansett, når det kommer til stykket så har det lite relevans, så lenge tallene fra hans avkom er så klare og det faktisk er hans egenskaper som avlshingst som betyr noe i en kåringssammenheng.

 6. Jeg tror vi er ganske enige i prinsippet, Hilde H, men Akribori har en såpass rar historie at det er interessant å se litt nærmere på det. Han ble jo innkjøpt av Flyinge på bakgrunn av en strålende materialprøve og en første årgang som vakte oppsikt. Fra den første årgangen har det blitt kårede hingster (jeg vet om to, det kan godt være flere), mange høyt premierte hopper, og hester som hevder seg godt i sporten – spesielt i dressur.

  Hvorfor har han ikke slått til i Sverige? Hvis man ser etter fellesnevner for de gode hestene, så er det slående at han har laget dem på hopper med fullblods eller trakehner tett på i stammen. I Sverige har man promotert ham spesielt mot de «gammeldagse» hoppene, de små og lavstilte, og man kan vel derfor anta at han har fått godt og vel sin andel slike hopper.

  Akribori er nok kanskje ikke den avlmatadoren man trodde han skulle bli, men jeg tror likevel han er et positivt tilskudd til norsk avl. Han nedarver ingen negative egenskaper eller trekk systematisk, det virker for meg som han tilfører sine gode ridbarhet + godt temperament . I tillegg til godt eksteriør og forbedret type, og i noen grad også bedre gang.

  I Norge er det brukt en del fullblodshopper i avl, og jeg tror Akribori kan være super å bruke på disse avkommene!

  Til slutt må det sies at det føles feil å diskutere en nykåret hingst på denne måten, og at det fra min side er ment å balansere det negative som er skrevet.

 7. Kan nevne at BLUP index tar hensyn til hoppematerialet og korrigerer for det. Akribori har gitt mange pene hester, men ingen stjernehester i verken sprang eller dressur. Det man kan mistenke Flyinge gjorde feil er derimot at de markedsførte han som dressurhingst, og ikke som sprang.

1 Trackback / Pingback

 1. Berge Gård » Blog Archive » Mr. Gold G ble kåret på AEG 2010

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*