Hingstekonkurransen i gang

Dette innlegget ble publisert 29. oktober 2009 og innholdet kan være utdatert.

Wynton under Unghest-VM i år.I Holland er KWPN og KNHS nå i gang med en ny runde med sin hingstekonkurranse.

Denne rene hingstekonkurransen arrangeres av det nederlandske avlsforbundet KWPN i samarbeid med Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, KNHS.

Gjennom konkurransen ønsker de å gi avlere og andre avlsinteresserte bedre innsikt i konkurransepotensialet til de godkjente hingstene. Konkurransen går over fire runder fra oktober til januar før det hele avgjøres i finalen i ’s-Hertogenbosh i februar. Hingstene deles inn i tre klasser etter alder og nivå (se forklaring lenger ned i saken).

Den første runden av hingstekonkurransen 2009/2010 ble arrangert i Assen i Holland torsdag i forrige uke. Det arrangeres klasser i både sprang og dressur på L, M og Z-nivå.

Andretti, Ziësto og Wynton
På L-nivå var det Andretti ridd av Theo Hanzon som oppnådde høyest prosent. Hingsten etter Special D/Sandro Hit ble belønnet med 85 prosent. Han fikk 9,5 for sin galopp, men kun 7,5 for skritt. Andreplassen tok Armani ridd av Hans Peter Minderhoud. Hingsten etter United/Jass oppnådde 79 prosent.

Det var fire startende i M-klassen. Her gikk seieren til Ziësto, en hingst etter Lancet/Clavecimbel. Han fikk 83,5 prosent av de tre dommerne. Ziësto vant i fjor de to første kvalifiseringene på L-nivå før han måtte se seg slått i finalen. Andreplassen i Assen gikk til Zardano etter Tango/Gribaldi som oppnådde 78 prosent.

På Z-nivå var det bare to startende, Westenwind og Wynton. Wynton som er etter Jazz/Matador II gikk til 83,5 prosent med sin rytter Madeleine Witte og vant dermed overlegent. Hingsten vant finalen i hingstekonkurransen på M-nivå tidligere i år, da med rytter Edward Gal. Under Unghest-VM ble han nummer syv.

Zïesto etter Lancet/Clavecimbel vant på Z-nivå.

Linn Kvernes red to hingster
På sprangsiden deltok det også hingster fra andre avlsforbund. Blant de aller yngste i L-klassen ble det delt førsteplass. Både Alicante HBC ridd av Nathalie van der Mei og Applaus ridd av Henry Stegeman oppnådde 49 poeng etter å ha gått rundt den 1.10 m høye banen. Alicante er etter Casall/Indoctro, mens Applaus er etter Unistar/Hugo. Tredjeplassen tok Andrelli etter Karandasj/Madison. Norske Linn Kvernes startet denne klassen på Caleandro, en hingst etter Cassini I/Leandro, og ble nummer 17 med 36 poeng.

Caleandro etter Cassini I/Leandro ris av norske Linn Kvernes som holder til i Holland. I M-klassen gikk seieren til en belgisk varmblodshingst. Eldorado VD Zeshoek etter Clinton/Toulon produserte den raskeste omhoppningstiden. Andreplassen tok KWPN-hingsten Zavall VDL ridd av Pim Mulder. Vinneren av L-klassen 2008/2009, Zidane etter Ladas/Graf Grannus, ble nummer fire.

Linn Kvernes deltok også i denne klassen på Quasanova du Houx. Hingsten etter Helios de la Cour/Burggraf fikk fire feil i omhoppningen og ble dermed nummer 11. Ekvipasjen representerte Norge under Unghest-VM i Zangersheide forrige måned.

I Z/ZZ-klassen var det Casco Boy som produserte den raskeste omhoppningen. Hingsten etter Casco/Lucky Boy ris av Sander Geerink. Nummer to ble KWPN-hingsten Wittinger VDL som er etter Indoctro/Nimmerdor, mens en annen Indoctro-sønn, Wizzerd ble nummer tre.

2 runder i desember
Neste konkurranse finner sted i Hengelo 2. desember før det blir enda en runde uken etter i Roosendaal. 13. januar blir den fjerde kvalifiseringen arrangert i Deurne.

Mer informasjon om finalen i hingstekonkurransen 2008/2009 finner du i sakene nedenfor:

 • Dressur 2008/2009: Overlegen Vivaldi
 • Sprang 2008/2009: Hingstekonkurransen avgjort
 • Her er kriteriene for de ulike klassene:

  L-nivå
  Dressur: Hingster født i 2004 eller 2005 som konkurrerer på L-nivå eller lavere
  Sprang: Hingster født i 2004 eller 2005 som konkurrerer på L-nivå eller lavere

  M-nivå
  Dressur: Hingster født i 2004 eller tidligere som konkurrerer på M-nivå
  Sprang: Hingster født i 2004 eller tidligere som konkurrerer på M-nivå eller L-nivå med 10 eller flere poeng

  Z/ZZ-nivå
  Dressur: Hingster født i 2003 eller tidligere som konkurrerer på sitt vanlige nivå
  Sprang: Hingster født i 2003 eller tidligere som konkurrerer på Z-nivå eller M-nivå med 10 eller flere poeng eller som konkurrerer i spesialkonkurranser på D-nivå

  Vær den første til å kommentere

  Skriv en respons

  Epostadressen din vil ikke vises.


  *