Elitehoppeprofil: Alexis Damgaard

Dette innlegget ble publisert 3. mai 2009 og innholdet kan være utdatert.

Alexis Damgaard i en alder av 22 år. (Foto: ...)Navn: Alexis Damgaard
Født: 1986
Avstamning: Allegro/Scotsman xx
Antall avkom: 11 (7 i DV og 4 i NV)
Eier: Lillian Strand, Stutteri ML

Med sine 11 avkom og elitehoppestatus i Danmark er Alexis Damgaard en erfaren dame i avlssammenheng. Hun har fått 4 føll i Norge og i fjor ble hun utnevnt til elitehoppe i Norsk Varmblod.

Alexis Damgaard hadde allerede 7 føll bak seg ved Stutteri Ask i Danmark før hun kom til Norge på slutten av 90-tallet.

Hun ble tatt inn i landet som ridehest og da Lillian Strand kjøpte henne for å avle på i 2001 visste hun ikke at det var en meget erfaren avlshoppe hun fikk inn på gården.

– Hun ble innkjøpt som avlshoppe til meg siden jeg likte typen hennes veldig god. Papirene hennes var da litt på avveie. Gleden ble dermed stor da jeg fant ut hvor fin avlshoppe jeg hadde fått tak i, forteller Lillian.

Lillian bestemte seg så for å bruke den danske hingsten Loudini. Men fordi han ikke stod på EU-godkjent stasjon var det ikke mulig å få transportsæd så Alexis Damgaard ble sent til Danmark. Men det var ikke så lett å få hoppa drektig.

– Etter 4 forsøk og ingen drektig hoppe, bad jeg dem bare sende henne i retur til Norge. De tryglet om at de ville forsøke en gang til og jeg skulle da få 50 % på oppstallingen på Stutteri Højagergaard om jeg lot dem få forsøke en gang til. De viste en fantastisk vilje og service fra stutteriet- og dermed satt føllet som skulle vise seg å bli årets føll i Norsk Varmblod i 2003, Betty Boop, forteller Lillian.

Betty Boop med sitt føll ML Sandra Bullock i 2007. (Foto: ...)Fløyhoppe i DV
Og Loudini-datteren fortsatte suksessen i utstillingssammenheng. 3 år gammel møtte hun til hoppekåring i Danmark og ble kåret til fløyhoppe i dressurholdet.

– Gjett om vi var glade. Det var jo første gang vi var utenlands på utstillling. Det var en fantastisk prestasjon av henne, sier Lillian.

Betty Boop ble så inseminert med elitehingsten Gribaldi før hun forlot Danmark. Tilbake i Norge ventet 3-årstesten i Norsk Varmblod. Også det ble en suksess.

– Hun endte med å avslutte 3-års testen med å vinne rideprøven, en uoffesiell del som var valgfri for 3-års hestene. Gjett om vi var stolte, da det også fantes en kåret hingst blant deltakerne i rideprøven. Når de leste opp at Betty Boop og Siv Krogh Morberg var vinnere av rideprøven reiste hårene seg på armene, og jubelen ble sluppet løs, forteller Lillian.

I 2007 fikk Betty Boop så hoppeføllet ML Sandra Bullock. Betty Boop ble så solgt som 4-års etter at føllet var blitt avvent.

– ML Sandra Bullok var et meget elegant føll og tanken var at vi skulle beholde avkommet for videre avl, forteller Lillian. Men så fikk de så mange henvendelser på henne at de tilslutt valgte å selge.

Solgt – og kjøpt tilbake
Lillian valgte også å selge Alexis Damgaard som ridehest igjen da hun var vanskelig å få drektig. Men nok en gang varte ikke ridehestkarrieren lenge før hun igjen endte opp hos en eier som valgte å avle på henne.

Hos Eli Sværi fikk hun to avkom. Lex Luthor e. Jestis Larno i 2005 og Alexandra Hit e. Sandro King i 2006. Dessverre måtte Alexandra Hit avlives som åring grunnet sykdom. I 2006 fikk Lillian så muligheten til å få den da 20 år gamle Alexis Damgaard tilbake.

Hoppeføllet ML Dirty Harriet e. pintohingsten Samico F døde dessverre som åring etter et fall i luftegården. (Foto: ...)– Jeg var ikke vond å be når jeg fikk muligheten til å få henne tilbake. Hun tok seg selvfølgelig ikke i 2006 for meg, men jeg valgte likevel å vente til neste sesong. Jeg bedekte henne så med Samico F i 2007 og fikk et fantstisk flott hoppeføll, ML Dirty Harriet som uheldigvis en desember dag i 2008 datt i paddock og brakk hoften og døde. Hun skulle bli min nye avlshoppe. Det triste var jo også at Alexis Damgaard hadde absorbert i 2008, forteller Lillian.

Men hun er nå inseminert med Lillians egen hingst Royal Olymp. Og det er ikke tvil om hva Stutteri ML ønsker seg neste vår.

– Vi håper virkelig på et hoppeføll i 2010 for å kunne beholde hennes blodslinger i vår avl. Hun har jo nå blitt en gammel dame på 23 år, så dette er vår siste sjanse. Jeg mener at kombinasjonen av henne og Royal Olymp vil gi oss det beste. Så da får vi bare smøre oss med tålmodighet og vente på resultatet.

Hingstevalg
Lillian forteller at Alexis Damgaard har bevist at hun avler gode avkom på flere hingster og mener at hun står ganske fritt ved valg av hingst til hoppa som har en sterk morslinje.

– Hun har vist gang på gang at hun kan avle gode avkom uavhengig av hingst. Alexis Damgaard er ei moderne hoppe i forhold til sin alder. Oppdretteren Hilmer Møller var blant de første som begynte å benytte fullblod i dansk varmblodsavl. Noe som har vist at hans avlsarbeide har gitt frukt til oss nye avlere. Hans hoppe Finette Damgård ELH e. Scotsman xx, er utnevnt til  elitehoppe i DV med gull for avkom. Hun er også mor til elite- og sølvmedaljehoppen Finette Damgaard ESRDH 2977 e. Donnavan og elite- og gullmedaljehoppen Diane Damgård EGRDH 3222 også etter Donnavan, sier Lillian.

Alexis Damgaard har vært litt uheldig i Norge. Hun har fått 4 avkom, men to av avkommene er dessverre døde.

– Begge disse avkommene burde jo ha gått i sin mors fotspor. Nå står det bare på at Alexis Damgaard blir drektig og nedkommer med et flott hoppeføll etter Royal Olymp i 2010, avslutter Lillian.

Avkom etter Alexis Damgaard:
1990 Donna Ask RDH, hoppe e. Donnavan
1991 Manfred Ask, hingst e. Manstein
1993 Filur Ask, Vallak e. Fanal Prydsholm
1994 Cosmo Ask, Vallak e. Calypso Ask
1995 Roligan Ask, hingst e. Blue Hors Romancier
1996 Alouette Ask RDH, hoppe e. Blue Hors Romancier
1997 Aimee Ask RDH, hoppe e. Blue Hors Romancier
2003 Betty Boop RDH fløyhoppe, hoppe e. Loudini
2005 Lex Luthor, hingst e. Jestis Larno
2006 Alexandra Hit, hoppe e. Sandro King (DØD)
2008 ML Dirty Harriet, hoppe e. Samico F, NV (m/pinto farge) (DØD)

Alexis Damgaard ble opptatt som Elitehoppe i Dansk Varmblod i 2004 og så i Norsk Varmblod i 2008.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*