Sprangtrening av unghesten

Dette innlegget ble publisert 25. mars 2009 og innholdet kan være utdatert.

- Det vanskelige er ikke å finne en god unghest, men å utdanne den, forteller Jens Fredricson. (Arkivfoto)Sprangrytteren Jens Fredricson delte sine tips om trening av unghester under en clinic på Sästaholm.

Eva Eternell Hagen som blogger for Aftonbladet fulgte den svenske rytterens clinic. Og på hennes side finner man mange gode tips for avlere som ønsker mer informasjon om trening av unghesten. Fredricson tok for seg hester i forskjellige aldre, og pekte på hva som er det viktigst for en spranghest.

For hva kan man for eksempel gjøre med en 2-åring? Ifølge Jens Fredricson kan man blant annet leie den, laste den på hengeren og ta den med på løshopping, som f.eks. på en clinic. Men man skal ikke hoppe den mye, og ikke høyere enn knehøyde. Den får hoppe om den vil. Den skal få en trivelig opplevelse og synes at det er gøy å hoppe, forteller svensken. – Om en 2-åring hopper bra eller dårlig er vanskelig å si. Det kan være kjempegode hester, men de er veldig ukonsentrerte. Det gjelder å ikke stresse, men å ta det rolig.

– En 2-åring som ikke vil hoppe, traver litt rundt og er ikke spesielt begeistret, den vil rett og slett ikke hoppe den dagen. En 2-åring skal komme inn, bukke, rase fra seg, gå mot hinderet og ha det «skitkul». La den hoppe hinderet to ganger og så er det bra. Den blir fremfor alt mentalt trøtt. Man skal aldri jage dem over, men alltid motivere dem, sier Fredricson.

Hele artikkelen ligger ute på Evas sider – det er virkelig anbefalt lesning for alle avls- og rideinteresserte.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*