– Veldig variabelt

Dette innlegget ble publisert 31. januar 2009 og innholdet kan være utdatert.

Årets kåring ga ny rekord i antall deltakende hingster. Men hvordan var det egentlig med nivået?

Etter at kåringsnemda hadde avsagt sin dom tok vi en prat med nemdleder Cecilie Kilde og spurte henne hva hun synes om årets hingster etter å ha tilbrakt nesten en uke så tett på dem.

– I år var det veldig variabelt. Men vi hadde også noen veldig høydepunkter, spesielt på dressursiden, sa Kilde.

Årets kandidater skilte seg ut ved at det var en overvekt av gangartshingster i tillegg til at flere elitehingster hadde tatt veien opp fra Danmark. Cecilie Kilde synes det er morsomt at også danskene kommer til Norge med sine hester. Men det er klart at for Norsk Varmblod er det ekstra stas å kunne konstatere at det etter hvert også finnes noen riktig gode norskoppdrettede hester. Det er et tegn på at ting går i riktig retning.

– Det var mye lovende i år. Det er spesielt morsomt at noen av de riktig gode er norskfødte og fullt på høyde, sier Kilde.

Ifølge Kilde var det heller ikke noe særlig uenighet innad i kåringsnemda, som i år bestod at Guri Haarr, Magne Lilleeng, Poul Graugaard og Anita Sande i tillegg til Kilde selv.

– Vi er aldri uenige om de gode hingstene og de som ikke er gode nok. Så det er ikke så mye diskusjoner, men det er alltid noen som kommer på vippen og da diskuterer vi jo, sier Kilde.

Det er tredje gangen Norsk Varmblod arrangerer hingstekåringen under AEG. Cecilie Kilde sier at nemda nå vil foreta en evaluering av årets arrangement for å se hva som eventuelt kan forbedres til neste år.

Forskjell på sprang og gang
Kontrasten mellom årets gangartshingster og spranghingster ble enda tydeligere etter å ha snakket med testrytteren i sprang, Anita Sande. Etter litt frem og tilbake sa hun bare:

– Det er fortsatt ikke bra nok.

Anita Sande har testet spranghingstene for Norsk Varmblod de siste årene. Hun har jobbet for Paul Schockemöhle i mange år og driver nå egen trenings- og salgsstall i nærheten av Västerås i Sverige.

Mens testrytter av gangartshestene, Nikolai Kowalski, uttalte til hestefrelst.no tidligere i uken at han var imponert over nivået på årets hingster.

– Kvaliteten både på forberedelsen av hingstene og også på hingstene selv er stigende, sa Kowalski som også roste de norske hingsteholderne.

– Jeg synes også det er positivt å se igjen flere av de samme som hingsteholdere som jeg har sett her tidligere – og at de bare har blitt mer profesjonelle i sitt hingstehold. Jeg ser at stadig flere setter bort sin hingst til profesjonelle ryttere for klargjøring til kåring – det er meget positiv, sa Kowalski til hestefrelst.no.

Testrytter Nikolai Kowalski gir sin vurdering til kåringsnemda.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*