Møt kåringskandidatene

Dette innlegget ble publisert 10. januar 2009 og innholdet kan være utdatert.

Gjør klart for hingstekåring under AEG 2009 (foto: BCC Media).Det begynner for alvor å nærme seg årets hingstekåring, og vi tar en nærmere kikk på kandidatene. NB –  Saken er oppdatert.

Årets liste inneholder hele 23 hingster, og det er spennende lesning. Flere allerede velkjente avlshingster tar turen til AEG for å bryne seg på norsk avl, vi får se et par unghingster som nylig ble kåret i Tyskland og det er ikke minst knyttet store forventninger til flere av de norskoppdrettede unghingstene.

GANGARTSHINGSTENE

1. Hohenstein II [TRAK] – TRUKKET

De fleste har nok hørt om trakehnerhingsten Hohenstein I, dette er hans ett år yngre helbror. Hohenstein II er også etter Caprimond, med Matador på morssiden. Han er allerede kåret i Østerrike og Ungarn. Og i en alder av 17 år setter han nå altså kursen for Norge og Norsk Varmblod. Han stilles til kåring av Eirin Emaus.

Broren Hohenstein I ble utnevnt til elitehingst i trakehnerforbundet i 1999 og i 2002 fikk han utmerkelsen Årets Trakehner-hingst. Han er far til mange kårede hingster, blant annet Münchhausen og His Highness.3. Royal Olymp

Royal Olymp er en annen allerede erfaren avlshingst utenfor Norges grenser. Denne 12 år gamle Rohdiamant/Florestan-sønnen har allerede 5 kårede sønner. Selv er han kåret i Mecklenburg, Oldenburg (hvor han ble premiehingst), Brandenburg-Anhalt, Sachsen-Thüringen, Rheinland, Westfalen, de sydtyske forbund, Finland 2008 og Norsk Varmblod. Royal Olymp ble kåret på interimkåring i Norsk Varmblod i september i fjor med gode resultater og kommer til AEG for endelig kåring i Norsk Varmblod.4. BH Don Caruso
DVH 800 [DV]

Don Caruso er en nok allerede kjent for de som har fulgt med litt på hingstekolleksjonen til Blue Hors i Danmark. Denne nå ti år gamle hingsten etter velkjente Blue Hors Don Schufro/Bolero er kåret i både Danmark og Tyskland allerede. Han ble premiehingst i Dansk Varmblod i 2003 og virket i dansk avl i 2003 og 2004 før det ble stille et par år og han så kom tilbake i avlen igjen i 2007. I følge det danske Landscentret Hest har han 64 registrerte avkom i Danmark. Han hadde 17 bedekninger i Danmark i fjor. Don Caruso eies fortsatt av Blue Hors Aps, men fremstilles til kåring i Norge av Stall-K ved Cathrine F. Andersen. Don Caruso har både en avlsindeks og føllbeskrivelse basert på prestasjonene i Danmark som det går an å sjekke ut.5. Bergerac [HANN]

Bergerac er en 5 år gammel hingst etter populære Belissimo M, med like velkjente De Niro på morssiden. De Niro ble utnevnt til årets hingst i Hannoveranerforbundet i 2008. Bergerac er allerede kåret i hannoveranerforbundet og stilles til kåring her i Norge av JJ Horses. Han ris og konkurreres av Isabell Bache og i august i fjor ble han nr. 3 i Hannoveranerforbundets Riding Horse Championship for 4-årige hingster (Bundeschampionatet).11. Fairlane [SWB] – TRUKKET

Den svenske varmblodshingsten Fairlane er etter Prestige VDL/Utrillo. Faren Prestige VDL ble kåret i Svensk Varmblod i 2001 og så i KWPN i 2003. Fairline er 5 år gammel og oppdrettet av Solveig Sandberg. Eier og utstiller under kåringen er Ann Kristin Bakken. På BLUP-siden til ASVH kan du blant annet se full stamtavle for Fairlane og hans resultater fra den svenske kvalitetsbedømmelsen.


Vivelstads Renoir (e. De Noir ue. Resident).
13. Vivelstad’s Renoir
[NWB]
De som var på AEG under hingstekåringen i fjor vil kjenne igjen denne hingsten. Vivelstad’s Renoir er etter De Noir/Resident og oppdrettet av Mette Hansson.  Han ble ikke kåret i fjor, noe dommerne begrunnet med et ikke tilstrekkelig utviklet salleie og litt mangel på hingsteformat.  Dommer Poul Graugaard skrev i Ridehestens mars-utgave at selv om han ikke normalt skriver om ikke-kårede hingster så gjorde han et unntak fordi det var snakk om en hingst som hadde mange kvaliteter som gjorde den verdig i konkurransen.

Vivelstads Renoir kom sterkt tilbake og vant Norsk Varmblods 3-årstest på Stall-K i fjor sommer, og han viste seg også fint frem under Eliteskuet i oktober.15. Løs Landtino

Katalog nr. 15, Løs Landtino, er en 4 år gammel hingst etter Solos Landwind/Heslegårds Weltmeister. Faren Solos Landwind er kåret i Dansk Varmblod (1996) og Norsk Varmblod (2004). Han stilles til kåring av dressurrytter Siv Krogh Morberg.Tobajo Pik Disney (foto: Eva Kindahl).16. Tobajo Pik Disney
[NWB]
Denne 4-år gamle hingsten har allerede gjort seg bemerket under NVs arrangementer. Tobajo Pik Disney er etter Tobajo Picez/Walt Disney og oppdrettet av Tormod Bakke Johnsen. Faren Tobajo Picez er selv spranghest, men har her vist at han også kan produsere gangartshester.

Tobajo Pik Disney ble kåret til Årets 3-års Gangartshest 2008 i NV etter å ha vunnet 3-års testen på Tune tidligere på sommeren med meget gode karakterer. Han ble også vist på Norsk Varmblods forbesiktigelse som ble arrangert i forbindelse med Eliteskuet og ble anbefalt å stille til kåring av dommere Cecilie Kilde og Poul Graugaard.17. Rachmaninov
[NWB]
Rachmaninov er en tre år gammel hingst etter BH Romanov/Marquise. Han er oppdrettet av Jarle Berg, men eies nå av JJ Horses. Rachmaninov ble vist under forbesiktigelsen til Dansk Varmblod i november i fjor og fikk da klarsignal for Herning.

Faren BH Romanov har markert seg særlig i den danske avlen og har allerede flere kårede sønner både i Danmark og Tyskland. Han debuterte på Grand Prix-nivå i dressur forrige sesong med Andreas Helgstrand. Under AEG skal han ris av Dorthe Sjøbeck Hoeck fra Danmark, som blant annet red Polka Hit Nexen til sølvmedalje i Unghest-VM i Verden i 2008.19. Thorsøs Ludwig

3-år gamle Thorsøs Ludwig er oppdrettet av Lise og Gustav Thorsø i Fredrikstad. Denne potensielle foredlerhingsten er etter den etter hvert så velkjente fullblodshingsten Lauries Crusador xx. Lauries Crusador xx har etter hvert fått mange kårede sønner etter seg og ligger for øyeblikket som nummer 10 på WBFSHs hingsterangering over de beste dressurhingstene. På morssiden finner vi Mon-Ami DH 438. Thorsøs Ludwig ble vist under Dansk Varmblods forbesiktigelse i november i fjor, men ble ikke tatt ut til Herning.JJ Rayban e. Rascalino/Londonderry. Foto: JJ Horses20. JJ Rayban [HOLST]
Denne 3-års hingsten ble kåret i hannoveranerforbundet i høst og så kjøpt av JJ Horses under den påfølgende auksjonen. JJ Rayban er etter Rascalino/Londonderry og årets storsatsning fra JJ-gutta.

JJ Rayban er ut av Rotspon-sønnen Rascalinos første årgang. Rascalino var bruksprøvevinner i 2004 og ble nr. 4 i Unghest-VM i dressur i 2007. Under AEG vil han bli vist av norske Isabel Bache som holder til i Tyskland.21. Swix [NWB]

Enda en helt ung kandidat. 3 år gamle Swix er etter ikke ukjente Sandro Hit med Depardieu på morssiden.  Sandro Hit (e. Sandro Song/Ramino) vant selv Unghest-VM i dressur, og har markert seg sterkt under kåringene i de tyske forbundene i flere år. Han har mange kårede sønner, deriblant fløyhingster og rekorddyre auksjonshester.  Swix er oppdrettet av Kristin G. Andresen. I november i fjor ble han vist av Ib Kirk under Dansk Varmblods forbesiktigelse og ble tatt ut til hingstekåringen i Herning i mars i år. Hingsten vises av norske Isabel Bache.23. De Noir
[HANN]
De Noir har, tross  sine bare 9 år, rukket å bli utnevnt til Elitehingst i Dansk Varmblod. I 2003 ble han fløyhingst i dressur i DV, og som vinner av 30- og 70-dagerstestene spås han en lovende dressurkarriere under norske Isabell Bache i Tyskland. De Noir er etter Årets Hannoveranerhingst i 2008, nemlig De Niro. På morssiden finner vi Majarani (e Matcho AA ue. Akut). De Noir dominerte føllskuene i Dansk Varmblod i 2004, 2005 og 2007.

De Noir er kåret i Dansk Varmblod, Hannoveranerforbundet og Svensk Varmblod. Her er føllbeskrivelsen og indekstallene hans.8. Brown Ale xx

Den eneste fullblodshingsten på listen er ikke noen smågutt. Han har allerde tjent mer enn 1,7 millioner på løpskarrieren sin. Den 14 år gamle hingsten etter Shernazar xx (IRE)/Welsh Pageant xx (FR) eies av Pelagic Racing Norway. I 1998 vant han både Norsk Derby og Dansk Derby og ble nummer to i Svensk Derby. Stor bedre kan det jo ikke gjøres. Han har allerede 18 registrerte fullblodsavkom født over de fire siste årene, men disse har enda ikke tjent i nærheten av hva faren har. Brown Ale har så langt i sin avlskarriere vært tilgjengelig hos galopptrener Knut O. Arnesen.

SPRANGHINGSTENE


2. Ulrich Z
[BWP]
Jennifer Fogh Pedersen konkurrerte i mange år denne sorte hingst for Katrinelund, før den i fjor ble solgt til den norske rytteren Malin B. Hansen. 12 år gamle Ulrich Z er etter den berømte Darco, som Ludo Phillipaerts red i mange år – og som topper verdensstatistikken for avlshingster på sprangsiden. På morssiden finner vi storheter som Ramiro Z og Nimmerdor. Som 6-årings vant Ulrich Z både kvalifiseringen og finalen i DSA. Ved den ekstraordinære forbesiktigelsen i Dansk Varmblod gikk også en hingst etter Ulrich Z videre til Herning.

Ulrich Z er allerede godkjent i Zangersheide, Dansk Varmblod og Hannoveranerforbundet. Ifølge Landscentret Heste har han 67 registrerte avkom i Dansk Varmblod. Utstiller er Malin B. Hansen.


Quite Expensive (e. Quite Easy ue. Coronado) - her vist under hingstekåringen på Brunstad i februar 2008.
6. Quite Expensive
[NWB]
5 år gamle Quite Expensive møtte til kåring på Brunstad som 3-åring, men ifølge dommerne var han da uferdig og måtte utvikle seg mer. I fjor møtte hingsten på nytt, og fikk gode karakterer og også kåringsgodkjenning for 1 år. Dette er en hingst som har mye å slekte på. Hans far, Quite Easy, er etter den velrennomerte Quidam de Revel, som har ligget i toppen av rankingslistene i flerfoldige år.

Moren, I-Costa, har selv vært en habil spranghest med toppresultater i 140 og 150 cm klasser med sin rytter Maria Sundfær. I-Costa er etter Coronado, som bl.a. er far til Cajus. Coronado har også samme far som Clinton, nemlig Corrado I. Eier er Solveig Sundfær, utstiller er Maria Sundfær.7. Captain Hook
[HOLST]
Denne 4 år gamle holsteinerhingsten kommer til Norge ca 20. januar. Per Martens og Turid Hammer har kjøpt ham fra Tyskland, hvor han ble kåret i Baden Würtemberg, og ble nummer to i 30-dagerstesten. Den gode bruksprøven gjør at han er kåret i alle de syd-tyske forbundene. Captain Hook er etter svært ettertraktet blod. Med Cassini II som far, og Contender som morfar burde i hvert fall mye ligge til rette for at hingsten får suksess.9. Legolas
[HOLST] TRUKKET
Legolas har den 16 år gamle holsteinerhingsten Cardino som far. Cardino er etter  Carthago Z/Landgraf. Cardino vendte i 2007 tilbake til Tyskland etter å ha vært i Ungarn i to år. Som 6-åring ble han blant annet nummer 6 i Bundeschampionatet med Bo Kristoffersen, som også red hans far, Carthago Z. Som 7-åring vant han større klasser med Lars Bak Andersen. Under høstauksjonen i 2005 i Newmünster ble Cordina (e. Cordino) dyreste auksjonshest, med en pris på 250.000 Euro. Eier og utstiller under AEG er Robert Ruud.10. RR Lord of Rings
[NWB]
Holsteiner-hingsten Lord Caletto er far til denne 5 år gamle hingsten, som stilte til kåring på Brunstad i fjor. Da fikk han ikke kåring, på dommerkortet står det blant annet at  hingsten var uforberedt for oppgaven, og at han virket uharmonisk. Det blir derfor spennende å se hvor mye  hingsten har utviklet seg det siste året. Hans far, Lord Caletto (Lord/Caletto I), ble i sin tid ridd på det norske landslaget av norske Peter Flam. Ved Norsk Varmblods hingstekåring 2003 oppnådde Lord Caletto poengsummen 87,7 poeng. Moren til RR Lord of Rings er Rozanta Skovgaard  etter Royal Z II/Grandis. Hun har også avlet RR Landdorne som ble Norges Beste 4-års spranghest og Norges Beste Hoppe på Eliteskuet 2008. Eier og utstiller er Unn Reierstad.


12. E.Z. Rider
E.Z Rider er en hingst etter Quite Hopeful. Han stilles til kåring under AEG av sprangrytter Peter Flam. Faren Quite Hopeful markerte seg under fjorårets HM for unghest  hvor hele tre av hans avkom deltok i 5-års klassen og hans sønn Day Trader gikk av med seieren.14. Ekras Lümmel
[NWB]
Stutteri Ekra Gård stiller med to hingster til kåring i år. I tillegg til nyinnkjøpte Captain Hook, kommer også den norskfødte 4-åringen Ekras Lümmel, som er etter den norskfødte hingsten Ekras Last Edition. Ekras Last Editions far er  Laurin, en hingst som har markert seg mye i norsk avl, og som fikk betegnelsen Elitehingst i Norsk Varmblod i 2007. Ekras Last Edition har også markert seg i Norsk Varmblod. I 2005 ble han nr. 2, og beste norskfødte, i Norsk Breeders Trophy sprang med høyeste karakter for sprangkapasitet og teknikk. I 2006 vant han. Ekras Lümmels mor er 17 år gamle Wildwood xx etter Free Forrester/Khalkis, som også er mor til Ekras Ltf. Edition. Wildwood var beste norskfødte spranghest under kvalitetsbedømmelsen. Eier og utstiller under AEG er Per Martens.


18. Cool Boy [HOLST]
Cool Boy er en 3 år gammel hingst etter Colman/Acord II, og med andre ord av sprangbetont Holsteiner-blod. Han eies av RC Horses og Katrinelund Stutteri. Han stod på deltakerlisten til Dansk Varmblods ekstraordinære forbesiktigelse denne uken, men var ikke blant de som ble tatt ut til Herning i år. Han stilles av JJ Horses under AEG. Rytter er Ib Kirk fra Katrinelund, Danmark.22. Crelido
[HOLST]
Den tyskfødte holsteinerhingsten Crelido (e. Calido ue. Raimondo) er rukket å bli 13 år, men er nylig delvis innkjøpt av norske Kristin Andresen, som kjøpte halvparten i hele tre avlshingster. Den andre halvparten av hingstene eies av Katrinelund, og det er Ib Kirk og Katrinelund som står som utstillere på både Crelido og De Noir under årets hingstekåring i Norsk Varmblod. Crelido har avlet svært gode avkom i både dressur og sprang, men det er sistnevnte gren hingsten selv er best i. Tidligere i høst flyttet hingsten til Sandefjord, og det er nå landslagsrytter og OL-finalist Stein Endresen som konkurrerer hingsten.

Se føllbeskrivelse og avlsindeks.

Crelido er godkjent i Holstein, Oldenburg, Dansk Varmblod og Svensk Varmblod.


Har du mer informasjon om hingstene, eller har bilder av dem som du ønsker at vi skal bruke? Send dem til post@avlshest.no.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*