Nå skal de skilles

Dette innlegget ble publisert 2. november 2008 og innholdet kan være utdatert.

Når føllet skal skilles fra mor / avvenning / føll / avlshoppe / Avlshest.noNår føllene er cirka et halvt år gamle, er det på tide å skilles fra sin mor.

Det er ingen ting i veien for at føllet kan gå sammen med mor igjen etter hvert, hensikten med å avvenne føllene fra sine mødre, er å hindre at de dier. Det er flere grunner til dette, men ofte er moren på nytt drektig, og trenger å spare energien til sitt neste avkom. En av hovedgrunnene er også å kontrollere at føllet får i seg de næringsstoffene det trenger. I naturen dier gjerne føllene til de er ett år gamle, men i mer organiserte former er det vanlig å venne av føllene ved fem til seks måneders alder.

Konsekvent

Ettersom dette kan være en svært psykisk påkjennelse som kan prege føllene over lengre tid, er det viktig å være konsekvent med måten man gjør dette på. Det finnes flere metoder. Hvis det er flere jevnaldrende føll som går sammen, er det mest naturlige at fravenningen skjer fra én dag til den andre. Det er også flere som lar det være igjen én hoppe sammen med føllene, men dette varierer fra sted til sted. Hvis man derimot ikke har andre jevnaldrende føll, bør avvenningen skje gradvis. Det kan være en mulighet å skille hoppe og føll om natten, for så å la de gå sammen om dagen i en periode.

Det er viktig å presisere at det ikke finnes noe fasitsvar på dette. De fleste oppdrettere har gjort seg sine erfaringer, og gjør det de synes fungerer best for deres fasiliteter og hester.

Stressende for føllet

Selv om føllet virker uavhengig av hoppen, vil en avvenning allikevel være en stressende periode for føllet. Føllet er sterkt preget av hoppen, og vil i de aller fleste tilfeller reagere med en slags sjokktilstand. Appetitten forsvinner, temperamentet svinger og føllet kan rett og slett bli svært urolig.

Det er derfor en fordel om føllet spiser kraftfôr minst én måned før avvenningen. Slik er føllet fysisk forberedt på forandringene i matveien. For å sikre at føllet får spist ordentlig, kan man investere i en føllkrybbe som er såpass smal at hoppen ikke klarer å komme til. Du får egen føllpellets fra fôrprodusenter som Eggersmann, Bailey’s og Havens. Særlig viktig er det å huske at proteinet er byggesteinen for brusk, knokler og muskler – og at dette behovet dekkes.

Har du husket å legge føllet ditt inn i vår følldatabase for 2008? – Gjør det nå!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*