Privat DV-hoppekåring i Norge

Dette innlegget ble publisert 3. april 2009 og innholdet kan være utdatert.

Den 17. oktober vil det bli mulig for norske medlemmer av Dansk Varmblod å stille sine hopper til kåring uten å måtte ta turen til Danmark.

En samarbeidsgruppe av norske oppdrettere vil til høsten i privat regi arrangere en Dansk Varmblods hoppekåring i Norge.

– Dette er en praktisk forordning som gjør at DV-medlemmer i Norge slipper å transportere sine hopper til Danmark for kåring. Dansk Varmblod har nå med dette imøtekommet et behov, som over tid har vært etterspurt av flere Dansk Varmblods medlemmer i Norge. Dette er et geografisk tilrettelagt tilbud som fremmer dyrevern, miljøhensyn og bærekraftig økonomi, sier Ole Jørgen Jørgentvedt, en av iniativtakerne bak kåringen.

Tilbudet omfatter en eksteriør og sadelkåring (bruksprøve) for hopper i alderen 3 år og eldre. For deltagelse kreves medlemskap i Dansk Varmblod, og hoppen må forut for kåringen registreres ved Landskontoret for Heste i Danmark. Dette vil bli tilrettelagt og organisert gjennom privat arrangør i Norge.

Dommere ved kåringen vil være Poul Graugaard og Ole From Christensen fra Dansk Varmblods avlsledelse. Nicolai Kowalski, som de fleste kanskje kjenner fra NV-kåringene de siste årene, vil være testrytter.

Den siste tiden har det vært et økende fokus på mulighetene utenfor Norges grenser i avlssammenheng. I Ridehesten tidligere i vinter opplyste JJ Horses at de er villige til å assistere alle hoppeeiere som ønsker å registrere sine avkom i andre avlsforbund.

– Kunder ved JJ Horses Avlsstasjon blir tilbudt tilrettelangt informasjon og bistand til førstegangsregistrering i flere ulike avlsforbund. Det innebærer at bedekningsrapportering i prinsippet kan skje i henhold til hoppeeierens ønske. Føllet vil da bli registrert og få utstedt pass fra respektive forbund, skrev JJ Horses i en pressemelding som stod på trykk i februar-utgaven av Ridehesten.

Hva er en privatkåring?
Dansk Varmblod opplyser på sine hjemmesider følgende om privatkåringer:

– Det skal være minimum 5 hopper pr. sted. Ved 1-4 hopper kalles det en hjemmekåring.
– Påmelding, betaling og innsendelse av hestepass skal skje senest 14 dager før arrangementet. Hopper kan ikke etteranmeldes.
– Hopper kan ikke omkåres ved hjemmekåring/privatkåring.
– Privatkåringerne avholdes efter regionsarrangementerne og det kan ikke tas ut hopper til Eliteskue.
– Det skal minimum finnes en fast bunn samt en forsvarlig innhegning med ridehusmål.
– Utstillere til privatkåring må ikke kunne delta til lavere pris enn forbundets normale hoppekåringsgebyr.

Prisen avhenger av antall deltakende hopper. Se priseksempel her.

Ved den norske kåringen vil det være 1 måneds påmeldingsfrist og fasilitetskravene vil tilsvare de som gjelder for en dansk bruksprøve. Hvor arrangementet vil finne sted er fortsatt ikke avklart.

Samarbeidsgruppen opplyser at lokale representanter og kontaktpersoner er Ole Jørgen Jørgentvedt tlf. 91867591 og Hanne Hertzberg tlf. 95063508

Du kan lese mer om  hoppekåring i Dansk Varmblod på www.varmblod.dk.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*