– Langt høyere nivå enn tidligere

Dette innlegget ble publisert 12. mars 2011 og innholdet kan være utdatert.


Poul Graugaard er meget fornøyd med årets sprangkolleksjon og med å ha funnet nytt dressurblod til den danske avlen. Les også hvorfor kåringsnemda valgte å ikke gi fjorårets dressurbetonte fløyhingst fornyet tillit.

Dressurkolleksjonen har vært det store høydepunktet under Dansk Varmblods hingstekåring de siste årene med en blanding av danskavlede hingster og danskeide fløyhingster fra andre forbund. Men i år var det sprangkolleksjonen Poul Graugaard valgte å trekke frem.

– Vi er kjent som et dressurbetont forbund og har ikke hatt en så sterk sprangbetont kolleksjon de siste årene, åpnet Poul Graugaard dagens pressekonferanse.

– Allerede ved forbesiktelsen i fjor ble det helt klart at nivået på de hingstene som ble tatt ut var på et lang høyere nivå enn tidligere. Det var ikke så mange til forbesiktigelse grunnet finanskrisen, men kvaliteten på hingstene var høyere, fortsatte Graugaard. Det gledet han også at mange av disse var danskavlede.

– De hingstene som ble tatt ut var i høy grad danskavlede. Vi har med spenning sett frem mot hingstekåringen og vi har ikke blitt skuffet.

Den beste dressurkolleksjonen?
I år som tidligere var det høy standard på de dressurbetonte hingstene. Graugaard innrømmet at han mente han ikke hadde sett samme gode kvalitet noe annet sted i Europa.

– Hvis jeg skal være frekk så må jeg si at jeg ingen steder i Europa har sett hingster av samme kvalitet som de 2-3 beste vi har. Og vi har vært mange steder. Holland er det stedet som har imponert oss mest.

Den høye kvaliteten på dressurhingstene har gjort nåløyet enda litt trangere.

– Vi synes at dressurholdet stort sett består av velgående hingster, men det er sånn at hvis en vil fremover så er det kun de aller beste som får lov til å bli med videre. En seleksjon har brakt oss frem til en kolleksjone av 14 hingster. De er alle av topp moderne internasjonal type med en særdeles god funksjon. Vi vil gjerne ha typen, men typen gjør det ikke alene. Funskjonen skal også være der. Det blir spennende å se når de får rytter på på mandag og se hvordan de vil fungere, sa Graugaard. Mandag starter 10-dagerstesten for de unge hingstene. Denne må bestås for at de skal få bedekningstillatelse.

Nytt blod

Freezbe-Pari etter Firenze/Akinos/Astaire

Poul Graugaard beskrev dagens dressuravl som bestående av 5-6 gjennomgående blodlinjer. For avlen som helhet vil mye bruk av de samme hingstelinjene lett føre til innavl. Dermed må en kåringsnemd også søke etter nytt blod. Det mener Dansk Varmblod at de fant i år.

– Vi opplever i stigende grad at det er få hingstelinjer i eruropa som tegner dressurhingsteavlen. Men nå fått noen inn med andre blodlinjer som Freezbee-Pari som har en helt annen avstamning. Men med den type han er og den fremragende hoppestammen han har vil han være et ordentlig sterkt tilskudd til de blodlinjene vi allerede har. Det er et individ som vil kunne ta oss videre.

Skritter for dårlig
Torsdag ble det klart at kåringsnemda valgte å ikke gi fjorårets fløyhingst Soreldo fornyet tillit. Under 35-dagerstesten i høst viste det seg at med rytter på så mistet han takten i skritt og resultatet ble en middels prøve med totalt 752 poeng. Det plasserte han som nummer 7 av 7 deltakende hingster.

– Soreldo er en fin type. Han er overlegen i trav og galopp og vi visste at skritt var hans dårligste gangart. Vi vet at han har fått behandling for noe i ryggen og har derfor latt han komme til kåring på tross av materialprøveresultatet. Han fikk en sjanse til å forbedre seg, men det har han så ikke. Han har fortsatt passaktig skritt under rytter, og det kan vi ikke forsvare. På hopper med godt skritt kan det godt være at han bidrar med det han har. Men for at han skal stå på hingstelisten så skal han selv skritte, sa Graugaard.

Fjorårets fløyhingst blant 3-årshingstene, Soreldo.

Men avlsleder i DV Karina Christensen understreker at det ikke nødvendigvis betyr at toget har gått for den nå 4-år gamle hingsten.

– Systemet er slik at kan ta en ny 35-dagers prøve. Så Soreldo kan ikke bedekke i år, men han kan ta ny prøve og hvis han får over 800 poeng kan han stille på nytt.

Når en vet at Soreldo fikk over 100 hopper i Dansk Varmblod i fjor blir jo spørsmålet om det er på tide å gjøre som for eksempel Hannoveranerforbundet og ikke utpeke fløyhingst blant 3-åringene, nettopp for å unngå overdreven bruk av en hingst som er helt ung. Poul Graugaard innrømmer at Soreldo-situasjonen setter problemstillingen på dagsorden igjen og at det vil bli vurdert. Samtidig trekker han frem hvordan nettopp utnevnelsen av fløyhingstene er en stor del av showet og en viktig del av kåringen.

Når det gjelder årets fløyhingster og øvrige premiehingster vil nemda ikke avsløre noe enda. Tradisjonen tro annonseres disse søndag ettermiddag under premieseremonien.

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*