Gulldominans

Dette innlegget ble publisert 26. mai 2015 og innholdet kan være utdatert.

Tormod Bakke Johnsen / Tobajo PIcez / Helena Liholt Gulli / Tobajo Pik Disney
Årets Norgesmesterskap i dressur på Tanum ble en eneste stor fest for Tobajo Sporthorses.

Foto: Mona Kruse Johnsen og Eva Kindahl

Tormod Bakke Johnsen / Tobajo PIcez / Helena Liholt Gulli / Tobajo Pik DisneyEtter å ha vunnet alle tre avdelinger, gikk både far Tobajo Picez  (Cortez/Pik Trumf) og sønn Tobajo Pik Disney (Tobajo Picez/Walt Disney) helt til topps i henholdsvis YR- og senior-klassen og ble dermed norgesmestere med Helena Liholt Gulli og Trude Hestengen på ryggen.

I kürfinalen mandag red Helena og Tobajo Picez inn til en prosent på hele 75,600%.

Takker alle involverte

– Denne hesten slutter virkelig aldri å imponere! Seier i dagens kürfinale med over 75%!! Og vi er norgesmestere for Young Rider 2015! Stor takk til alle som kom for å heie i dag, til min supertrener Tormod, familien min og alle de som er hjemme og sørger for at alt går rundt, hjelper meg når jeg trenger det og gjør at jeg får muligheten til å drive med det jeg aller helst vil! Dere er fantastiske, alle og en hver, tusen takk! skrev Helena på Facebook rett etter seieren var et faktum.

Tormod Bakke Johnsen / Tobajo PIcez / Helena Liholt Gulli / Tobajo Pik Disney

Utstråling og ridbarhet

Trude Hestengen/Tobajo Pik Disney slutter ikke å imponere, og sammenlagt ble det en gullmedalje til Hestengen med 76,125% på finaledagen. Hestengen kommenterte seieren til Hestesport.no:

-Det føles veldig bra. Vi har hatt en stabil helg med gode resultater, og jeg er veldig fornøyd. Det var ny musikk til küren min i dag, og faktisk første gangen jeg red til musikken, forteller den ydmyke og takknemlige rytteren og legger til: – Disney var litt sliten i dag, men han gjorde jobben sin som alltid. Å vinne NM-gull betyr selvfølgelig veldig mye for meg og det var ekstra gøy med tanke på at vi lå såpass langt foran de andre.

Dette er Trudes tredje NM-gull noensinne og andre gull som seniorrytter. Nå driver hun en egen stall i Danmark sammen med mannen Lasse Kasparek Hestengen.
– Lasse fortjener en ekstra takk, som stiller opp som trener, sjåfør, hestepasser og støttespiller. Hans støtte er uvurderlig, forteller Trude.

-Hva er det beste med Disney?
-Det må være utstrålingen og ridbarheten hans. Som seksåring gikk han enerbytter og som åtteåring var han ute i Grand Prix. Han har en stor arbeidsvillighet, konkluderer hun og legger til at han har vært flink veldig gutt i helgen.

– I november red vi en World Cup der det ikke gikk bra, så i vinter har vi jobbet mye med å rette opp feilene og problemene. I helgen fikk vi virkelig uttelling for det harde arbeidet vi har lagt ned, og det var veldig deilig med den oppturen, avslutter norgesmesteren. 

Felles for disse to hestene er at de er avlet av Tormod Bakke Johnsen, og at de begge er kårede hingster.

Tormod Bakke Johnsen / Tobajo PIcez / Helena Liholt Gulli / Tobajo Pik Disney / Elitehingst / Mette Hansson / Norsk VarmblodElitehingst i Norsk Varmblod

Tobajo Picez innledet sin sportskarriere som spranghest og har tidligere gått 145 cm internasjonalt. På bakgrunn av avkomsprestasjoner, ble han på Tanum også utnevnt til Elitehingst i Norsk Varmblod.

Som NV skriver på egne nettsider:

Elitehingster utnevnes på bakgrunn av avkommenes prestasjoner i sport og avl. Tobajo Picez 106 ERH har tross sin unge alder vist sin verdi som i avlen gjennom de til nå 105 avkom registrert i Norsk Varmblod. Tobajo Picez er far til en lang rekke Klasse I-føll, vinnere av unghesttester, Elitefinale- og Eliteskuevinnere. Mer enn halvparten av avkommene fra hans første årgang har seiere og plasseringer i sporten på middels-nivå eller høyere i både dressur, feltritt og sprang.

Suksess også på sprangbanen

NM i sprang har også blitt arrangert denne helgen, og også her fikk et Tobajo Picez-avkom en god plassering i YR-klassen. Hoppen Chacez ble nummer seks, ridd av Cathrine Elisabeth Tonna. I Sverige ASVH Väst vant et annet Tobajo Picez-avkom 3-årstesten, nemlig Queen De La Villa – se resultater her.