– Tryggere med god morslinje

Dette innlegget ble publisert 14. mai 2014 og innholdet kan være utdatert.

1770641-12-1395771993793
Svenske Lisen Bratt Fredricson, kjent fra «Ryttarelitan», deler sine erfaringer.

Sprangrytteren har solgt tre topphester avlet i Sverige til store summer. Sist var det Fendi (e. For Feeling/Corland) som ble solgt til verdensrytteren Meredith Michaels Beerbaum.

Fra før har hun solgt Casanova (e. Cortez/Alpen Fürst) og Matrix (e. Cardento/Maximus).

– Jeg begynner selv å føle at det kanskje ikke bare er flaks lenger. Jeg prøver å være veldig kresen når jeg kjøper hester. Jeg leter etter hester med mye kraft, sterke hester som kan trykke til fra bakken. Hester som har mot, forsiktighet, er kvikke og har kapasitet. De skal heller hoppe litt langt og få det trangt i kombinasjoner i begynnelsen, enn motsatt. Det er ikke lett å finne alle disse egenskapene i en og samme hest. Jeg vil også at de skal være «sportiga» i modellen. Hestene jeg kjøper er oftest 5 til 7 år.

På spørsmål om hun ser på avstammingen når hun leter etter hester, er svaret ja. – Framfor alt ser jeg på morssiden. Jeg går inn på Blup.se og ser hva mor og mormor har gitt, samt om det finnes hester jeg kjenner igjen i stamtavlen eller har sett konkurrere. Det kjennes alltid tryggere å kjøpe en hest med bra morslinje. Det er litt mer sjansespill om man kjøper en hest ut av en morslinje uten resultater.

I Fendis tilfelle var det noe spesielt hun falt for. – Fendis mor, Tarusa (e. Corland/Nimmerdor/Joost) er av en svært sterk hollandsk avstamning, og kombinasjonen virket veldig interessant. Det har vist seg at Tarusa gir fine spranghester, alle med ulike farshingster.

Hun finner hester på stevner, og får filmer av folk som vil selge. – Her i Sverige har eierne eller rytterne ingen pris på hesten, og de vil at man skal legge inn bud. Jeg vil at eieren har en pris. Jeg betaler en pris etter hva hesten har prestert og for hvilke kvaliteter den har. Jeg kan ikke betale det som eieren synes at vedkommende har lagt ned av penger i hesten.

Les hele artikkelen i Tidningen Ridsport.