Hvor viktig er farsprestasjonene?

Dette innlegget ble publisert 24. oktober 2013 og innholdet kan være utdatert.
«Bosty» får neppe ti for stil, men hesten hans var ikke borti en eneste bom iløpet av hele EM, og han var en populær vinner.
«Bosty» får neppe ti for stil, men hesten hans var ikke borti en eneste bom iløpet av hele EM, og han var en populær vinner.

Listen over de 50 høyest rankede hestene pr 30.09.2012.
Under EM i Herning viste det seg at beste hestene er etter hingster som selv presterte på høyeste internasjonale nivå. Er det tilfeldig?

Publikasjonen «Show Jumping» undersøkte hvor stor andel av verdens beste spranghester som også har far med konkurranseresultat på toppnivå. Resultatet viser entydig at en klar majoritet av de høyeste rankede spranghestene er etter hingster som selv har konkurrert i toppen.

Myrtille Pauloius (e. Dollar du Murier), Cella (e. Cento) og Hello Sanctos (e. Quasimodo van de Molendref) ble henholdsvis nummer en, to og tre i EM i Herning. Alle har fedre som selv konkurrerte på 160 cm-nivå.

I undersøkelsen til «Show Jumping» har de gått løs på de 100 høyest rankede hestene på FEIs liste fra 30. september 2012. 63 prosent av de 100 høyest rankede spranghestene er etter hingster som har prestert på 160 cm-nivå. Andelen fedre som har konkurrert på 150 cm-nivå er på 73 prosent. Blant hingstene som ikke har oppnådd disse nivåene har flere av disse enten blitt avlivet eller skadet seg i ung alder.

Scott Brash og Hello Sanctos red seg opp fra tiendeplass til bronsemedalje i EM.
Scott Brash og Hello Sanctos red seg opp fra tiendeplass til bronsemedalje i EM.