Samarbeid på tvers

Dette innlegget ble publisert 14. september 2013 og innholdet kan være utdatert.
Må avlsforbund samarbeide tettere i fremtiden?
Må avlsforbund samarbeide tettere i fremtiden?

I Finland har avlsforbundene valgt å slå seg sammen når de beste føllene i landet skal utnevnes.

I Ypäjä ble det i slutten av august arrangert «Finnish Foal Championship 2013» hvor dommere fra Hannoveranerforbundet (Dr. Ludwig Christmann), Oldenburgforbundet (Jürgen Esch) og Soumen Hippos (Anna Stenqvist) dømte føllene.

I 1986 ble stamboken og registreret til Finsk Varmblod flyttet over til Soumen Hippos, som er en paraplyforening som tar hånd om stort sett all hesteavl i Finland. Soumen Hippos arrangerer  blant annet kåringer for hingster og hopper og utsteder pass og tar hånd om det praktiske, mens Finnish Breeder’s Association Ratsujalostusliitto (FWB) er medlem av Soumen Hippos, og har som målsetting å utvikle avlen av den finske varmblodshesten. De organiserer blant annet unghestkonkurranser.

Arrangementet samlet ca 60 føll, og blir arrangert årlig av den finske hannoveraneravdelingen i samarbeid med Soumen Hippos og Finnish Breeder’s Association Ratsujalostusliitto. Også Oldenburgforundet og den lokale avlsforeningen i Häme er med på arrangementet.

Under dette arrangementet er det også hoppeklasser, utstillinger, hoppekåringer og en uoffisiell forbesiktigelse av hingster.

I Norge har vi i flere år hatt Føllfestivalen, som arrangeres av JJ Horses og Bråten Gård. Dette føllskuet har dommere fra Dansk Varmblod, men er åpent for absolutt alle føll fra alle forbund.

Kilde: Eurodressage