Dansk Varmblod Norge har søkt om medlemskap i World Breeding Federation for Sport Horses.
Det melder organisasjonen på sine nettsider, hvor de påpeker at de pr 11. april i år er innstilt som fullverdig medlem av et samlet styre og utøvende komité i WBFSH. Under WBFSHs generalforsamling i Brasil til høsten skal medlemsskapet etter planen ratifiserers.
DV Norge har søkt om WBFSH-medlemsskap på bakgrunn av at DVNorge er en selvstendig organisasjon med felles avlsprogram og stambokføring som søster-/moderorganisasjonen i Danmark. Godkjenningen er gjennom Dansk Varmblods godkjenning i Danmark, forteller Ole-Jørgen Jørgentvedt og Hanne Hertzberg fra Dansk Varmblod Norge. – Vi henviser til EU-rett i forhold til automatisk godkjenning i Norge. EU-forståelsen knyttet til godkjenning innenfor EU-/EØS-området fastslår prinsippet om at det skal være full etableringsrett for nye stambøker, og at godkjenning fra et EU-/EØS-land gir automatisk godkjenning innenfor hele unionen.
En praktisk konsekvens av dette vil være at DV-oppdretteren i Norge vil kunne prioriteres ved nominasjon og deltakelse ved Unghest-VM på den norske kvoten. Dette har resultert i innlegg og diskusjoner fra Norsk Varmblods representanter på sosiale medier, som blant annet stiller spørsmål ved hvordan DVN kan bli anerkjent som selvstendig medlem i WBFSH når de ikke oppfyller kriteriene for medlemskap.
– DVNorge forholder seg utelukkende til at WBFSHs Board og Executive Committee har mottatt, vurdert og behandlet vår søknad med innstilling om fullt medlemskap. Dette er ønsket og gledelig, og vi tror dette vil styrke avl og sport i Norge – inkludert totalbetingelsene for norskfødte ridehester, uttaler Jørgentvedt.
Norsk Varmblod har pr dags dato ikke kommet med en offisiell uttalelse.
WBFSH har dog nylig presisert overfor sine medlemmer at den overordnede målsettingen for mesterskapet har vært, er og skal fortsette å være et mesterskap for de beste unge dressurhestene i verden, organisert etter FEIs regler. Nasjonale rideforbund skal stå for utvelgelsen, i nært samarbeid med de nasjonale stambøkene ettersom dette et er mesterskap for hester fra medlemsforbundene, med et fåtall unntak i form av wildcards. WBFSH påpeker også at et av hovedaspektene ved mesterskapet er at det skal ha innflytelse på unghestdressuren på verdensbasis.
Stambøkenes størrelse og resultater legges til grunn for antall plasser. De fordeles pr land, og ikke til den enkelte stambok. Tyskland har 7 plasser, Holland 6, Danmark 4, Sverige 4 og alle andre 2.