Hoppen har blitt drektig – men fortsatt er det flere faktorer som kan spolere drømmen om et føll.
Ofte holder det at man kjenner til de forskjellige risikoene, så man vet hvordan man skal håndtere dem.
Tidlige embryonale problemer
Infeksjoner i livmoren og betennelse i livmorens slimhinne er vesentlige risikofaktorer for at man kan miste fosteret de første seksti dagene i drektighetsperioden. Om drektigheten ikke avbrytes, kan det også gi problemer helt til sist i drektighetsperioden. Hopper med slike problemer behandles med progesteroen eller gestagener, som man mener hjelper til å fastholde drektigheten.
Metaboliske og endokrine problemer
Hopper som er insulinresistente kan ha problemer med syklusen sin, noe som kan gjøre det vanskelig for dem å bli drektige. Insulinresistensen øker ved drektighet og kan føre til overvekt, forfangenhet og kroniske infeksjoner. Med korrekt fôring og hensyn kan man unngå dette problemet i høy grad.
Anormaliteter i bevegelsesapparatet
Har avlshoppen vært sportshest – f.eks. pensjonert fra sporten p.g.a. en skade på sener, leddbånd e.l. så kan hoppen oppleve stress eller smerte som har en negativ effekt på drektigheten. Er avlshoppen ikke i form økes risikoen for skader på magemuskler eller sener, som kan komplisere føllingen. Behandlingen avhenger av skaden, men generelt er mosjon og vedlikeholdelse av kondisjonen gull verdt.
Prepartum-problemer
I den siste tiden av drektigheten er kolikk et stort, men ikke sjeldent problem. Har hoppen også endometritis, har de en økt risiko for å utvikle placentitis sist i drektigheten. Et annet problem er for liten eller ingen melkeproduksjon veldig sent i drektigheten, muligens p.g.a. behandling av cushings.
Postpartum-problemer
Alle hopper bør undersøkes av dyrlege innen 24 timer etter føllingen, og det er ekstra viktig for hopper som har hatt en tøff følling. Dette er bl.a. for å holde øye med tilstrekkelig melkeproduksjon og faren for infeksjoner i livmoren. Særlig gamle hopper, og hopper som er vanskelige å få drektige, har en økt risiko for å få problemer under drektigheten.
Kilde: The Horse og Ridehesten.com
Be the first to comment