Pass på i kulden

Dette innlegget ble publisert 22. januar 2013 og innholdet kan være utdatert.
Ta dine forholdsregler i kulda.
Ta dine forholdsregler i kulda.


Pressemelding fra Agria

Mange hester drikker mindre vann når det er kaldt. De beveger seg mindre i hagen samtidig som man kanskje øker fôrmengden for at hesten skal holde på varmen. Sammenlagt gjør det at risikoen for forstoppelseskolikk øker. God tilgang på vann og mer mosjon er to tiltak for å unnvike at din hest rammes.

Temperert vann i bøtte
Vannkar fryser ofte og slutter å fungere så en bøtte er et bedre alternativ. Studier har vist at hester som blir tilbudt lunkent vann om vinteren, drikker mer enn de som får kaldt vann.
-Hester liker ikke å drikke for kaldt vann, så om mulig gi temperert vann, tipser Charlie Lindberg, veterinær hos Agria Dyreforsikring. Når du har ridd eller hatt hesten i arbeid, la den komme inn i boksen igjen og gi den vann i en bøtte før den eventuelt settes ut i hagen igjen.

Lag en aktiverende hage
Mer mosjon er ytterligere en måte å forebygge kolikk. Når hesten får fôret servert, går den glipp av mosjonen den får på beite. Slik kan du stimulere hestene til å bevege seg mer i hagen vinterstid:

• Sett opp fôret i motsatt ende av luftegården. Idealet er fôrhekker på ulike plasser i hagen.
• Om mulig la vinterhagen få vokse til på sensommeren slik at det finnes gress som hestene kan skrape frem under snøen. Næringsmessig er det som halm, men selve sysselsettingen er viktig.
• Legg inn kratt og grener som de kan gnage på. Unngå barlind og andre giftige prydbusker.
• Sett opp en sterk stolpe godt nedsatt i bakken med børster eller gummimatter som hestene kan klø seg mot.
• Legg inn en fotball for hestene å leke med.

Om man kan ordne en frostfri vanntilførsel i hagen er det et bra tiltak for å sikre tilgang på vann på kalde dager.

Hestens vannbehov
Grunnbehovet for en hest er fem liter vann per 100 kilo kroppsvekt daglig. Det kan også uttrykkes som 3-3,5 l/kg tørrsubstans (ts) i grovfôret, noe som betyr at høy krever mer vann enn væskerik høyensilasje. I henhold til forskrifter om velferd for hest skal hester ha fri tilgang til vann eller mulighet til å drikke seg utørst to ganger daglig, jevnt fordelt over døgnet.

Kolikk er en av de fem vanligste diagnosene i Agrias skadestatistikk.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*