Trolig blir det nytt avlsregelverk i løpet av sommeren, hvor blant annet kåringsbegrepet kan forsvinne.
Det rapporterer Norsk Varmblod på sine nettsider. Årsaken er at EU-kommisjonen er i ferd med å gjennomgå alle regelverk vedrørende avl for å sikre fri handel og større åpenhet hvor avlsspørsmål behandles likt både i EU- og EØS-land. Regelverket blir nå felles for alle produksjonsdyr, inkludert hest.
NV skriver at de i begynnelsen av 2009 var i kontakt med Mattilsynet for å klargjøre myndighetsstruktur ved hingstekåring. De stilte spørsmål ved berettigelsen av kåringsloven i lys av EU-direktiv og EØS-avtale. NV vil avlegge sin innstilling til Mattilsynet/LMD i løpet av neste uke.
Mattilsynet inviterte alle godkjente hestavlsorganisasjoner, samt Norsk Hestesenter til et orienteringsmøte 16. mars der også representanter fra LMD (Landbruks-og Matdepartementet) og UMB (Universitetet for Miljø- og Biovitenskap) deltok.
Onsdag rapporterte Ridehesten Norge at de svenske eierne til hingsten Syrinxian stevner den norske stat for brudd på EU-/EØS-regelverket. Gjennom EØS-avtalen forplikter Norge seg til å implementere og følge en rekke EU-regler. – Vi anser at Norge burde ha implementert avlsdirektiv 427 og 428, hvor det blant annet står at det ikke kan stilles krav om kåring. Vi mener også at den norske stat med sitt krav om kåring i henhold til kåringsforskriften bryter med loven om fri flyt av varer og tjenester over landegrensene, uttalte svenske Erik Schaumann som er jurist og en av de to eierne bak Syrinxian.
De har anket kåringsavgjørelsen etter at hingsten ikke ble kåret på Bjerke forrige uke. To norskeide hingster ble kåret, mens to utenlandske ikke oppnådde godkjennelse. – Vi anker kåringsavgjørelsen ettersom vi ikke er enige i begrunnelsen til at Syrinxian ikke ble kåret, som gikk ut på at en samlet lav vurdering av 6-åringen ikke kunne kompensere for interessant avstamning, forteller Schaumann.
Dette er ikke første gang Schaumann og hans partnere har gått til sak. De har tidligere stevnet den svenske stat på bakgrunn av lignende saksforhold med tidligere kåringsregler i Sverige. De vant fram etter fire år og ble tilkjent en ersatning på 2,5 millioner kroner, samt en tilkjennelse av saksomkostninger på 800 000 kroner. Etter det ble den svenske stat felt i EU-domstolen og det svenske regelverket er endret. Det går nå ut på en poengvurdering framfor den tidligere avlsgodkjennelsen.
Her følger en pressemelding fra deltakerne på møtet:
EU-kommisjonen har nå laget et forslag der også Norge har anledning til å komme med innspill. Det nye vil være at raseorganisasjoner som er godkjente vil få større rom for egne beslutninger når det gjelder stambokføring og godkjenning av avlsdyr, dvs både hingster og hopper. Kjernen i forslaget er at alle hester med godkjent stamme skal opptas i stambok.
«Kåring» er et begrep som EU ikke sier noe om i sitt forslag. Det kan bety slutten på dagens kåringsforskrift slik vi kjenner den i Norge. Imidlertid er det viktig å presisere at det ikke vil være snakk om et totalt frislipp av hingster i framtidas hesteavl i Norge. De godkjente avlsorganisasjonene vil selv kunne bestemme hvilke kvalitetskrav de vil stille til avlshingster og hopper, og det vil bli arrangert utstillinger også når det nye systemet er på plass. Det vil fortsatt ikke være anledning til å bruke hingster med arvelige lidelser, noe som også er beskrevet i dagens Lov om velferd for hest. Hvilke lidelser det er snakk om vil variere fra en hesterase til en annen.
Utspillet fra EU-kommisjonen kommer ikke som noen overraskelse verken på avlsorganisasjonene eller NHS. Samtlige avlsorganisasjoner som var til stede på møtet understreket at framtidas avlsarbeid vil bygge på en langsiktig strategi med tydelige mål nedfelt i de ulike avlsplanene. Men framtidas stambøker vil trolig bestå av ulike nivå der hester vil ha ulike rettigheter ut fra hvilket nivå de er rangert inn i.
I forslaget ligger det også at godkjente avlsorganisasjoner vil ha et avgrenset geografisk område for sitt virke. Derimot er det ennå ikke klart i hvor stor grad Norge kan ha særvilkår for en eller flere raser.
– Vi har allerede signalisert at vi ønsker et system likt dagens kåring for de nasjonale rasene fjordhest, dølahest, nordlandshest/lyngshest og kaldblodstraver. Dette er raser som vi har et spesielt ansvar for. Her er NHS og de aktuelle avlsorganisasjonenen helt på linje, sier spesialrådgiver for hesteavl på NHS, Tore Kvam.
Samtidig er det er klart at behovene er ulike hos avlsorganisasjonene. For eksempel er Norsk Varmblod og Norsk Ponniavlsforening en del av en internasjonal hestepopulasjon, som i forhold til de nasjonale hesterasene har helt andre hensyn å ta.
Pr i dag er det usikkert i hvor stor grad Norge kan gå inn med særvilkår. Det er heller ikke klart om det fortsatt vil være slik at alle avlsplaner må godkjennes av styret ved NHS slik tilfellet er i dag.
Mattilsynet ønsker fortsatt innspill fra avlsorganisasjonene og NHS som skal bringes videre til EU-kommisjonen. Trolig blir det nye avlsregelverket klart i løpet av sommeren. Neste trinn blir da å tilpasse EUs nye regelverk her i Norge, noe som er et omfattende arbeid. Med den tempoplanen som ble skissert i møtet, kan de nye reglene begynne å gjelde forut for avlssesongen 2014.
Den 12. januar 2012 ble det avholdt et møte i EUs faste komité for husdyravl hvor Norge var representert med deltager fra Mattilsynet og Landbruks og matdepartementet. Mattilsynet skriver i sitt referat ( sitat):
» Møtets formål: Drøfte endringer i kriterier for godkjenning av avlsorganisasjoner, orientering om utvikling av internasjonale retningslinjer for tilgan på genressurser og implementering av direktivet om listeføring av godkjente institusjoner på avlsområdet.
Sectoin A: Information and/or discussion
1. Information from the Commision and the exchange of views on the recognition of breeders organizations for intra-EU Trade ( SPG).
2. Information from the Commission on the recast of the zootechnical legislation (SPG)
De to punktene på agendaen refereres under ett da diskusjonen på møtet kom til å omhandle planene for arbeidet i EUs faste komite for husdyravl, og kommende revisjon av regelverket, på et mer generelt grunnlag. ……. På tidligere Scofcah-møter i høst har Kommisjonen ved flere anledninger tatt opp problemene med manglende etterlevelse av dagens regelverk, og brudd på prinsippet om fri handel. Alvoret ble her presisert ved at Kommisjonen nå varslet at det vil bli avholdt bilaterale møter med de aktuelle medlemslandene og at rettslige konsekvenser vil bli vurdert hvis man ikke får fremgang i sakene.»
I referatet står det videre:
«Samtidig annonserte Kommisjonen at den har påbegynt arbeidet med en revisjon av hele regelverket på
husdyravl. Det nye regelverket skal utformes som en felles Råds- og parlamentsforordning og det nåværende regelverk skal opphøre. Endringene vil være i tråd med Lisboa avtalen og » Better Regulation Principles». DET PLANLEGGES DERMED IKKE MATERIELLE ENDRINGER I DET REVIDERTE REGELVERKET, MEN EN OPPDATERING IHT. TRAKTATEN OG EN FORENKLING MED ET ENTYDIG OG KLART SPRÅK» Resultatet fører forhåpentlig til en bedre etterlevelse. I den anledning ble medlemslandene
bedt om å komme med innspill på hva som er uklart i dagens regelverk, og som fører til problemer med handel. DET ER GITT EN FRIST TIL 30.JANUAR PÅ Å SENDE INNSPILL. Når det gjelder reglene for myndighetenes kontroll vil reglene for dette ikke innlemmes i Kontrollforordningen, men i egne underliggende rettsakter til den nye forordningen.» (sitat slutt)
I referatet ligger også et brev fra Kommisjonen . Brevet beskriver nærmere det planlagte arbeidet og angir fristen 30.januar som frist for innspill.
Referatet er offentlig og ligger ute på mattilsynets nettsider.
EU utsteder selv referater fra møter i EUs faste kommite for husdyravl. I møtereferatet fra møtet 12.januar skriver chairman Alberto Laddomada:
«Information from the Commission and exchange of views on the recognition of breeders organizations for intra -EU Trade:
The Commission refered to activities of breeders organisations which are facing problems to be authorised or to be registered in a different Member State. The Commission reminded Member States about their obligation to comply with the zootechnical legislation and that the recognition of organisations
and organizations maintaining herd-books must not be prohibited, restricted or impede on zootechnical grounds» ( Sitat slutt )
Dette avsnitt er ikke referert i Mattilsynets referat.
I Mattilsynets referat fra møte i arbeidsgruppen i den faste komite for husdyravl 17.oktober 2008
sies: Sitat:
» I henhold til godkjenningsprossedyrene skal organisasjonen kunne dokumenter bl.a gjennom avlsplaner at de effektivt kan føre kontroll med stambokarbeidet og føre kontroll med det arbeid som gjøres. .
Videre sier Mattilsynet:
» Bakgrunn om forhold i Norge ( ikke tatt opp på møtet ): …… Alle raser/husdyrarter i Norge er i europeisk sammenheng små populasjoner, som delvis ligger på grensen til å kunne drive et effektivt avlsarbeid.