KWPN arrangerer årlig en egen tur for de besøkende fra utlandet i forbindelse med hingstekåringen.
Årlig arrangerer KWPN en «Guided Tour» for de tilreisende fra utlandet. Plassene fylles raskt opp, og turene er attraktive å være med på. I år var vi cirka 100 personer fra hele verden som fikk ta del i KWPNs avleropplegg.
I år gikk turen til Anky og Wilco van Grunsveen, Fam Straaten og Johan Hamminga. Avreise var klokken 07 fra Brabanthallen, hvor kåringen finner sted, før vi så ble kjørt Schiphol for å rekke flyet vårt 20.30. En begivenhetsrik dag, med andre ord.
Hos Anky og Wilco
Kun en knapp time unna ‘s Hertogenbosch ankom vi fasilitetene til van Grunsveen. Allerede en kilometer unna kunne vi observere Bonfire i form av en statue. Ingen tvil om at lokalsamfunnet visste å sette pris på sin internasjonale stjerne.
Anky har et svært imponerende anlegg, som hun deler med sin bror som oppdretter spranghester. Han står blant annet bak BMC’s Van Grunsven Simon (e. Mr. Blue/Polydox), ridd av Jeroen Dubbeldam. Denne hesten topper for øyeblikket WBSFHs ranking over spranghester og ble nylig solgt til amerikanske Beezie Madden.
Anky tok imot oss på en varm og hjertelig måte og viste oss rundt på anlegget i to grupper. Vi fikk se 29-årige Bonfire, som hun har et helt spesielt forhold til. Hesten fikk hun som 2,5 år gammel, og ekvipasjen var nær sagt dominerende i dressursporten i lang tid. De har flere seirer i verdenscupen og olympiske medaljer av gjeveste valør.
Hun presiserte viktigheten av at hestene skal være mye i aktivitet, og bedyret at alle hennes hester var ute fire ganger om dagen, enten i form av paddock, ridning, longering eller leieturer. Hestene hennes går også på tredemøller med og uten vann.
Selv ble Bonfire ridd jevnlig til han var 25 år. Da merket hun at han ikke syntes det var like gøy og pensjonisttilværelsen var et faktum. Ved siden av ham stod Painted Black, og lenger inn i stallen stod Salinero og hennes nye håp, IPS Upido (e. Ferro/Amethyst).
Trening av unghester
På spørsmål om hva hun mener om trening av unghester, forklarte hun at alle hester bør holdes i gang uansett alder. Hun har ikke troen på å la de unge få lange hvileperioder, men mener at de bør holdes i gang hele tiden i form av variert trening. – Hesten er laget for bevegelse. Du merker det selv, om du kun trener en gang i blant på helstestudio blir du veldig støl, mens det er bedre å trene jevnt og trutt.
Hestene som er i full trening blir ridd minst en time til halvannen hver dag. Det mest naturlige for en hest er å bevege seg, og ikke stå stille, påpekte hun og sa at det kun var fotballspillere som kunne trene kun 45 minutter om dagen …
Selv tror hun at bevegelse og aktivitet bidrar til at hestene også holder lengre.
Ankys bror, Wilco, påpekte på sin side at de ønsket spranghester med mye nerve og blod. Og ettersom de hadde økonomi til å vente på hestene, lot de heller hestene få mer tid på seg før de måtte prestere, og hadde dermed et mer langsiktig perspektiv på avl, salg og sport.
Avlshoppene blir ridd
Fam Straaten er en av sprangstallene med størst suksess i avl og sport. Her ble vi presentert for alt fra nyfødte føll til lovende spranghester som selv var aktive i både avl og sport. Det var lett å la seg imponere av Fred Straaten, som ramset opp seks generasjoner på alle hestene vi fikk se i aksjon, om det så var en flokk med to-åringer som løp rundt i ridehuset, eller et tilfeldig spørsmål på en enkelt hest.
Det var kanskje litt overraskende for flere av oss at avlshoppene gikk med sko på forbeina. Det viser seg nemlig at alle hoppene blir ridd fram til et par uker før fødselen, og de blir satt i gang to uker etterpå. Fordelene med dette er mange, hoppene holder seg i bedre form og blir lettere å sette i gang som sportshester, samtidig som de blir bedre rustet for fødselen.
Felles for alle hoppene er at de får to føll som unghest før de så skal ut i sporten. Målet er at alle hoppene skal gå minst 130 cm – da får nemlig hoppene et såkalt sport-predikat fra KWPN.
Betydningen av eksteriøret hos dressurhesten
Til slutt var vi hos Johan Hamminga, en velkjent dressurtrener som blant annet har trent Adelinde Cornelissen opp til toppen. Vi fikk se flere 3-årige hingster som i løpet av helgen var tatt ut til bruksprøver i KWPN. Hamminga gikk grundig til verks, og vi fikk en eksteriørmessig gjennomgang av hvert enkelt individ hvor han trakk fram det positive og negative for individet og hvordan det ville påvirke hesten under sal. Han bedyret at bakparten på en hest var det essensielle – for alt kommer bakfra, det er der motoren sitter.
Video fra besøket hos Anky van Grunsven
Vær den første til å kommentere