Britiske forskere har sett nærmere på innvirkningen nesereimen har på hesten.
Det var under konferansen International Society for Equitation Science i slutten av oktober i Holland at Hayley Randle fra Duchy College (UK) fortalte at trykket rytteren legger i tøylene for å bevare kontakten til bittet i stor grad varierer med hensyn til hvor stramt nesereimen er. Jo løsere nesereimen er, desto sterkere trykk er det behov for, for å kunne bevare kontakten til bittet og oppnå ønsket effekt. Med andre ord ser det ut til at jo strammere nesereimen er, desto mer sensitiv blir hesten for bittet.
I studien evaluerte ph.d. Randle og kolleger seks vallaker som først ble ridd i skritt, trav og holdt med sitt vanlige hodelag. Nesereimen ble strammet i tre nivåer. Den stramheten som hesten var vant til, et hull løsere og et hull strammere. Rytterne kunne ikke se hvor stramt nesereimen var og spenning og kraften i tøylene ble målt under ridning. Studiet viste altså at jo strammere nesereimen var, desto mindre var trykket i tøylene.
Kilde: The Horse
Det er jo ikke noe overraskelse. Jo strammerer reim, jo mindre har hesten selv mulighet til å varierer trykket pga. mindre fleksibiliteten rundt munnviken blir mindre.
Jo mindre hesten har mulighet til å åpne munnen, jo mer stabilt vil trykket være, MEN det betyr jo også at hesten da ikke nødvendigvis frivillig velger å ta bittet og være stabil fordi den er trent rettferdig og godt, men fordi den som sagt ikke har mulighet til varierer trykket og rytteren trenger å ta mindre i tøylene for å få samme effekt = mer fysisk makt.